„Portret colectiv efemer” este primul eveniment din Târgu Neamț care va oferi publicului local un circuit stradal, creat prin video maparea fațadelor clădirilor cu semnificație pentru comunitate. Expoziția va avea loc între 9-10 septembrie, în intervalul 20:00-23:00.

În perioada 9-10 septembrie, între 20:00-23:00, Centrul Educațional de Arte Performative CEVA organizează primul circuit itinerant de video mapping din Târgu Neamț.
„Portret colectiv efemer” este o acțiune culturală transdisciplinară care are ca temă „MUNCITORUL PE CONT PROPRIU” (așa cum este el descris în statisticile de specialitate) sau în limbaj comun actual - „freelancerul”, persoana integrată pe piața muncii fără un angajament pe termen lung, muncitorul independent, liberul profesionist, lucrătorul freelance.

Pornind de la documentarea realizată în Târgu Neamț de antropologul social Mădălina Muscă și de videograful Tiberiu Cimpoeru în jurul temei, artiștii Alexandra Rusu, George Roșu, Adistu, Redulian și Dr0mp vor oferi publicului local din județul Neamț primul circuit vizual realizat prin video maparea fațadelor și a spațiilor exterioare ale unor clădiri cu semnificație pentru istoria locală și viața comunității orașului:

Triaj CFR, Gara CFR Târgu Neamț, Oficiul Poștal Târgu Neamț, Piața Târgu Neamț și Atelierul de prelucrare a lemnului „Fructe de pădure”.


Expoziția este curatoriată de artistul Andrei Cozlac. Spațiile selectate reprezintă puncte centrale în istoria recentă a orașului, fiind abordată tema funcției sociale din perspectiva muncii pe care oamenii locului o au în raport cu aceste instituții.

De asemenea, în perimetrul Triaj CFR va avea loc o acțiune de ecologizare, iar pe lângă animarea spațiului prin video mapping și graffity, în seara de 10 septembrie, centrul CEVA va organiza un party comunitar, realizat sub egida Reactiv - microfestival local de toamnă.

“Portret colectiv efemer” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația OV05 și Platforma culturală Frilensăr
Implementat de: Centrul educațional de arte performative Ceva Târgu Neamț
Sponsor: Volta
Parteneri: Casa Culturii “Ion Creangă” Târgu Neamț, Primăria Târgu Neamț, Consiliul Județean Neamț, Teatrul Tineretului Piatra Neamț prin Festivalul de Teatru Piatra Neamț (Ediția33), Oficiul Poștal Târgu Neamț, Direcția Silvică Neamț, Civitas Târgu Neamț, TRIAJ CFR, CFR Târgu Neamț, Radio România Cultural, Radio M Plus, ZiarTarguNeamt.RO.

***

DESPRE CEVA


Centrul Educațional de Arte Performative CEVA este un spațiu de creație și gândire critică care-și propune încă din 2018 să reactiveze din punct de vedere cultural comunitatea locală și să ofere perspective profesionale adolescentelor și adolescenților implicați. CEVA folosește instrumente specifice teatrului și artelor performative (spectacole, festivaluri, expoziții, instalații vizuale, concerte etc.) pentru a cerceta teme importante din societatea contemporană, corelându-le cu realitățile concrete ale comunității nemțene. CEVA a pornit de la Comunitate, Educație, Viitor și Artă, acestea reprezentând direcțiile activităților pe care centrul le desfășoară.