In luna iunie, galeria neconventionala Celula de Arta propune doua exercitii de explorare prin arta a unor stari si sentimente asupra carora privitorul se apleaca rar de buna-voie. In spatiul-acvariu din B-dul Carol nr. 53 poate fi vazut pana pe 20 iunie ETC., proiectul video ce prezinta o coregrafie a inutilitatii mecanice realizat de artista letona Lidija Zaneripa iar la Galeria Verticala de la Random Space (str. Popa Petre nr. 21), grupul Vertebra expune pana pe 2 iulie instalatia “sightless target”, un studiu al starii de nesiguranta in care traim.

Expresie artistica in urma indepartarii scopului

Proiectul video al artistei letone Lidija Zaneripa consta in realizarea unei coregrafii pentru executia solo a unui excavator si aduce la un loc actiuni inutile realizate de excavatoare, combinate in compozitii video obligatorii.

Sarcina unui excavator este de a efectua o etapa astfel incat sa fie inclusa secvenţial intr-o anumita compozitie si de a efectua o actiune, cum ar fi saparea unei gropi. si cu aceasta groapa, ea poate evoca o emotie in privitor, chiar si o experienta fizica.

Sarcina dansatorului este de a executa pasi ca parte a unei anumite compozitii si de a exprima o emotie prin miscarea corpului.

Daca o masina ar indeplini o sarcina zadarnica, aceast ar putea fi echivalata cu o forma de expresie artistica?

Prin studierea excavatoarelor si a dinamicii miscarilor lor, coregrafia a fost creata si este executata de excavatoare, care executa miscari necorespunzatoare — fara a termina treaba. Invitand excavatorul sa efectueze operatiuni nepotrivite cu scopul sau, masina este lipsit de functionalitatea definita pentru acesta, permitandu-i sa observe ce se intampla cu corp mecanic cand nu mai are un punct de oprire raţional. Cum se aliniaza miscari izolate si dezvolta practica mecanica?

Lidija Zaneripa este o artista multimedia din Letonia, care lucreaza cu videoclipuri, imagini, sunet experimental si instalatie.

Nesiguranta rupe monotonia cotidiana

Grupul Vertebra este la a doua aparitie in cadrul galeriei Celula de Arta, de aceasta data in noul spatiu Galeria Verticala, unde aduc lucrarea “sightless target”.

“Sentimentul de incertitudine este emotia pe care incercam sa o profilam in aceasta lucrare, nesiguranta inevitabila ce se raspandeste si ne influenteaza stilul monoton de viata.
Starea de nesiguranta si de pericol iminent este conferita de cele trei elemente atarnate si suprapuse, ce au forma unor arme de tip sniper, directionata amenintator catre publicul privitor. O a doua parte a instalatiei - laserele al caror punct de origine este luneta armelor, interactioneaza direct cu publicul ce trece prin fata acestora, selectandu-i pe acestia ca pe tinte / potentiale victime aleatorii.”

Vertebra este un grup format din 3 sculptori absolventi ai UNARTE - 3 identitati artistice diferite unite intr-o singura entitate comuna datorita nemultumirilor sau problemelor
cu care societatea actuala se confrunta, si implicit si ei.

Celula de Arta este reprezentata de un spatiu cu deschidere stradala, ce isi propune sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje si astfel, pentru ca nu mai exista o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creaţiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora pentru publicul stradal. Cu o prezenta de ~ 5 ani (2017 - 2022) pe scena artei din Bucuresti, Celula de arta a sustinut peste 100 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri) si a influentat modul de perceptie in ceea ce priveste expunerea obiectelor sau actelor artistice in fata publicului.

Noutatile din Celula de arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.

Partener strategic: Casa Carol (Carol 53)

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Spotmedia, IQads, Zile si Nopti, B365.ro, Carturesti, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, Munteanu, SMARK.