LUMINA DIN ÎNTUNERIC - Campanie publică de donații mărturii.

DONEAZĂ o rază de lumină din propriul tău ABANDON pentru colecția Muzeului Abandonului!

 

Muzeul Abandonului este primul muzeu exclusiv digital și participativ din România, inaugurat pe 25 octombrie 2021. Atunci echipa MA a început munca de colectare memorială pe marginea celei mai ample traume sociale a României - ABANDONUL. În același timp am susținut dimensiunea participativă a muzeului, construind proiecte nu doar prin cercetare, arhivare și explorare curatorială, ci mai ales prin donațiile de mărturii și poveștile celor pentru care abandonul înseamnă o istorie personală.

 

Dacă prima campanie participativă a muzeului, din 2021, s-a concentrat pe întunericul acestei traume, noua campanie se concentrează pe lumină. Lumina din întuneric este și punctul de pornire în construcția unei noi expoziții imersive marca MA. Acest proiect de cercetare face parte din inițiativa mai amplă a Muzeului Abandonului de mapare a culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului copiilor în România.

 

De ce lumina și unde s-a putut ea afla în drama atât de vastă a unei țări al cărei status de abandon în ultima jumătate de secol se află în jurul cifrei de UN MILION de copii? Cea mai recentă cercetare a echipei muzeului a vizat Casa de copii de la Castelul Ugron din Zau de Câmpie, jud.Mureș, o instituție care în perioada 1963 – 2012 a adăpostit aproximativ 1000 de fete. În timpul cercetării am auzit ca o mantră fraza: “A fost cea mai luminoasă perioadă din viața mea”. Mărturiile colectate la Zau de Câmpie ne-au deschis ochii asupra unei noi piste de cercetare. Dincolo de imaginile terifiante ale orfelinatelor românești din timpul comunismului și din perioada post-comunistă, dincolo de datele colectate la Căminul pentru Minori Deficienți Nerecuperabili de la Sighet, fenomenul abandonului în România a avut și lumină, iar această lumină a lăsat în urmă reziliență, capacitate de integrare socială, modele de bune practici, prietenii de zeci de ani, conexiuni emoționante cu membri de personal și profesori, care încă dăinuiesc peste timp.

 

CAMPANIA participativă MA | Lumina din întuneric

 

Dacă se știu foarte puține lucruri despre dramele abandonului românesc, despre poveștile luminoase din bezna acestui fenomen se știu chiar și mai puține.

 

Noua campanie a muzeului și-a propus să aducă în atenție aceste licrăriri de speranță, prin poveștile despre abandon donate de public. Indiferent că vorbim despre abandonul extrem (copilăria în instituții) sau cel cotidian (trăit în familie), în cadrul campaniei de colectare a poveștilor pentru colecția muzeului, invităm donatorii la un proces de explorare a propriilor abandonuri din copilărie, privite printr-o lentilă vindecătoare.

 

DONEAZĂ o rază de lumină din propriul tău ABANDON pentru colecția muzeului.

 

Pentru ca aceste povești să fie integrate în arhiva Muzeului Abandonului, lansăm un anunț public de începere a colectării lor. Sunteți așteptați cu poveștile voastre, semnate sau anonime, despre luminile blânde din istoriile voastre dureroase, până pe data de 30 noiembrie 2023, la acest link https://bit.ly/LuminadinIntuneric sau direct pe pagina www.muzeulabandonului.ro. Vă rugăm să însoțiți poveștile și de o imagine reprezentativă pentru voi (un detaliu relevant, un peisaj, un crâmpei din viața voastră). Nu trebuie să fie un portret sau o imagine care să vă expună identitatea, dacă alegeți să contribuiți anonim la campanie.

 

Pornim așadar pe urmele luminii din întunericul abandonului românesc și vă rugăm să construim acest proiect împreună. Așteptăm mărturiile voastre luminoase despre oameni generoși care au făcut abandonul suportabil (membri de personal, străini, rude, prieteni) sau locuri care s-au transformat în refugiu, exemple de umanitate care au adus alinare în frigul abandonului.

 

***

 

Despre Muzeul Abandonului

 

Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ este un proiect independent ce și-a propus maparea culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului copiilor în România. Am ales să realizăm această muncă de recuperare istorică și să încapsulăm muzeal memoria abandonului pentru ca nimeni să nu mai abandoneze pentru că nu știe cât de sfâșietor este să rămâi al nimănui.

 

Muzeul Abandonului a fost distins în anul 2022 la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Socială și Dialog Intercultural și la Gala Societății Civile cu trei Premii I la secțiunile: Artă și Cultură, Impact social, Campanii de comunicare pe teme sociale.

 

Proiectul LUMINA DIN ÎNTUNERIC este derulat cu sprijinul AFCN - Administrația Fondului Cultural Național, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum, a Primăriei Zau de Câmpie și a DGASPC Mureș.

 

Proiect susținut de NEPI Rockcastle / Mega Mall și Promenada București

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Gala Societății Civile, IQads, Scena9, Zile si Nopti, Iqool, Spotmedia.