Cercetatorii organizeaza o tombola pentru vizitatorii Muzeului „Antipa”, cu ajutorul careia isi vor alege un documentarist pentru expeditia de cercetare din Maroc 2014.

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, in parteneriat cu Academia Romana - Sectia de Stiinte Biologice si Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Biologie, Departamentul de Biochimie si Biologie Moleculara organizeaza, la Bucuresti, cel de-al cincilea Congres Anual de Zoologie al Muzeului „Grigore Antipa” (CZGA 2013). In perioada 20-23 noiembrie 2013, peste 200 de cercetatori din Europa, Asia si Africa isi vor prezenta rezultatele cercetarii lor privind patrimoniul natural si muzeal de origine zoologica. Printre acestia se numara si Mark Wilkinson, unul dintre cei mai valorosi cercetatori din Marea Britanie. Britanicul este cercetator emerit in cadrul British Museum din Londra. Ecologia, speciile invazive, conservarea biodiversitatii sau cercetarea si valorificarea patrimoniului muzeal de stiintele naturii sunt doar cateva dintre temele dezbatute la congres. 
 
„Este al cincilea an consecutiv in care reusim sa aducem la Bucuresti cercetatori cu realizari deosebite pe plan international. E o dovada ca cercetarea in domeniul zoologiei, pe care o facem in cadrul Muzeului, este valoroasa si apreciata. Ne mandrim cu acest lucru si cu faptul ca cercetatorii nostri au ocazia sa discute ultimele descoperiri cu colegi din alte tari. Prelegerile din cadrul congresului ne vor ajuta sa avem o imagine de ansamblu asupra domeniului, care va fi completata de expeditia pe care o vom face anul urmator in Maroc. Cel care va castiga la tombola va avea o experienta de neuitat.”, a declarat m.c. al Acad. dr. Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti. 
 
Inca de la prima editie, Congresul Anual de Zoologie al Muzeului „Grigore Antipa” propune specialistilor din domeniul zoologiei un cadru formal de intalnire si dialog pe teme stiintifice. Recunoscut international, atat prin importanta lucrarilor stiintifice prezentate, cat si prin prezenta unor nume mari din lumea academica, evenimentul a devenit deja o traditie. Prin organizarea acestei manifestari stiintifice, cercetatorii urmaresc in primul rand valorificarea si promovarea patrimoniului Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, prin comunicarea rezultatelor cercetarilor efectuate asupra acestuia, dar si stabilirea de contacte si schimb de experienta cu specialisti din alte institutii similare atat din Romania, cat si din alte tari.
 
Domenii noi de cercetare in Muzeu
Editia de anul acesta a CZGA aduce in atentia cercetatorilor o tema noua – entomologia criminalistica, un domeniu inedit, cu aplicare utila in investigatiile Politiei. Entomologia criminalistica utilizeaza speciile de insecte necrofage, adulti si larve, pentru a determina intervalul post-mortem al cadavrelor. Stiinta reprezinta granita dintre entomologie si sistemul judiciar si poate ajuta in elucidarea unor fapte ce nu pot fi solutionate altfel. Daca la nivel international aceasta metoda este folosita, Romania nu are inca o legislatie dezvoltata in domeniu. Cercetatorii Muzeului Antipa fac demersuri pentru crearea unui cadru legislativ, astfel incat activitatea sa poata fi integrata in cercetarile juridice. Domeniul este in curs de dezvoltare in tara noastra, iar Muzeul Antipa este singurul loc din Romania unde se pot efectua astfel de cercetari. Muzeul dezvolta arii de cercetare diverse, astfel incat din 2006 functioneaza un departament de Biologie Moleculara care actioneaza ca un laborator de criminalistica animala. Cercetatorii sunt solicitati ca experti in anchetele de braconaj pentru a identifica specia de la care provin urme de sange, resturi de oase etc.
 
Cercetatorii, in cautarea unui documentarist pentru expeditia stiintifica din 2014 in Maroc
Mai mult, pe toata durata Congresului, vizitatorii Muzeului Antipa vor avea ocazia de a participa la o tombola ce le poate aduce un loc in urmatoarea expeditie de cercetare organizata de Muzeu. Toti cei care viziteaza muzeul in perioada 14 – 17 noiembrie intra automat in cursa pentru postul de documentarist in echipa cercetatorilor romani care va pleca anul viitor in Maroc, cu scopul de a explora unele zone mai putin abordate din punctul de vedere al biodiversitatii. Rezultatele stiintifice obtinute in urma acestei expeditii vor fi publicate in reviste stiintifice internationale de prestigiu. Mai multe informatii puteti obtine accesand pagina de facebook a Muzeului: https://www.facebook.com/MuzeulAntipa.        
 
***
Despre Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti a fost infiintat in anul 1834 si adaposteste o colectie stiintifica de cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate si vertebrate (actuale si fosile) provenind din Romania si din diverse zone geografice, de la Ecuator la regiunile polare, sau colectate de la suprafata apei si pana la mai mult de 6.000 de metri adancime.
 
Patrimoniul stiintific este grupat in 132 colectii: colectii zoologice apartinand majoritatii grupelor de animale actuale, colectii de paleontologie, de etnografie si antropologie, de geologie, de anatomie comparata. Prin aceasta, Muzeul conserva o parte din biodiversitatea Romaniei si a Globului, reprezentand cea mai importanta sursa de documentare pentru cercetarea zoologica romaneasca.
 
Institutia are o indelungata traditie in domeniul cercetarii stiintifice, iar specialistii Muzeului realizeaza atat studii asupra biodiversitatii (cercetari asupra sistematicii, faunisticii, ecologiei si zoogeografiei diferitelor grupe de nevertebrate si vertebrate din fauna Romaniei si din fauna mondiala) cat si cercetari muzeologice (studii asupra relatiei muzeu-public si rolului social al Muzeului, modalitati moderne de expunere, tehnici moderne de conservare, restaurare si naturalizare, de evidenta a materialului din colectiile zoologice etc).
 
Mai multe informatii despre Muzeul Antipa puteti obtine accesand pagina www.antipa.ro