Ediția a 10-a a Festivalului Național de Improvizație vine cu un nou format, pe care publicul îl va putea descoperi în perioada 15-18 septembrie 2022 la TEATRUL RECUL. Festivalul va produce șase spectacole, coordonate de cinci regizori români și un regizor străin, cu propuneri variate, pentru improvizatori cu experiență, pentru studenți UNATC sau elevi de liceu pasionați de teatru. Invitatul special al festivalului este Joe Bill.

Înscrieri la casting pentru SPECTACOL INTERNAȚIONAL

Anunțul de înscriere la casting pentru un spectacol internațional, ce va fi regizat de celebrul improvizator american Joe Bill, a fost lansat recent online. Tema acestui spectacol longform - Artistic Reflection of Reality este o reflecție artistică asupra modurilor în care improvizatori cu diferite skill-uri și viziuni pot construi împreună un spectacol despre celebrarea reconectării. Cinci improvizatori cu experiență în actorie din cinci țări diferite vor fi selectați în urma acestui casting, la care înscrierile se pot face până pe 15 iulie, prin completarea formularului: https://forms.gle/7d1LsVoq5RqqMQtg8 și trimiterea unui clip scurt. Repetițiile vor avea loc în perioada 13-17 septembrie, iar spectacolul va avea loc pe 18 septembrie.

Joe Bill este considerat unul dintre cei mai buni profesori de improvizație scenică și comică din America. Membru fondator al Annoyance Theatre Chicago, unde, timp de 12 ani, a regizat (și a jucat în) peste 60 de spectacole diferite, Joe Bill este director de formare corporativă la iO Chicago și este artist rezident la The Second City Training Center, unde predă cursuri intensive de improvizație în duo și improvizație pentru actori. Improvizează din 1977 și a avut numeroase spectacole de succes în SUA și în festivaluri internaționale. A jucat, regizat și predat în cadrul celor mai importante festivaluri de improvizație din SUA, Europa, Australia și Africa de Sud, iar în ultimii șase ani a jucat și predat în Franța, Belgia și Luxemburg.

Înscrieri la casting pentru SPECTACOLE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Cei interesați să participe la castingurile în limba română, se pot înscrie până pe data de 15 iulie completând formularul online: https://forms.gle/2kvKVYdPotJV6kN56, respectiv conform instrucțiunilor pentru elevi (trainer: Ștefan Huluba) și studenți UNATC (trainer: Andrei Bratu):
https://improfest.ro/nou/o-noua-structura-la-a-10-a-editie/.

Castingurile pentru spectacolele în limba romană vor fi sub formă de workshop și vor avea loc la Recul, cu următorii regizori:
  • Vlad Pasencu - Comedie romantică/ Musical (17 iulie, 12:00-14:00)
  • Vlad Pasencu, licențiat al Facultății de Compoziție, Muzicologie și Dirijat Orchestră din cadrul Universității Naționale de Muzică București și al Masterului în Stil și Limbaj Componistic, este formator acreditat de Asociația pentru Formare Profesională a Adulților și improvizator. Este regizor muzical și director artistic, precum și profesor de teatru de improvizație pentru trupe de profesioniști și amatori, regizor artistic și trainer. A regizat și/sau conceput spectacole originale de long form, a susținut show-uri în România, Olanda, Austria, SUA, Suedia, Grecia și este autorul volumului „Un cuvânt, orice cuvânt - improvizația în teatru și dincolo de el”.
  • Delia Riciu - Silent Scenes & Slapstick Comedy (20 iulie, 19:00-21:00)
  • Delia face improvizație de 14 ani, ca performer și trainer deopotrivă. Predă cursuri pentru improvizatori începători și intermediari, precum și programe speciale de training pentru cei din mediul corporate. A predat improvizație în penitenciare, a fost trainer pentru grupuri vulnerabile și a conceput numeroase ateliere și spectacole de improvizație. A predat la Bruxelles și în cadrul festivalurilor de profil din Italia, Polonia și Bulgaria.
  • Ștefan Huluba - Improvizație Long Form - pentru elevi
  • Actor, improvizator și trainer (a absolvit UNATC ”I.L.Caragiale”, București, secția actorie în anul 2010 și masterul de pedagogie teatrală în 2015), Ștefan Huluba este actor angajat al Teatrului Municipal Bacovia (Bacău) și în București joacă în spectacolele companiei Jamais Vu. În ultimii 12 ani a realizat mai multe spectacole de improvizație cu Backstage Boys (al cărei membru fondator este). Câștigător al Campionatului Naţional de Teatru Sport din cadrul Festivalului Naţional de Improvizaţie (2014), finalist al emisiunii IUmor (Antena 1), Ștefan a mai improvizat și în alte spectacole (diferite formate), a susținut ateliere de improvizație pentru firme și companii, dar și în cadrul unor proiecte ce au vizat categorii vulnerabile. A mai lucrat în calitate de trainer și cu adolescenți din trupele de teatru de profil, în festivaluri de teatru pentru liceeni sau alte proiecte educaționale.
  • Bogdan Untilă - David Mamet Long Form Improv
  • Improvizează din 2009 și regizează spectacole din 2016, odată cu deschiderea teatrului Recul. A început cu formate din impro: Risk, Monoscena, The Bench, Game of Thrones, Downtown, Stuck in the Middle etc
    Din 2020 a urmărește ca în noile spectacole precum Livada de Pescăruși (Cehov), Lyric Hotel & Spa (Shakespeare) și Bloc B7, Scara 4, linia dintre teatru și improvizație să devină invizibilă.
  • Andrei Bratu - Long Form/ Poetic/ Sinergetic - pentru studenții UNATC (26 iulie, 10:00-12:00)
  • Absolvent al UNATC București, Andrei Bratu este actor și trainer autorizat de improvizație, predă cursuri de teatru și improvizație de peste 12 ani, atât copiilor, cât și adulților. A jucat în spectacole de magie pentru copii, spectacole de coregrafie și teatru dans, teatru clasic și musicaluri și a făcut parte din prima trupă de improvizație de forma lungă din România, înființată în 2010. A jucat în spectacole de improvizație și teatru clasic în Norvegia, Olanda, Suedia, Elveția, Bulgaria, Belgia, Italia, Ungaria și a avut ocazia să predea în Olanda, Italia, Belgia, Ungaria, Austria, în cadrul festivalurilor de profil. Predă cursuri de dezvoltare personală prin improvizație pentru adulți, adolescenți și copii la Improteca, teatrul de improvizație pe care l-a deschis în 2018, în București.

    Improvizatorii selectați în urma participării la casting (17-26 iulie), vor participa la mai multe repetiții în perioada 1 august - 14 septembrie pentru spectacolele în care vor juca în festival (15-18 septembrie).

    Organizatorii au lansat și apelul de înscrieri pentru selecția spectacolului de debut, la care se poate înscrie orice trupă sau școală de improvizație la început sau care nu a mai participat în festival.

    Pentru spectacolul de debut ce va fi prezentat în prima seară a festivalului, trupele și școlile de improvizație se pot înscrie, cu orice format de improvizaţie doresc, în orice gen, cu suport video sau foto. Apelul este deschis atât pentru trupe nou-formate sau trupe ce nu au mai participat până acum la Festival, iar spectacolul trebuie să dureze 30 de minute. ÎNSCRIERILE PENTRU DEBUT se fac online, prin completarea acestui formular: https://forms.gle/es8sK4yQYS7SvKvZ7 până pe data de 31 iulie. Castingurile vor avea loc conform datelor anunțate pe site-ul festivalului (aici), iar rezultatele vor fi anunțate până pe 31 iulie.

    ***

    Cea de-a 10-a ediție a Festivalul Național de Improvizație își propune să ofere o nouă formă de divertisment participativ de calitate, cu spectacole fresh, susținute atât de improvizatori experimentați, cât și de improvizatori debutanți, într-o nouă formulă, cu o componentă internațională, să aducă resurse noi și interesante comunității de improvizatori sub forma unor ateliere atractive, și să sublinieze impactul palpabil al improvizației în comunitate și în dezvoltarea personală a improvizatorilor. Programul festivalului va include: o primă seară (cu acces gratuit) ce va prezenta: un spectacol de debut selectat în urma unui open call, un spectacol Stuck In The Middle în limba engleză cu invitatul special Joe Bill și trainerii festivalului, precum și o sesiune de Impro Jam deschisă tuturor participanților doritori. Celelalte trei seri ale festivalului vor prezenta publicului 6 spectacole în formate diferite, regizate de 6 traineri, prezentate în premieră națională. Acestea vor fi realizate cu improvizatori selectați în urma castingului și produse integral de festival. Accesul se va face pe bază de bilete și abonamente.
    Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

    ***

    Înființat în 2013 de Monica Anastase, proiectul realizat de Asociația Tam-Tam a reușit să atragă un public numeros cu spectacole de înaltă calitate, precum și să susțină procesul de conectare și evoluție artistică într-o comunitate la extinderea căreia a contribuit constant.

    ***

    Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

    WEBSITE l FACEBOOK l INSTAGRAM

    Partener media principal: Rock FM
    Parteneri media: Adevărul, IQads, Spotmedia, Zile și Nopți, Metropotam, Daily Magazine, Cooperativa Urbană, Munteanu