Networking cultural, acum online. Cafeaua o primește fiecare, acasă. Din 2014, de când platforma Formare Culturală organizează întâlniri de networking cultural, au participat câteva sute de lucrători culturali, interesați cum să își desfășoare, colaborativ, proiectele culturale și creative. Deși rețeaua Formare Culturală s-a dezvoltat în online încă de la început, pandemia, începută în 2020 și încă generalizată, a arătat (și) un lucru pozitiv: conexiuni profesionale pot fi făcute de oriunde, fără nevoi suplimentare (de cost și timp) din partea multora din sectorul creativ românesc.
 
Evenimentele de networking cultural (întâlniri profesionale) propuse de Formare Culturală în toamna lui 2021, planificate special pentru mediul online și găzduite de o platformă cu funcționalități specifice, vor fi conduse de un facilitator specializat și vor urmări obiectivele asumate de a investiga posibilități de proiecte interdisciplinare creative și de a identifica soluții la provocările întâlnite de colegi în proiectele lor.
 
Înscrierile vor fi urmate de trimiterea prin curier, din partea Formare Culturală, a unui volum din publicația proprie „Noii industriași, creativii” și a unui pachet de ceai sau cafea, ca un gest virtual de convivialitate. Organizatorii păstrează atenția pentru comunități și principii de sustenabilitate, achiziționând ceaiul și cafeaua din surse certificate de proveniență din agricultura ecologică, cu etichete care garantează produse locale și practici de comerț echitabile.
 
Prima întâlnire: 11 septembrie 2021, online, ora 10.00 - detalii
 
Traininguri acreditate de facilitare comunitară și advocacy, adaptate la sectorul cultural
Organizatorii Formare Culturală propun o privire largă asupra domeniului creativ, pentru a încuraja dezvoltarea mai multor proiecte care combină atât instrumentare culturale (din dans, literatură, film etc.) cât și domenii de lucru (antropologie, istorie, sociologie, psihologie etc.), cât și axe transversale de acțiune (sociale, de mediu, sănătate, educație etc.). 
 
Astfel, oferă trainingurile de profesionalizare în cultură de Specialist în activitatea de lobby (specializare în Clasificarea Ocupațiilor din România nr. 243220) și Facilitator de dezvoltare comunitară (specializare în Clasificarea Ocupațiilor din România nr. 341204) și le pregătește specific pentru sectorul cultural. Trainingurile sunt atestate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării și Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin Autoritatea Naţională de Calificare.
 
Facilitatorul de dezvoltare comunitară iniţiază, facilitează, administrează, oferă asistenţă pentru implementarea unor programe de intervenţie şi asistenţă socială, culturală și comunitară, oferind și consultanţă de specialitate. Utilizarea termenului de facilitator, pentru a descrie un mod de intervenţie în domeniul socio-cultural, folosind metode specifice şi un set particular de maniere de comportare, este relativ nouă, dar şi-a câştigat rapid o acceptare largă.

Specializarea de facilitator cultural oferită de Formare Culturală are 50 de ore (teorie și practică) se desfășoară exclusiv online, în perioada 13-24 septembrie 2021 - detalii.
 
Activitatea de lobby („advocacy”) este influenţarea legitimă a deciziilor politice, prin activităţi de comunicare profesionist realizate, care implică expertiză legislativă, tehnici discursive şi abilităţi strategice. Această meserie ajută comunități locale sau sectoare profesionale să poată face tranziția de la nevoi și acțiuni „la firul ierbii” („grassroots”) la acțiuni și strategii de intrare pe agenda publică a autorităților publice. Specializarea de lobby-ist cultural oferită de Formare Culturală are 100 de ore (teorie și practică) se desfășoară exclusiv online, în perioada septembrie - octombrie 2021 - detalii

***
Activitățile fac parte din programul „Formare Culturală Aplicată”, organizat de platforma Formare Culturală în perioada martie 2020- noiembrie 2021, beneficiind de o cofinanțare AFCN.
 
Parteneri traininguri: Fundația Pact, Centrul pentru Legislație Nonprofit
Parteneri program: Muzeul Municipiului București, Modernism.ro, Ziarul Metropolis, Revista Cultura, Ediția de Dimineață