Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță invitarea în premieră, în România, a expoziției itinerante curatoriată de către War Childhood Museum/Muzeului Copilăriei în Vreme de Război, singurul muzeu din lume dedicat memoriei copilăriei afectate de experiența războiului.

Expoziția LISTEN / ASCULTĂ va fi găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român din București, la Noua Galerie, și va fi inaugurată pe 12 mai 2023, cu o zi înainte de Noaptea Muzeelor.

Creat de un grup de tineri care și-au trăit copilăria în timpul războiului din Bosnia și Herțegovina, War Childhood Museum/ Muzeului Copilăriei în Vreme de Război și-a deschis porțile în 2017, în Sarajevo. În ultimii ani, muzeul și-a extins activitățile către zonele de conflict contemporane, devenind o platformă internațională care dă voce copiilor afectați de război din toată lumea. În prezent, colecția multi-premiatului muzeu este formată din peste 4.000 de obiecte personale și sute de ore de mărturii de istorie orală și mărturii video.

Expoziția de la București, care va fi deschisă pentru vizitatori între 12 mai și 12 iunie 2023, va include poveștile emoționante și obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiați în România.

Datorită perspectivei unice a experiențelor copiilor afectați de războaie, War Childhood Museum/ Muzeului Copilăriei în Vreme de Război prezintă narațiuni inspiraționale care celebrează reziliența celor mici. Pe lângă expoziții și activități de cercetare, muzeul a dezvoltat și implementat o gamă largă de programe educaționale, pentru a crește gradul de conștientizare a publicului privind importanța păcii și a asumării responsabilității pentru menținerea păcii. Educatorii muzeului lucrează anual cu peste 5.000 de copii, atât online cât și fizic.

În timpul expunerii de la București, echipa Asociației Da’DeCe, cu sprijinul oferit de War Childhood Museum/ Muzeului Copilăriei în Vreme de Război, va susține ateliere dedicate copiilor români și ucraineni.

Mai multe informații despre ateliere vor fi disponibile în curând pe evenimentul de Facebook al expoziției - https://www.facebook.com/events/1646217212510485.

 

***

 

War Childhood Museum/ Muzeului Copilăriei în Vreme de Război este invitatul special al Nopții Muzeelor, care va avea loc sâmbătă, 13 mai, într-o ediție comună România - Republica Moldova.

Noaptea Muzeelor 2023 va aduce publicului peste 300 de expoziții, intervenții culturale și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte și tururi interactive. Ca în fiecare an, vor putea fi vizitate până târziu în noapte muzee și case memoriale, galerii de artă, institute și centre culturale, rezidențe, saloane și studiouri creative, spații ale memoriei, castele, cetăți, mori, teatre, biblioteci sau case ale experimentelor, străzi și palate din toată țara. Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor din 13 mai se actualizează permanent pe canalele Noaptea Muzeelor - https://noapteamuzeelor.org/, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.

 

Organizatori: Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor

Eveniment co-finanțat de AFCN, UniCredit Bank, Seneca Anticafe și coaliția Care for Ukraine (Fundația Sera România, CARE Franța și FONPC).

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Asociația Dadece, Digital Art, Phoenix Media, Premium Rent, The Institute

Comunicare proiect: Connect Media

Susținut de: Digi24, Digi FM

Parteneri media: AGERPRES, Agenția de Carte, Bookhub, București FM, Catchy.ro, Curatorial, diez, Ediția de dimineață, E-Zeppelin, I-tour, IQads, IQool, Locals, Modernism.ro, Moldova 1, MovieNews.ro, Munteau recomandă, Observator Cultural, Radar de media, Radio România Cultural, RADOR, Revista Psychologies, Realitatea.md, Rlive.md, Radio România Cultural, Spotmedia.ro, Zile și nopți.