Luni, 19 iunie 2023, vor începe lucrările la memorialul pentru Ivan Patzaichin, ce urmează a fi inaugurat pe 8 septembrie, în cadrul Festivalului Ivan Patzaichin. Ansamblul, inițiat de familia marelui campion și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, va fi ridicat, pe faleza ce îi poartă numele, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea. Memorialul este un ansamblu arhitectural alcătuit din lucrări de artă ale unor artiști recunoscuți; Mircea Cantor, Teodor Graur, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan și Gyárfás Oláh.

La conferința de presă ce a avut loc astăzi, inițiatorii au anunțat una dintre caracteristicile importante ale monumentului, prin care sunt puse în valoare performanțele importantei comunități sportive a sporturilor cu vâsle din județul Tulcea; la baza „columnei” cu pagăi realizate de Virgil Scripcariu, vor fi menționați campionii olimpici, mondiali și europeni la kaiac canoe pe care i-a dat lumii acest colț de țară. Unii dintre ei l-au inspirat pe Ivan, iar alții au fost inspirați de el pentru a deveni „cei mai buni”.

Lista acestei flotile de aur a fost începută de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Însă acum, pentru a o completa, organizatorii solicită sprijinul locuitorilor Tulcei. Astfel, până pe 15 iulie, sunt așteptate la adresa office@rowmania.ro informații privind sportivi care lipsesc din această listă – campioni care s-au născut în județul Tulcea și au fost medaliați cu aur, argint sau bronz la Jocurile Olimpice, campionate mondiale sau europene la kaiak canoe. Mesajele vor cuprinde numele sportivului, locul de naștere (din jud. Tulcea), competiția, locul obținut (1 – 3), precum și o resursă independentă unde se poate verifica performanța acestuia.

Organizatorii mulțumesc cu anticipație celor ce vor contribui la gravarea pentru eternitate a numelor celor care, prin talent și dedicație, pot inspira generații întregi să-și asume mentalitatea de învingător.

 

Informații despre Memorialul Ivan Patzaichin:

„Columna lui Ivan” – de Virgil Scripcariu

Element-semnal al ansamblului memorial, Columna va fi vizibilă din orice punct al Falezei. Aceasta onorează memoria lui Ivan Patzaichin din perspectiva profilului său de multiplu campion olimpic și mondial la canoe, cvadruplu laureat cu aur şi triplu laureat cu argint la Jocurile Olimpice. Columna „victoriilor lui Ivan” reprezentate prin 51 de pagăi (inclusiv cea ruptă) vor marca simbolic momentele în care Ivan a dus faima României dincolo de granițe prin reușitele sale sportive, ce vor fi inscripționate pe pilonul central. Tot pe pilonul central, în oglindă, vor fi înscrise numele celorlalți campioni ai sporturilor pe apă ce provin din Deltă.

În spatele Columnei către marginea cheiului spre apă, vor fi realizate o banchetă și două trepte de gradene, oferind un spațiu de contemplare a Dunării sau a Ansamblului Memorial.

„Metopa” – de Mircea Cantor

În maniera sa inconfundabilă de lucru cu materiale și tehnici diferite, Mircea Cantor utilizează  pictura transpusă în tehnica mozaicului pentru a reda artistic parcursul vieții lui Ivan – pornind de la Mila 23, satul din inima Deltei Dunării în care s-a născut, relația sa cu apa, momente cheie în viața lui sportivă și cea de antrenor, până în zilele noastre, alături de lotca și canotca, de valorile și proiectele pe care le-a promovat cu atâta consecvență. Mozaicul va fi realizat de către atelierul artistului Daniel Codrescu.

„Inimă așezată” și „Val oprit” –  de Teodor Graur

Marcat de magnetismul și de autoritatea personajului IVAN - izvorâte din profilul său de autenticitate, modestie și impecabilă probitate morală – Teodor Graur surprinde „efectul Patzaichin” pe care Ivan l-a avut asupra celor ce l-au cunoscut: catalizator și inspirație.

„Culegătorul de apa” – de Dan Vezentan

Dan Vezentan poposește asupra iubirii nemărginite purtată de Ivan față de apă și Deltă. Ivan a profitat de orice prilej ca să arate lumii frumusețea locurilor din care provine.

Dar mai mult decât atât, și-a propus să arate valoarea apelor pentru locuitori – un element identitar care poate aduce unei comunități prosperitate și sens. Experiența de a „gusta” apa Dunării - potabilizată fără a schimba compoziția chimică și minerală - va introduce și un element nou instalației, pe lângă cel artistic și decorativ.

„Grădina Deltei” – de Gyárfás Oláh

„Grădina Deltei” completează ansamblul Memorial pe toată lungimea lui cu un element „natural” pandant cu pavajul mineral al falezei, făcând o legătură peisagistică echilibrată cu orașul. Gyárfás Oláh l-a invitat pe Nicolas Triboi, un expert peisagist cu experiență internațională, să colaboreze la realizarea lucrării de artă peisageră în care sunt folosite exclusiv 4 soiuri diferite de salcie, trunchiuri colectate de pe malurile Dunării, nisip si materiale naturale locale. 

 

Detalii privind proiectul Memorialului: https://rowmania.ro/ansamblul-arhitectural-ivan-patzaichin/