Intre strălucirea solstițiului de vara și penumbrele Sânzienelor, între ziua cea mai mare din an și noaptea cea mai misterioasă, 18 artiste răspund Alert la apelul de a explora avatarurile feminității din perspectiva dualităților, a paradoxurilor îmblânzite, a luminilor și umbrelor, a arhetipurilor feminine trecute prin propriile trăiri, explorări, sondări.

Vernisajul va avea loc chiar de solstițiu, miercuri 21 iunie de la ora 18.30, la Alert Studio, Strada Mircea Vulcănescu 2 și va fi urmat de evenimente punctuale de-a lungul perioadei următoare.

« Ne cheamă Iele. E un cuvânt fară singular » este un apel la a declina femininul la plural, la substantivul colectiv al suroritatii care caută să se autodefinească fară a restrânge sensuri, țesând nuanțe ale feminității care înnoadă individualul de colectiv și arhetipal, revenind să filtreze apoi totul prin experiențele personale necesare oricărui demers autentic. Aflată la cea de-a treia ediție de început copt de vară, expoziția din acest an își propune să sondeze ambivalența, dualitatea, paradoxul. Este perioada cea mai bună pentru cules plante medicinale, pentru a purta cununi și ii, pentru a simți pulsul plin al vieții și în același timp pentru a contempla finitudinea de care ne apropie fiecare clipă de preaplin.

Legendele Ielelor, Sânzienelor, Rusaliilor sau Drăgaicelor ne poartă precum însuși dansul lor într-un balans de chemări și respingeri, fascinație și dezgust, voluptate și chin, răzbunare și consolare, duh și carne, solar, lunatic și terestru, erotism și moarte, umbre și lumini, existență și non-existență, puf și scaieți.

Artistele Ana Chiorean, Anca Boeriu, Anca Coller, Anca Vintilă- Dragu, Andra Achim, Cătălină Codreanu, Cristina Iacob, Elena Andrei, Elena Ilash, Elena Vlădareanu, Ioana Aron, Liliana Basarab, Lilou Record, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Maia Ștefana Oprea, Patricia Teodorescu, Raluca Ilaria Demetrescu vin din generații și arii aristice diverse, din vârste care își caută activ identitatea și din maturități stabile, din arte vizuale și literatură. Ele populează împreună un spatiu al căutării de sine din prisma feminității afirmate jungian cu lumini și umbre, contraste și complementarități. Se expun precum himere, regine, mame, carne și sânge, speranță și compansiune, minți și inimi care își caută puncte de echilibru în cicluri și dansuri. Cu trimiteri materne, la războinice, vrăjitoare sau preotese, ele deschid porți către Hera, Atena sau Artemis, hetaire și fecioare, Kali a transformării și distrugerii, Durga a războiului și a păcii, Quan Yin a compasiunii, invocă avataruri și fațete ale unei feminități complexe, ieșite din stabilitatea primordială a unei Gaia telurică sau din fluxul șerpuitor al unei Shakti. Întâlnirea lor este aceea a căutării unui punct de echilibru temporar : viață pulsândă la întâlnirea cu moartea, moarte îmblânzită la întâlnirea cu suflul de viață creator.

Curatoare : Cristina Iacob

Proiect inițiat de Raluca Ilaria Demetrescu