Ediția din acest an a Festivalului Filmului European, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru, reunește peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră națională) și 2 selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre filmele din selecție se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și 2 filme – coregizate de femei.

 

Deschiderea celei de-a 29a ediții a Festivalului Filmului European este rezervată proiecției filmului

„A Sudden Glimpse to Deeper Things”, marele câștigător al celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary. Admirația nedisimulată nu exclude nici de această dată licențele stilistice. Cunoscut printre altele pentru documentarele dedicate lui Orson Welles și Alfred Hitchcock, regizorul Mark Cousins explorează cu abilitate de detectiv, fler de terapeut și ochi de pictor de cadre resorturile creativității unei artiste fascinante, Wilhelmina Barns-Graham. Artista modernistă își găsește în Cousins un portretist devotat și plin de vervă, care deconstruiește pentru a recompune și pune întrebări fără pretenția de a deține răspunsuri. Mulțumită lui, formele geometrice și culoarea devin o nebănuită, continuă aventură.

După „Cum să fiu mort, dacă-s viu?” al Ilincăi Călugăreanu, prezent în programul ediției 27, proiectăm și anul acesta un titlu în premieră mondială absolută: documentarul „Arma secretă” în regia lui Dragoș Turea. După debutul cu „Grădina sovietică”, cineastul din Republica Moldova revine cu un film dedicat unui experiment sovietic având la bază echipament psihotronic, pe care regizorul nu s-a ferit să-l testeze el însuși. Actual și descumpănitor. a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE.

 

Continuăm tradiția de a avea un ambasador al Festivalului, anul acesta rolul de ambasadoare îi revine cineastei Ioana Mischie, artistă inovatoare, care avansează noile tehnologii în cinematografie și storytelling, a cărei activitate se concentrează pe proiecte transmedia care îmbină film, realitate virtuală și media interactivă.

Cea mai recentă creație imersivă a sa, Human Violins: Prelude, a fost selectată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, secțiunea oficială „Cannes Immersive”, anul trecut, fiind considerată printre cele mai bune opt experiențe VR din întreaga lume.

Ioana Mischie va realiza clipul de promovare al FFE, inspirat de tema ediției și de spiritul vizionar al cinematografiei contemporane europene, îmbinând creativ estetica artistică şi inovația tehnologică într-un poem audio-vizual.

Proiecțiile vor avea loc începând cu 8 mai în București, urmate de ediții locale speciale în nouă orașe din România: Brașov (9 – 11 mai, Centrul Cultural Reduta), Timișoara (15 – 18 mai, Cinema Studio), Sfântu Gheorghe (17 – 18 mai, Cinema Arta by Cityplex), Botoșani (22 – 25 mai, Cinema Unirea), Deva (23 – 25 mai, Centrul Cultural Drăgan Muntean), Iași (23 – 25 mai, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii), Chitila (30 mai – 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului), Târgu Jiu (30 mai – 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu) și Târgu Mureș (30 mai – 1 iunie, Muzeul Județean Mureș - Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia).

 

În București, Festivalul se desfășoară între 8 – 18 mai, la Sala Luceafărul (Gala de deschidere, pe 8 mai), Cinema Elvire Popesco (9 – 15 mai) și Cinemateca Eforie (9 – 11 și 16 – 18 mai).

Programul complet al proiecțiilor din București și din țară este disponibil în anexă.

În București, biletele pentru filmele proiectate la Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco pot fi achiziționate de la casele de bilete ale acestora sau online, de pe platforma Eventbook, iar pentru Sala Luceafărul (pentru Gala de deschidere), de la casa de bilete și online, de pe www.bilet.ro.

La Timișoara, biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Cinematografului Studio sau online, de pe www.eventbook.ro.

În celelalte orașe, accesul la proiecții este gratuit.

 

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România și UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

 

***

 

În țară, Festivalul este organizat cu sprijinul: Consiliul Județean Brașov, Centrul Cultural Reduta, Cinema Studio Timișoara, Cinema Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Andrei Mureșanu Sfântu Gheorghe, Primăria Municipiului Botoșani, Cinema Unirea Botoșani, Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Asociația Patrimoniu pentru Comunitate din Iași, Muzeul Județean Mureș, Primăria Orașului Chitila, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare Constantin Brâncuși, Cinema Sergiu Nicolaescu și Biroul Parlamentului European în România.
 

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: Zile și Nopți, Cinemap, București FM, Radio România Iași, Radio România Târgu Mureș, BIZ, Adevărul de Weekend, Agerpres, Films in Frame, Revista Film, Bookhub, Cinefan, Din filme, Daily Magazine, Filme-carti.ro, Film Menu, Happ.ro, Haute Culture, Igloo, IQads, Liternet, Like 5, Modernism.ro, MovieNews, News.ro, Observator cultural, Pagina de media, Răsfoiala, Urban.ro, The Institute, Cărturești, Cinefilia, Zeppelin, Cinemil.