• Proiectele castigatoare la categoria Profesionisti si Studenti au fost Btwist si [Aria]2, ambele apreciate pentru nivelul de inovatie, accesibilitate si sustenabilitate.
• Premiera a fost premiul pentru Sustenabilitate, oferit de Fundatia We Are Water, proiectului Plura, ce foloseste designul in favoarea economisirii apei.
• Romania a avut un numar record de persoane inscrise in competitie, 83, plasandu-se pe locul 12 din 119 tari participante.

Proiectul castigator la categoria Profesionisti, Btwist, aduce o solutie inovatoare in spatiul baii, cu un lavoar ce poate fi adaptat la trei dimensiuni pentru trei functii diferite. [Aria]2, castigatorul la categoria Studenti, combina perfect caracteristicile de accesibilitate, viteza si inovatie, oferind solutia unui spatiu de dus care are un efect de sauna cu abur si de uscare, prin curent. Proiectul gandit pentru bai moderne are multiple roluri si foloseste conceptul de dus intr-un mod inovator.

Pentru prima data in cadrul aceste competitii bienale organizate din 2004 de Roca, in colaborare cu Centrul de Design Barcelona (BCD), a fost oferit un Premiu de Sustenabilitate, in valoare de 3.000 euro, de catre Fundatia We Are Water. 

In acest an, 119 tari au intrat in competitia globala, cu 3.700 de participanti. Romania a inregistrat in acest an un numar record de participanti, avand 12 proiecte inscrise de 83 de persoane la ambele categorii. Astfel, tara noastra ocupa locul 12 in topul competitiei dupa numarul de participanti. Startul inscrierilor a fost marcat in Romania printr-o conferinta de presa organizata de Roca in octombrie anul trecut cand designerul portughez Guta Moura, membru al juriului, a vorbit studentilor de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu despre competitie. 
 
Proiectele finaliste, care pot fi vazute aici, sunt: 
Categoria Profesionisti: 
• Cada Origami:  Andrey Lebedev (Rusia)
• Roca Analytic: Joan Alba si Iago Buceta (Spania)
• Nanosoap: Pablo Luchino (Argentina) 
 
Categoria Studenti: 
• Totem: Marta Muñoz si Helena Galí (Spania) 
• GLOVES: curat si uscat: Halszka Barelkowska (Polonia) 
• B-thin: Victoria Bellido si Angel Cobo (Spania) 
 
La ceremonia de premiere organizata in Galeria Roca din Madrid au participat 200 de invitati. De la presedintele juriului, Ma Yansong, distins cu numeroase premii printre care Tanarul Lider Global in 2014 (YGL), si continuand cu lideri ai domeniilor din design si arhitectura precum Jaime Moreno, ce a primit Premium National de Design 2015, si domnul Liu Wengiu, Consilierul Ministrului de Cultura din cadrul Ambasadei Chinei.   

Membrii juriului au fost Marcelo Rosenbaum (Brazilia), Designerul si Directorul biroului de inovatie Rosenbaum; Tom Dyckhoff (Marea Britanie), jurnalist si critic de arhitectura; Guta Moura (Portugalia), Co-Fondator al Experimenta si Director al EXD Biennale; Josep Congost (Spania), Director al Roca Design Center; Rafael de La-Hoz, Arhitect (Spania), Patron al Fundatiei de Arhitectura Contemporana; Isabel Roig (Spania), Managing Director al BCD (Centrul de Design Barcelona) si fost Presedinte al BEDA (Biroul Asociatiei Europene de Design).
 
Toate informatii referitoare la competitie si ceremonia de premiere sunt disponibile pe website-ul oficial:
www.jumpthegap.net si pe pagina de Facebook (www.facebook.com/jumpthegap).  

***
Despre Roca 
Roca este o companie specializata in designul, productia si promovarea produselor destinate spatiilor baii, a placilor de faianta si gresie din ceramica folosite in arhitectura, constructii si design de interior. Compania are mai mult de 21,000 de angajati si 77 de fabrici si este prezent in peste 135 de tari din lume. 
Grupul in totalitate spaniol e lider de piata in Europa, America Latina, India si Rusia. Are, totodata, si o prezenta puternica in China si restul Asiei, Africii si Orientului Mijlociu.
 
Despre Fundatia We Are Water
Fundatia We Are Water este o initiativa a Roca si are doua obiective principale. Primul este acela de a atrage atentia si de a incuraja opinia publica si institutiile sa reflecteze cu seriozitate asupra nevoii de a crea o noua cultura a apei, care sa permita administrarea corecta si durabila a resurselor de apa din intreaga lume.

Cel de-al doilea obiectiv este implementarea a diverse actiuni menite sa atenueze efectele negative ale lipsei de resurse adecvate de apa. Ariile de activitate ale Fundatiei includ interventii in dezvoltarea infrastructurii, educatie, sanatate si cercetare in cele mai defavorizate zone ale lumii. Fundatia are in prezent in desfasurare patru proiecte in Ecuador, India, Brazilia si Bolivia si colaboreaza cu prestigioase organizatii internationale, precum Educatie Fara Frontiere, Intermón Oxfam, Unicef si Fundatia Vicente Ferrer.