În cadrul primului tur Noul Bauhaus European în București, organizat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu The Institute, au fost prezentate contextele și direcțiile pe care aceștia le-au conceput și dezvoltat pentru anul 2022, cu scopul de a promova valorile New European Bauhaus la nivel local și de a genera un spațiu de dialog pentru organizațiile și inițiativele locale care contribuie deja la creșterea calității vieții prin creativitate și prin intermediul proiectelor inovative pe care le dezvoltă.

Turul a avut loc joi, 14 aprilie, iar în cadrul acestuia au participat reprezentanți ai presei locale, a mediului academic și asociativ, institute culturale, asociații profesionale, studiouri de design și de arhitectură, precum și reprezentanți ai unor Ambasade, a Ordinului Arhitecților din România, ai Ministerului Culturii sau a Primăriei Generale a Capitalei.

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a declarat: „Dacă Pactul verde european are un suflet, acesta este Noul Bauhaus European, o inițiativă care a dus la o explozie a creativității în UE! Este foarte impresionant să întâlnești arhitecți, artiști, studenți, designeri, într-un cuvânt, creatori, care lucrează împreună pentru a transforma viziunea Bauhaus într-o realitate, într-un viitor sustenabil și estetic în egală măsură. Turul Noului Bauhaus European în București este doar începutul unei ample campanii de comunicare a acestei inițiative în România."

În cadrul turului, s-au discutat oportunitățile pe care inițiativa strategică a Comisiei Europene le propune și a fost prezentat și programul local de promovare a acestora, care va fi coordonat de echipa The Institute și care va presupune, pe de o parte, un proces de identificare a organizațiilor, proiectelor și a comunităților creative locale care generează schimbare prin inovare, precum și promovarea acestora, iar pe de altă parte generarea unor contexte și evenimente specifice, menite să promoveze valorile Noului Bauhaus European.

“Prin toate proiectele pe care le dezvoltăm la The Institute încercăm să facilităm colaborările multidisciplinare și proiectele inovative, contribuind astfel la dezvoltarea industriilor cultural-creative locale, din convingerea că acestea sunt esențiale în dezvoltarea corectă și echitabilă a societății în general, iar prin programul pe care îl dezvoltăm anul acesta alături de Reprezentanța Comisiei Europene în România în vederea promovării programului strategic New European Bauhaus pe plan local, ne dorim să subliniem împreună importanța comunităților creative și a organizațiilor care contribuie deja prin programele și proiectele pe care le propun la creșterea calității vieții și la fundamentarea unui discurs mai optimist”, a declarat Andrei Borțun, CEO The Institute.

În cadrul turului, care a debutat la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din România, au fost vizitate și spațiile Nod Makerspace, acolo unde a avut loc și o conferință despre importanța comunităților creative și ale proceselor de co-creare și co-guvernare pentru dezvoltarea urbană sănătoasă, cu focus pe demersul Berzei21, o inițiativă semnată de Cartierul Creativ, NOD Makerspace, Fundația Comunitară București, BAZA- Deschidem Orașul și Institutul Național al Patrimoniului, iar turul s-a finalizat la Combinatul Fondului Plastic, una dintre cele mai importante comunități artistice și creative din București, acolo unde a avut loc o seară de Open Doors.

Contextele, precum și organizațiile și proiectele identificate în cadrul program Noului Bauhaus European vor putea fi descoperite pe tot parcursul anului pe site-ul The Institute aici.
https://institute.ro/noul-bauhaus-european

Programul de evenimente propuse pentru 2022 va conține și un concept expozițional special, dezvoltat de către echipa The Institute și NOD Makerspace pentru Romanian Design Week 2022 (13-22 mai) - un laborator de testare a unor scenarii despre un viitor mai echitabil, o expoziție-experiment ce va investiga impactul proceselor de co-creare, precum și importanța implicării civice și a spațiilor de dialog, amintind totodată de impactul multdisciplinarității și a mișcării Bauhaus asupra societății moderne.

Tot anul acesta, va fi creionată și o hartă a proiectelor și a spațiilor care împărtășesc valorile Noului Bauhaus European la nivelul Bucureștiului, iar în a doua jumătate a anului va avea loc și o conferință pe tema co-creării orașului, cu focus pe importanța comunităților creative locale și a dialogului dintre acestea și administrația publică.


Despre Noul Bauhaus European

Noul Bauhaus European este o inițiativă strategică a Comisiei Europene, un proiect care combină viziunea Pactului Verde european cu o schimbare concretă in comunitate. Un proiect transdisciplinar, Noul Bauhaus European își dorește să stimuleze colaborarea și să genereze noi scenarii și moduri de a trăi și lucra împreună.

Despre Reprezentanța Comisiei Europene în România

Reprezentanța Comisiei Europene în România acționează ca voce a Comisiei în România și comunică în legătură cu aspectele legate de Uniunea Europeană. În plus, se implică în dialoguri cu cetățenii, mediul universitar, societatea civilă, partenerii sociali și cu alte părți interesante și organizează comunicarea, dialogul și alte interacțiuni în legătură cu diverse priorități și politici ale UE, inclusiv în contextul Conferinței privind viitorul Europei.

Mai multe informații despre Reprezentanța Comisiei Europene sunt disponibile aici.


Despre The Institute

The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de peste 25 de ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industriilor creative din România. Prin tot ceea ce face, contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. Este fondator al Romanian Design Week, al festivalului DIPLOMA, al Galei Societății Civile, Internetics, Cartierul Creativ, combinat.ro și inițiator al ASAP România.


Despre Nod Makerspace

Nod Makerspace este primul spațiu creativ de mari dimensiuni din România, un exemplu de bune practici de transformare a unei hale industriale din Industria Bumbacului. Scopul său este de a stimula și de a dezvolta industriile creative, diseminarea culturii makerspace, închegarea unei comunități puternice, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în oraș.


Despre Combinatul Fondului Plastic

Combinatul Fondului Plastic reunește la adresa din Băiculești 29, București, o comunitate artistică valoroasă și efervescentă, din care fac parte galerii (Galeria Nicodim, Galeria Sector 1, UNA Galeria, S.E.N.A.T., Galeria Sandwich, Galeria Artsafe, Galeria UAP, Galleria IOMO), spații expoziționale, organizații culturale, dar și ateliere și mari artiști care creează aici.

Inițiat de The Institute, Combinat este un proiect de reconversie a infrastructurii extraordinare pe care Uniunea Artiștilor Plastici o deține, sub numele actual de Combinatul Fondului Plastic, și oferă o platformă de promovare entităților și artiștilor activi în Băiculești 29, în jurul unui program comun. Intervențiile culturale propuse, care pornesc de la valorificarea lucrărilor, a potențialului artistic și a resurselor existente pe platforma Combinatului Fondului Plastic au rolul de a aduce și apropia publicul de artele plastice și decorative și de a genera consum cultural.

www.combinat.ro este platforma comunității culturale și artistice din Băiculești 29, lansată la începutul anului 2021, cu scopul de a contribui la punerea pe harta creativă a Bucureștiului a primului mare hub artistic al orașului.


Despre Berzei21

Este un proiect de reconversie a unui spațiu industrial nefolosit, în ceea ce ar putea deveni cel mai amplu și complex hub creativ local și regional, un demers inițiat de Asociația Cartierul Creativ, Nod Makerspace, Fundația Comunitară București și BAZA. Deschidem orașul, alături de alți parteneri din societatea civilă și din sectorul cultural-creativ local.


Despre Romanian Design Week

Romanian Design Week aniversează în 2022 zece ani, perioadă în care a contribuit la creșterea scenei și industriei de design românesc, în care a promovat colaborarea și parteneriatul în interiorul breslei și în afara ei prin creșterea unei comunități profesionale formate din designeri și arhitecți consacrați și perioadă în care a contribuit la schimbarea în bine a orașului mai ales prin spațiile alese și deschise pentru evenimente culturale.

Romanian Design Week este cel mai important festival multidisciplinar, anual, din România, o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative locale: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de
dezvoltare.

Pentru programul complet #rdw2022 și actualizări ale acestuia, puteți consulta www.romaniandesignweek.ro