Rețeaua Națională a Muzeelor din România mulțumește tuturor muzeelor din programul oficial, dar și entităților prietene ale muzeelor, care s-au implicat în cea de-a 19-a ediție a Nopții Muzeelor. Evenimentul a conectat publicul cu nu mai puțin de 351 de spații muzeale și culturale din România și Republica Moldova.

Pe 13 mai, muzeele au transformat orașele în spații efervescente și au oferit experiențe memorabile sutelor de mii de vizitatori. Noaptea Muzeelor demonstrează de 19 ediții această putere extraordinară și transformatoare a muzeelor, iar numărul impresionant de oameni care vin la acest eveniment arată că societatea are o nevoie reală de muzee. Putem avea „nopți ale muzeelor” în fiecare zi, dacă vom primi resursele necesare pentru a fi ceea ce muzeele au capacitatea să fie permanent - cele mai frumoase și transformatoare spații din lume” – a declarat Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor 2023 a fost prima ediție comună România și Republica Moldova, fiind prezentă în București și Chișinău, dar și în peste 90 de localități din cele două țări, care au acoperit geografic 38 de județe și 5 raioane ale țării vecine. În București, Noaptea Muzeelor s-a prezentat publicului prin 65 de obiective culturale dintre cele mai diverse, de la muzee (34) la festivaluri de design și de la spații de creației și experimente la palate și galerii de artă.

După centralizarea parțială a datelor furnizate de reprezentanții a 80 de obiective (22,79% din numărul total) branșate la circuitul din cele două țări, cifra de prezență a fost de 238.935 de vizitatori, dintre care 60.992 de vizitatori numai în București. 10% din populația orașului Sighetu Marmației (jud. Maramureș), 83.741 de vizitatori în Iași (73,91% cifre centralizate) și 46.979 de vizitatori în Sibiu. Datele din Republica Moldova se vor centraliza în zilele care urmează.

Invitatul special al Nopții Muzeelor de anul acesta, muzeul fenomen ”War Childhood Museum/Muzeului Copilăriei în Vreme de Război”, s-a bucurat de o primire extraordinară în România, cu mii de vizitatori în prima zi a expoziției LISTEN/ASCULTĂ, găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român, Galeria Nouă. Expoziția WCM va putea fi vizitată în continuare, gratuit, până în data de 11 iunie 2023, de miercuri până duminică, de la 10:00 la 18:00 (luni, marți – închis).

În încheiere, Rețeaua Națională a Muzeelor din România dorește să mulțumească în mod special finanțatorilor, susținătorilor și partenerilor proiectului, Jandarmeriei Române, primăriilor care au organizat evenimente, precum și tuturor reprezentanților mass-media care au dus vestea pe absolut toate canalele, în emisiuni dedicate, jurnale, știri, interviuri, duplexuri sau mese rotunde despre bogatul conținut al acestuia. De asemenea, RNMR mulțumește echipei de organizare a Nopții Muzeelor pentru acest efort colaborativ impresionant.

Dorim să precizăm faptul că au mai fost și alte muzee care au participat la această ediție, în afara programului oficial național, cărora le mulțumim în egală măsură, cu speranța că la ediția aniversară 20 vor veni alături de noi pentru a celebra împreună acest eveniment și pentru a elimina confuziile care apar în rândul publicului.

Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind anticipat și primit cu entuziasm de public de fiecare dată.

 

***

 

Detalii complete despre organizarea generală și programul evenimentelor din 13 mai au fost permanent actualizate pe canalele Noaptea Muzeelor - https://noapteamuzeelor.org/, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.

Promotori: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor

Eveniment co-finanțat de UniCredit Bank, Seneca Anticafe și coaliția Care for Ukraine (Care France, Fundația Sera România și FONPC).

Parteneri: Phoenix Media, Digital Art, Premium. Rent a Car, The Institute, STB SA – Societatea de Transport București, Gitana Winery,  TVR Cultural

Comunicare proiect: Connect Media

Susținut de: Digi24, Digi FM

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de Carte, Bookhub, București FM, Catchy.ro, Curatorial, diez, Ediția de dimineață, E-Zeppelin, Happ.ro, I-tour, IQads, IQool, Locals, Modernism.ro, Moldova 1, Moldpres, MovieNews.ro, Munteau recomandă, Observator Cultural, Radar de media, Radio România Cultural, RADOR, Revista Psychologies, Realitatea.md, Rlive.md, Spotmedia.ro, Zile și nopți