Luminish a sugerat un experiment folosind ca instrumente principale de lucru hartia reciclata manual si mainile. Fiecare om care a vizitat Atelierul de hartie manuala, in perioada 16-21 mai, a fost invitat sa intre in joc si sa ne lase sa-i mulam o mana. Epiderma vegetala mulata pe cea umana. Dupa 6 zile de workshop, in cea de-a saptea zi, am creat LUMINU, o instalatie-colaj obtinuta din toate mulajele mainilor. 
 
In timpul evenimentului, s-au facut demonstratii de mulaj cu pasta de hartie pe mainile echipei de la Noblesse Group, venita de la mic la mare in Atelier: arhitecti, contabili, oameni de comunicare. Mulajele obtinute, instalatia si alte obiecte de iluminat made by Luminish au fost expuse in Palatul Noblesse - Centru de Arta si Evenimente, in ultimile doua zile de Romanian Design Week. 
 
Seara s-a continuat cu un dialog intercultural despre hartie, in compania Marlenei Leichtfried, Programme Management Vienna Design Week si a lui Andreas Nader – photographer: ce a fost hartia manuala la origine, ce este in prezent si care este semnificatia ei in Atelierul de Carte. Discutia a fost reluata, duminica, impreuna cu Julia Hurner, Vienna Design Office si Lisa Hardon, Dutch Design Week. 
 
Peste 150 de oameni au venit hotarati sa intre in fapta mulajului. 
Peste 1500 de oameni au venit la demonstratii de hartie manuala si mulaje pe 16 mai, zi de Romanian Design Week intersectata cu Noaptea Muzeelor. 
 
Am propus pozitia mainii, am mulat ce ni s-a propus: chei in hartie, un antebrat, degete in V de Vendetta, verighete, maini atingandu-se. Oamenii au venit pe bicicleta,   tinandu-se de mana - iubiti, prieteni, parinti si copii, pregatindu-si mainile sfios, dar cu nerabdare, pentru primirea hartiei. Am facut cunostinta cu maini tatuate, maini de scriitori, de artisti - graphic design-eri, unatcisti, pictori, performeri, maini de oameni care plimba cuvinte in conferinte, maini de copii, maini native si straine.
 
Intalnirea lor cu hartia si Luminish-ul a fost scrisa ”de mana” in Jurnalul atelierului dedicat evenimentului Romanian Design Week. Avem file caligrafiate, desenate, umplute de sus pana jos, litere apasate, litere inclinate, mesaje sincere, succinte si fraze boeme:
 
Imi place aici pentru ca este multa hartie - un copil 
Asa trebuie sa se simta copacii, cu soare pe scoarta - Mihaela
It's all in the paper! Thanks for sharing! Impressive! - Marlene & Andreas 
 
Hartia aleasa pentru mulaje a fost pentru fapta, dupa port, echilibrand diversitatea celor veniti: hartie reciclata manual din ziare, hartie manuala cu inserturi de matase, subtire sau densa, alba sau color. 
 
Instalatia LUMINU a fost conceputa sub forma unui razboi de tesut. Fibrele textile au fost substituite cu cele ale hartiei manuale. Printre fire nu e prins covorul, nici stergarul, nici ia, ci intentia lor: mana. 
 
Mana nu tese, e prinsa in razboi - mana facatorului de inutil. Aceea care se razboieste cu lumea: taie copaci, arunca gunoaie. Aluneca si se lasa ademenita in mrejele sociale,  pierzandu-si umanitatea. Fapta care deformeaza. 
 
Mana tese, e prinsa in razboi - mana creatorului de subtil. Aceea care creeaza lumea, dar nu se lasa ajunsa in itele-i. Este in si deasupra. Ea face posibila curgerea gandului intru materializare. Fapta care reformuleaza. 
 
Numai o mica parte din mulajele facute a fost folosita, urmand ca in urmatoarele luni sa fie creat un al doilea obiect din cele ramase. 
 
Multumim celor care au avut simtire pentru experiment, celor care au indraznit sa atinga hartia, celor care au inteles cartea manufacturata, celor care au vazut lampa!
 

Declaratii de presa

Iuliana Balan, Muzeul National al Taranului Roman, Public Relations 
Reciclarea este tema aleasa pentru acest an la Romanian Design Week, o tema care se potriveste manusa cu ceea ce se intampla de ceva ani la Atelierul de hartie manuala de la Muzeul National al Taranului Roman. Ziare rasfoite, ambalaje, pliante expirate... hartia pe care o aruncam pentru ca nu mai avem ce face cu ea, pentru ca ne ocupa spatiul mereu neincapator, devine, prin mestesugul echipei lui Razvan Supuran, spuma alba. Aceasta pasta moale se face mulaj de corp, iar dupa uscare ajunge corp de iluminat, obiect pretios si frumos care impodobeste si lumineaza.
 
Loredana Preda, Noblesse Group, CEO
Noblesse Group, prin toate brandurile pe care le detine - Galeriile Noblesse, Studio Insign, Palatul Noblesse - Centru de Arte si Evenimente si Asociatia Culturala Noblesse - sustine si crede in valorile autohtone. Tocmai de aceea ne-am dorit ca obiectele atat de frumos create de Luminish sa fie expuse in Palatul Noblesse, o adevarata bijuterie arhitectonica romaneasca, readusa la viata de propriul nostru birou de arhitectura, Studio Insign. Credem in designul romanesc care merita sa fie cunoscut atat in tara, cat si peste hotare. Aceasta nu va fi o actiune singulara de sustinere a diferitelor experimente artistice. Asociatia Culturala Noblesse se implica activ in organizarea de diverse expozitii, concerte sau training-uri. 
 
Razvan Supuran, Asociatia Ordinul Manufacturierilor, Hartier
Manuitorul desface semnele unei lumi in simboluri si le tese dupa sensuri ascunse ori luminate, in legislatia unei gramatici unice: calea discipolului. Lumea facuta este din paste si fibre. Prin fibre, elementele curg dinauntru inafara si trec dinafara inauntru. Curgerea este orizontala, trecerea - verticala. Prin fibre, apa lunara iese in lume. Prin fire, corpusculul solar patrunde interioarele. Fibrele sunt materia trecerii. Unda si corpuscul. Acesta este mestesugul, aceasta este calea interioara. Undele neuronale depozitate in amprentele degetelor dirijeaza astfel mersul lumii. Mana si semnele celor 5  dau lumii semnele de traseu pe calea discipolului. Lumea nefacuta tot in mana este. Noi reciclam sensuri uitate.
 
 
Note pentru jurnalisti

Romanian Design Week este cel mai important eveniment multidisciplinar dedicat industriilor creative din Romania. Este primul proiect dedicat in intregime designului romanesc, care se adreseaza atat publicului larg, cat si profesionistilor. Printr-un eveniment care are loc anual, Romanian Design Week (RDW) traseaza o harta a evenimentelor si a spatiilor ce promoveaza designul si toate disciplinele acestuia - arhitectura, grafica, moda, design de obiect. Romanian Design Week cauta si promoveaza proiecte multidisciplinare care pot reprezenta exemple de bune practici pentru colaborarile dintre designeri si producatori, dintre profesionistii ce provin din discipline diferite, dintre designeri si distribuitori.
 
Muzeul National al Taranului Roman se inscrie in familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Este un Muzeu National, patronat de Ministerul Culturii. Posesorul unor colectii de obiecte deosebit de bogate, adapostit intr-o cladire-monument istoric, in stil neo-romanesc, practica o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit in anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeste si in publicatiile muzeului, in actiunile de tip Muzeul Misionar, Scoala Satului sau in evenimente ca vernisaje, concerte, conferinte.
 
Noblesse Group, prin Galeriile Noblesse si biroul sau de arhitectura si design interior "Studio Insign" reprezinta o companie importanta, specializata in vanzarea de mobilier, placari, decoratiuni si realizari de proiecte de design interior la cheie pentru spatii rezidentiale, comerciale, birouri, hoteluri, restaurante, etc. Palatul Noblesse este o cladire monument istoric datand din 1881, ce a fost complet restaurata de Noblesse Group, fiind locul perfect pentru evenimente corporate, private sau mondene, dar si show-room-ul exclusivist al Galeriilor Noblesse, un spatiu unde istoria se impleteste armonios cu arta si designul interior.
 
Incepand cu 2004, proiectul generic al Asociatiei Ordinul Manufacturierilor, prin Atelierul de Carte, a urmarit revitalizarea cartii manufacturate prin trei mestesuguri traditionale: hartie manuala, legatorie de carte, imprimare clasica. 11 ani de experiment cu fibre, placi de tipar, in tesere de carte-obiect, se materializeaza acum in Luminish. Prin acest proiect subliniem importanta continuitatii istoriei cartii. La cursurile de hartie manuala, legatorie si tipar manual, din Muzeul National al Taranului Roman, au participat pana acum peste 7000 de oameni.
 
“Small Recycled Paper Manufactory in Bucharest”, Luminish, un proiect al asociatiei Ordinul Manufacturierilor, este sustinut din fonduri acordate de catre Guvernul Norvegiei prin Granturi Norvegiene 2009-2014 in cadrul domeniului de finantare Inovare Verde in Industria din Romania. Programul „Inovare Verde in Industria din Romania” este un program de dezvoltare a afacerilor avand drept scop cresterea competitivitatii intreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea si dezvoltarea spiritului antreprenorial verde. Schema de Granturi Mici din cadrul programului vizeaza acele initiative care au ca scop dezvoltarea si implementarea de activitati ce stimuleaza dezvoltarea de afaceri eco-inovatoare. Operatorul Programului este Innovation Norway, o entitate de stat subordonata Ministerului Norvegian al Comertului, Industriei si Pescuitului si Municipalitatilor Regionale Norvegiene.
 
Parteneri: The Institute, Muzeul National al Taranului Roman, Asociatia Ordinul Manufacturierilor, Luminish, Noblesse Group: Palatul Noblesse - Centru de Arte si Evenimente, Galeriile Noblesse, Studio InSign. 
 
Contact: Carmen Oprea / luminish@luminish.com