Trei școli din Sectorul 3 al Bucureștiului participă la proiectul ” Trecut, prezent și viitor creativ în Sectorul 3”, proiect inițiat de Asociația Montage și  finanțat de la bugetul local al Sectorului 3.
 
Pe parcursul a trei săptămâni, elevi ai Școlilor Gimnaziale 86, 95 și ai Școlii nr. 75 ”Leonardo Da Vinci” au participat la tururi ghidate de istoricii Răzvan Voinea și Cornel Micu cu scopul de a explora peisajului arhitectural și peisagistic urban.  Tururile ghidate au fost urmate de ateliere de scriere creativă și desen/pictură, scenografie, creație de costum și coregrafie/ mișcare scenică. Povești legate de mediul în care trăiesc și studiază elevii au fost puse în scenă într-un spectacol pe esplanada Bibliotecii Naționale, iar expoziția cu lucrările elevilor poate fi vizitată până duminică, 22 noiembrie,  la Hanul cu Tei, str. Lipscani 63-65.
 
Tematica principală a proiectului este peisajul arhitectural urban specific Sectorului 3. Abordarea acestei tematici se face dintr-o perspectivă mai amplă, integrată în istoria culturală a spațiilor existente acum, mediind astfel nu doar dobândirea de noțiuni și dezvoltarea de abilități creative, ci și integrarea și aplicarea acestora în contextul specific al spațiului urban de care aparțin participanții la proiect.
 
În grupuri de câte 10 elevi și ghidați de istoricii Cornel Micu și Andrei Voinea, copiii au aflat povești despre despre străzile și clădirile pe care le văd în fiecare zi, despre istoria acestora, au învațat despre stilul neoromânesc și modernism, despre personalitățile care până astăzi erau doar nume de străzi.
Elevii participanți în proiect au participat la ateliere creative, îndrumați de artiști și scriitori, unde au creat propriile lor povești pornind de la cele vizitate Atelierele de design vestimentar au fost suținute de Valentin Teodorescu, coregrafie/ mișcare scenică: Valentina de Piante iar cel de scriere creativă a fost susținut de Magda Răduță.
 
Rezultatul acestui proiect constă în expoziția ”Trecut, prezent și viitor creativ în Sectorul 3” care poate fi vizitată până duminică, 22 noiembrie,  la Hanul cu Tei, str. Lipscani 63-65. Deasemenea, albumul print și digital al proiectului va fi disponibil în curând pe www.galeriemontage.com
 
Proiectul ” Trecut, prezent și viitor creativ în Sectorul 3” se concentrează pe patrimoniul arhitectural și peisagistic ca oglindă a istoriei (reinterpretată prin scriere creativă și lucrări de artă vizuală) și tematică de lucru pentru desfășurarea activităților educațional-creative. Acesta vine ca răspuns la necesitatea de a introduce în sistemul educațional românesc peisajul urban construit și natural, care nu este aprofundat suficient iar elevii nu ies de din clase pentru a avea un contact real cu arhitectura și natura ca modele artistice vii.
 
”Trecut, prezent și viitor creativ în Sectorul 3” este produs de Asociația Montage și  finanțat de Primăria Sector 3 prin fonduri nerambursabile de la bugetul local.