Pe 15 și 16 decembrie 2023, vineri și sâmbătă, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” invită publicul din Sibiu la seria de evenimente „Madrigal de Crăciun, la Sibiu”. Corul Madrigal va susține două Concerte Extraordinare de Colinde și va lansa cele mai noi albume discografice și cărți de Crăciun.

 

Programul evenimentelor

•   Vineri, 15 decembrie, ora 17:30 – Concert Extraordinar de Colinde, dirijor Anna Ungureanu, la Biserica Ursulinelor (Strada General Magheru 36, Sibiu).

•   Cu prilejul concertului de colinde de la Biserica Ursulinelor, Corul Madrigal va lansa și noutățile discografice dedicate sărbătorilor de iarnă: dublul vinil „Madrigal de Crăciun – Madrigal for Christmas”, precum și vinilul și DVD Blu-Ray-ul „Pe drumul Crăciunului”.

•   Sâmbătă, 16 decembrie, ora 13:00 - Concert Extraordinar de Colinde, dirijor Cezar Verlan, la Catedrala Mitropolitană (Strada Mitropoliei 31, Sibiu)

•   Sâmbătă, 16 decembrie, ora 15:00 – Dublă lansare editorială la Salonul de muzică al Palatului Brukenthal, de la Muzeul Național Brukenthal (Piața Mare 4 - 5, Sibiu). Corul Madrigal va lansa cele mai recente cărți publicate în anul aniversar MADRIGAL 60: „Corul Madrigal în arhivele Securității. Rezistența prin colind” și „Corul Madrigal în arhivele Securității. Turneele în S.U.A”, semnate de muzicologa Monica Lup.

 

În doar câteva ore de la postarea lor pe platforma Bilete.ro, biletele gratuite cu rezervare au fost epuizate.

La cererea publicului, concertul de vineri, 15 decembrie, va putea fi urmărit LIVE de la 17:30, pe ecranul amplasat la Târgul de Crăciun de la Sibiu.

 

Corul Madrigal aduce spiritul Crăciunului la Sibiu și anticipează sonor atmosfera unică a sărbătorilor cu o selecție repertorială specială, ce include mult iubitele colinde românești, precum și cele mai frumoase colinde internaționale. Ca în fiecare an, corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi se vor alătura Corului Madrigal, cu cele mai cunoscute piese de Crăciun și emoția mersului la colindat.

 

De peste jumătate de secol, evenimentele organizate de Corul Madrigal în preajma Crăciunului reprezintă una dintre cele mai longevive și consecvente tradiții culturale din România. În fiecare lună decembrie, Corul Madrigal se conectează cu românii și vestește sărbătoarea Nașterii Domnului pe marile scene de spectacol și în spații sacre din București și din țară.

 

„Madrigal de Crăciun, la Sibiu” se înscrie în programul aniversar MADRIGAL 60, ce se desfășoară pe tot parcursul anului 2023. Programul marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.

 

Evenimentele de la Sibiu sunt organizate de Ministerul Culturii, prin Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, cu sprijinul partenerilor Institutul Cultural Român, Muzeul Național Brukenthal, Târgul de Crăciun Sibiu și ROMGAZ.

 

***

Parteneri: Senatul României,  ARCUB, Compania Națională Aeroporturi București, Carpatina, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, USAMV Cluj-NapocaClubul Sportiv Rapid România, Centrul de Cultură Arcuș, MECENA.ART, Televiziunea română, Federația Română de Fotbal, PolicolorANCHOR GROUP

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Național TV, Munteanu, PlayU.ro, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Național FM, RADOR, Revista Psychologies, Revista Timpul, spotmedia.ro, TVR Cultural, Trinitas TV, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți

***

CORUL MADRIGAL

Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.