Grigore Lese colaboreaza la traspunerea scenica a lucrarii de inalta tinuta a Mihaelei Vosganian, Calea Ingerului Uman, sub conducerea muzicala a lui Cristian Lupes, cu grupul solistic de muzica si dans contemporan Inter-Art, cvartetul Passione, in coregrafia Lilianei Iorgulescu si a scenografiei asigurata de artista Maria Constantinescu. 
 
Calea Ingerului Uman este un spectacol complex, un cross-media performance de texte traditionale romanesti si mantre, incluzand momente de ilustratie video, dans sau sunete procesate, pe care Mihaela Vosganian si l-a imaginat pentru un grup experimental de instrumentisti, actori si dansatori, publicul fiind invitat sa intre pregatit pentru o experienta scenica inedita, menita sa-i stimuleze imaginatia si sa-i redeschida mintea si sufletul pentru povestea purtatoare de talc si adevar, pe care autoarea o prezinta drept un basm initiatic al devenirii omului.

“Am conceput aceasta lucrare gandindu-ma la interpretarea lui Grigore Lese, Calea Ingerului Uman pentru mine reflecta constientizarea propriei misiuni divine pe care ar putea sa o aiba orice om deschis spre intelesurile sprirituale. Nu suntem inca ingeri, dar avem deja perspectiva insusirilor angelice pe care le-am putea integra in intruparea noastra actuala”
, a declarat Mihaela Vosganian.
 
Cele 7 sectiuni ale lucrarii ne introduc in treptele posibile ale unei fiinte pamantene, in devenirea ei ca Inger Uman. Fiinta trezita din amagirea uitarii de sine, Ingerul uman traverseaza spatii /statii in vederea intregirii sale spirituale, incepand cu spatiul akashic al energiei cauzale, trecand prin conceptie, nastere, copilarie, adolescenta, maturitate, moarte si reintregindu-se in spatiul celei de-a patra dimensiuni a sufletului, temele inscriindu-se in noua viziune spiritualista, denumita de autoare - trans-realism arhetipal. Textele folosite au surse variate de inspiratie, precum folclorul romanesc, mantre vedice si 2 poeme de Varujan Vosganian, intitulate Copilul lunii si A patra dimensiune.

Mihaela Vosganian a reusit sa gaseasca si sa adune intr-o colectie muzicala spectaculoasa, instrumente vechi ce stau alaturi de instrumente electronice, intr-o perfecta armonie. “Este o rara ocazie de a vedea un dirijor transpus intr-un DJ sau de a-l auzi pe Grigore Lese cantand pe fundal de chitara electrica, pana atat de departe merge eclectismul spectacolului, care exploreaza instrumente traditionale si moderne intr-un gen muzical hibrid ce imbina sunetele procesate cu o combinatie inedita a unui poliartist traditional (voce/tilinca/caval/darabana/toaca), un grup experimental de multi-performeri (care canta pe instrumente acustice sau electrice precum voce procesata live, percutii, chitara electrica) si un actor”, a explicat dirijorul si organizatorul spectacolului, Cristian Lupes. 

“Calea Ingerului Uman este un proiect foarte special pentru mine, un spectacol la care va invit sa descoperiti un demers sonor si vizual contemporan grefat pe arhetip”- Grigore Lese.
 
Program
Calea Ingerului Uman, un spectacol de Mihaela Vosganian
Invitat Special: Grigore Lese 
28 octombrie, ora 19:00, Sala Teatrul de Opereta si Musical „Ion Dacian”
Biletele costa 50 de lei si sunt disponibile online, pe www.eventim.ro
 
Artisti
Mihaela Vosganian, compozitor si concept musical, voce/percutie midi live electronics
Grigore Lese, artist traditional, invitat special 
Cristian Lupes, conducere muzicala
Liliana Iorgulescu, coregrafie/dans
Maria Constantinescu, instalatie scenografica
Mihai Cucu, video concept, foto si grafica
 
Grupul Inter-art
Maria Chifu, fagot/voce
Radu Valcu, chitara
Lucian Martin - dans
Brrie Webb - trombone, digeridoo
Ana Chifu, flaut
Olga Podobinschi, pian/keyboard 
George Hodor, actor
Levinte Szasz, dans
Muzicieni Opereta: Constantin Urziceanu, clarinet, saxofon
Daniela Georgescu, contrabas
Cvartetul Passione: 
Diana Jipa, vioara 1
Cristina Pasa, vioara 2
Madalina Penciu, viola
Violeta Tutu Popescu, violoncel
 
***
Spectacol organizat de Asociatia ArtConect
Proiect produs si finantat in cadrul programului cultural “Esti Bucuresti”, ARCUB
Parteneri: Opera Nationala Bucuresti, Teatrul de Opereta si Musical “Ion Dacian”, ARFA, Creative ArtNetwork, BlackTie,  Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Asociatia ESCU.