Nicio călătorie nu este simplă. Iar călătoria spre buricul Pământului – Planeta Petrila nu face excepție de la regulă.
Cea mai veche mină din România, mina Petrila, și-a închis porțile la data de 30 octombrie 2015, iar înmormântarea simbolică a unei mine moarte cu adevărat a avut loc o zi mai târziu, în curtea Casei Memoriale I. D. Sîrbu. Ceea ce a rămas este un loc în care Ion Barbu, alături de mulți oameni extraordinari, încearcă să recupereze memoria și umorul unei țări întregi.

Petrila este un oraș a cărui imagine, alături de întreaga Vale a Jiului, este încă asociată cu unul dintre cele mai triste momente din istoria recentă a României. Prezența Planetei Petrila în programul NAG nu ilustrează altceva decât un exemplu de rezistență prin cultură care ar trebui sa dea de gândit: lumii artistice care, deocamdată, nu are capacitatea de a face dovada unei coeziuni între membrii săi, lumii oficialităților în mâna cărora stă puterea de decizie când vine vorba de a salva (sau nu) un patrimoniu național și, nu în ultimul rând, societății al cărei apetit de consum cultural este îngrijorător de scăzut.

În Noaptea Albă a Galeriilor de Artă vorbim, în expoziția produsă special cu această ocazie în spațiul Rezidența BRD Scena9, despre Noaptea Galeriilor de Mină rămase definitiv în beznă, un întuneric deloc străin de starea culturii în România. 

O călătorie spre buricul Pământului
„Ați venit, ați văzut, am învins!”
6 octombrie - 5 noiembrie 2017
 
invitați: Ion Barbu, Mihai Barbu, Cătălin Crețu, Andrei Dăscălescu
curator: Ion Barbu
 
„O călătorie spre buricul Pământului” aduce pentru publicul vizitator nu doar fragmente din cele trei muzee - Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Român și Colonia Literară Petrila -, o arhivă de imagini fotografice animate, intervenții și instalații artistice, ci țese, în cele șase încăperi, povești despre noi toți, povești care râd cu noi, râd de noi, plâng și ne spun poezii sau hohotesc confuzia unei istorii recente. Toate acestea au aceeași sursă, buricul pământului, Planeta Petrila, un univers unic creat de artistul Ion Barbu, curator al acestei expoziții și unul dintre personajele principale din acest proiect alături de Andrei Dăscălescu, Cătălin Crețu și Mihai Barbu.
 
O călătorie pe Planeta Petrila vă arată că lucrurile stau altfel. Acolo, obiectele și casele au suflet și îți vorbesc despre lucruri pe care ar fi bine să nu le uiți când treci prin fața lor. Acolo, casele îți vorbesc despre cât de important este să rămâi un om demn indiferent de greutatea istoriei. Și, niciodată să nu uiți că „orice vis se răzbună”.
 
Pentru publicul NAG din București, expoziția focus de la Rezidența BRD Scena 9 va prezenta timp de o lună un program dinamic de evenimente, tururi ghidate pentru diferite categorii de public, ateliere pentru copii, vizionări și discuții cu invitați. Scopul expozițiilor focus NAG este acela de a marca introducerea unui oraș nou în harta evenimentului și familiarizarea unor categorii de public cât mai diverse cu fenomenul culturii contemporane din România.  
 
 
Organizator NAG național: Asociația Ephemair
Partener principal NAG național: BRD Groupe Société Générale
Parteneri: Primăria Capitalei prin ARCUB, Institutul Cultural Român - ICR
Sponsori: Policolor, Corcova Roy & Dâmboviceanu, Catleya, Noumax
Partener juridic: Țuca Zbârcea & Asociații
Parteneri media: Magic FM, Adevărul, Dilema Veche, Agerpres, Blitz TV, Scena9, Glamour, Orasulm.eu, Urban.ro, The Institute, Modernism.ro, Feeder, Dissolved Magazine, e-Zeppelin, GalaSocietatiiCivile.ro, Institutul Francez, Anim’est

***
Despre NAG
Noaptea Albă a Galeriilor este cel mai important eveniment cultural nocturn din România care a atras atenția marelui public asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști. În București, de-a lungul celor zece ediții desfășurate până în prezent, Noaptea Albă a Galeriilor a generat o hartă în care a fost făcută vizibilă infrastructura dinamică a spațiilor ce găzduiesc evenimente de artă contemporană. Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte.
 
Despre Asociația Ephemair
Asociația Ephemair își propune să dezvolte proiecte culturale destinate promovării artei contemporane românești și internaționale, acțiuni care vizează creșterea vizibilității acesteia în rândul publicului larg. Alături de proiectul Noaptea Albă a Galeriilor, Asociația Ephemair organizează alte două proiecte importante în scena evenimentelor culturale din București: Art on Display și Weekendul Galeriilor.
In acest an Asociatia Ephemair a fost distinsa cu “Premiul pentru promovarea culturii românești în lume” pentru ediția aniversară a evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor NAG 2016 în cadrul Galei premiilor AFCN