Proiectul Utopica #prinartă, o producție a Asociației Da'DeCe, co-finanțat de Administrația Națională a Fondului Cultural, a debutat printr-o tabără urbană, între 8 și 12 iulie, la Conacul Golescu Grant - Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală al DGASPC Sector 6, partenerul proiectului. Au participat 15 copii, marea lor majoritate fiind din cartierul Giulești Sârbi al Bucureștiului.
 
Utopica #prinartă se înscrie în demersul constant al Asociației Da De Ce către fondarea Muzeul Copilului din Romînia. Raluca Bem Neamu, președinte al asociației declară: În asociația Da'DeCe toate drumurile duc spre ”Muzeul copilului”: o idee, un vis, un concept, întâlniri cu copiii,  expoziții interactive, o serie de metode dinamice de mediere între copii, patrimoniu și arte contemporane. O intersecție incandescentă care va duce la maturitatea organizației spre un muzeu activ care să le cuprindă pe toate. Un muzeu bazat pe opiniile copiilor și adunând ce este mai valoros și formativ din cele două domenii majore ale culturii. Un spațiu al întrebărilor mai degrabă decât al răspunsurilor, al atitudinilor responsabile, mai degrabă decât al pasivității extatice, al creativității fără  limite.
 
UTOPIC #prinartă își propune să exploreze și să analizeze percepția pe care o au copiii asupra societății în care trăiesc prin intermediul artei și educației muzeale. Ideile, poveștile și provocările lumii imaginate de copii în cadrul atelierelor vor fi transformate în instalații interactive care ne vor călăuzi în câteva zone: Casa, Școala, Muzeul, Strada în cadrul unei expoziții interactive. Procesul de realizare a conceptului se bazează pe principiul co-creației în cadrul unei echipe multidisciplinare formată din copii și specialiști (curator, educatori culturali, artiști, antropologi).
 
Ana, Ana R., Maria, Maria I., Marta, David, Lucian, Nicoleta, Florin, Cami, Cosmin, Robert, Eva, Petru și Elisabeta s-au luptat cinci zile cu boala numită plictisită cu ajutorul desenelor, jocurilor,   bricolajului și teatrului, participând astfel activ la co-crearea unei noi săli din Muzeul (încă virtual) al Copilului. 

Cum arată Școala ideală? Dar Casa și Lumea perfectă? Chiar așa, cum văd ei Muzeul ideal? Toate aceste întrebări au traversat subtil cele cinci zile de joc creativ, printre care s-au strecurat o întâlnire magică cu pictorul Ștefan Câlția, chiar la el în atelier, și o vizită la Muzeul Theodor Pallady.
 
Copiii mai mari Iulia Iordan, Alexandra Cucu, Mădălina Muscă, Sorina Vasilescu,  Anca Simitopol, Codruța Cruceanu, Raluca Iacob și Matei Câlția, echipa proiectului, au primit de la copii energia lor creatoare și au transformat alchimic zgomotul și forfota în cele mai diverse forme de expresie, care au variat de la două scenete de teatru la construcția unui parc ideal și la discuții despre drepturile copiilor.
 
Ne-au însoțit pe tot acest parcurs reprezentanții DGASPC Sector 6, Raul Domereschi, Iulia Georgescu, asistenți sociali care sunt alături de acești copii în lupta contra abandonului școlar și pentru a le oferi oportunități de dezvoltare personală cât mai variate.                            

Multă înghețată (gratis, desigur!) a curs prin Școala ideală, unde orele de curs au 10 minute și pauzele 50 de minute, iar profesorii sunt prieteni cu elevi. În Muzeu se poate juca fotbal, există statui care cântă și exponatele plutesc prin apă sau sunt lipite de tavan.
 
Casa. Strada și Lumea ideală? Le lăsăm să vă surprindă, alături de alte idei – unele emoționante, altele șugubețe – ale copiilor, în expoziția interactivă, destinată copiilor +8 ani, care se va deschide în luna octombrie, la Conacul Golescu Grant și va putea fi vizitată timp de o lună atât de familii, cât și de școli din cartierele Crângași, Militari, Giulești, Drumul Taberei, precum și de publicul larg. Veți fi invitați să explorați cu ajutorul gândirii critice și a imaginației provocările culturale ale unei societăți ideale.
 
Iulia Iordan, managerul proiectului, declară: Utopia este o invitație la visare, utopia este un act de reflecție, utopia este ceva subînțeles naturii umane. De la aceste trei premise a început căutarea și a pornit ideea acestui proiect cultural pentru copii: cât de greu este să visezi la o lume mai bună atunci când locuiești la marginea ei?! Cât curaj aduc visele în viața noastră? Ce stă în puterea mea să schimb la lumea din jur? Deoarece căutarea nu ține cont doar de explorator, ci și de drum, timp de cinci zile experiențele copiilor au reformulat în permanență premisele inițiale, adăugând mereu alte puncte de vedere. Dintre ele, unele care au dus la răsturnări ale ideilor inițiale, așa cum îi stă bine oricărui proces de (co-)creație. "Cum este lumea ta ideală?" "O lume în care sunt ascultați copiii!"
 
Până atunci, cât timp echipa proiectului lucrează intens să contureze expoziția, ne puteți urmări progresul pe site-ul și paginile de Facebook și Instagram ale Asociației Da'DeCe. Și vă puteți întreba copiii cum cred ei că arată Casa, Școala, Muzeul și Lumea ideală. S-ar putea să vă surprindă.