Timp de trei zile, peronul 14 – cel mai larg peron al garii – gazduieste scena principala de muzica a Train Delivery finantata de ArCub sub titulatura „Peronul muzical”. Sase proiecte artistice vor insoti sonor calatorii la Train Delivery: Rodion G.A. si Soare Staniol in seara de vineri, Discoteca & Silvia Dumitrescu sambata seara si Tzuc & Petzi Live si Javra in seara de jazz de duminica. O insula de muzica va asteapta si in fata panoului de informatii din centrul garii, unde peste 20 de artisti vor ocupa pe rand scena DelaHaze FM. Printre acestia se numara: Stema, Karpov not Kasparov, LeVant, Ada Kaleh si Poetrip. Iar calatorii care-si cumpara bilet la clasa a II-a vor fi surprinsi sambata seara de un concert de gospel.
 
Interventiile artistice ajung si pe sine: patru echipe de artisti vizuali vor lua in stapanire trei vagoane de marfa si peretele de langa Muzeul CFR in cadrul proiectului Railroad Stories finantat de ArCuB: Sweet Damage Crew, Train Cuts, Irlo si Kero, Pisica Patrata. Pe langa sesiunile de graffiti pe care artistii le vor desfasura de aceasta data sub privirea ingaduitoare a Politiei de Transporturi Feroviare, un vagon intreg va fi reconvertit intr-o zona de relaxare prin decuparea in diverse forme a peretilor sai de tabla si prin transformarea lor in mobilier si in spatiu de expunere.

Tot la Peronul 14 va asteapta garat un vagon restaurant, un compartiment redecorat in spiritul Orient Express, ateliere de trenulete pentru copii, o instalatie artistica din fire textile si oglinzi, o camera obscura, expozitii cu tema feroviara, o noua coperta suprarealista pentru clasicul Mers al Trenurilor, ateliere de istorie urbana, un workshop de regie de film semnat de Vlad Petri si Gabi Basalici, caricaturi la minut, proiectul Dume de mestecat, exercitii imaginare de calatorii creative, povesti cu taste reincarnate, ateliere de reciclare creativa sau o expozitie cu pitici de gradina si mitici. Peste 50 de proiecte au fost selectate din cele 100 inscrise in concursul de proiecte Train Delivery. Lista completa a acestora este disponibila pe traindelivery.ro.

Salonul Regal al Garii de Nord, locul in care Regele isi astepta trenul, va gazdui vineri dimineata intalnirea din iulie a seriei Creative Mornings, care il are ca invitat pe Vlad Nanca, dar si a doua editie a discutiilor din Salonul Poneiului Roz, moderate de Corina Suteu si de Cristian Neagoe. Sambata dupa-amiaza, la Salon se vorbeste despre subteranele Garii de Nord (tot atunci are loc lansarea filmului documentar „Fundatia Bruce Lee”, un film din Casa Jurnalistului), iar duminica tema discutiilor este “Creativii si cultura oficiala” cu Farid Fairuz aka Mihai Mihalcea, Linda Barkasz aka Nuclearfairy si Mihai Chirilov (TIFF). Aceasta este una dintre putinele ocazii cand Salonul Regal este deschis publicului pentru vizitare, iar arhitecura sa spectaculoasa, restaurata recent in forma originala, din vremea regelui Carol I, poate fi admirata de calatori. Tot in Salonul Regal veti intalni proiectul Bagaje, care aduna in mai multe valize obiecte aduse de invitatii Train Delivery.

Un alt loc dezvaluit publicului in cadrul Train Delivery este Sala de spectacole CFR, un spatiu cu o capacitate de 450 de locuri care va gazdui proiectiile filmelor cehesti Alois Nebel (2011, de Tomáš Luňák) si clasicul Trenuri bine pazite (1966, de Jirí Menzel), precum si documentarul lui Thierry Michel, Metamorphose d'une gare, care urmareste constructia garii din Liège dupa proiectul celebrului arhitect Santiago Calatrava.

Proiectii video pot fi urmarite in cele trei zile de Train Delivery si in Sala de asteptare a Garii de Nord. Dintre acestea va recomandam doua seturi de scurt-metraje poloneze, reunite sub titlul O!PLA ACROSS THE BORDERS, care prezinta laureatii primei editii a Festivalului National de Animatie Poloneza „O!PLA”. 

Cei mici vor gasi la Train Delivery spatiu de desfasurare si programe gandite special pe masura lor: atelierul copiilor pasionati de trenuri si trenulete, Micul Modelist, jocul „Intre Doua Trenuri”, ateliere de istorie urbana, dar si un muzeu care trebuie pus pe lista de vizitat: Muzeul CFR, care adaposteste una dintre cele mai interesante diorame cu trenuri electrice in miniatura din Romania.

Si pentru ca toate drumurile duc la gara, sambata, de la ora 19.00, ARCEN va invita sa luati parte la traseul-cultural Povesti din Bucurestii ce se duc, un traseu care masoara 1,5 km, porneste de la Palatul Kretulescu-Cismigiu si are ca punct final peronul 14 al Garii de Nord. Proiectul va propune sa descoperiti spatiul urban din zona Garii de Nord, spatiu care cuprinde strazi celebre care faceau, in vremurile mai bune, legatura dintre Gara si centrul orasului pentru calatorii veniti in vizita ori cu multa treaba la Bucuresti. Alte doua tururi ghidate se vor organiza in weekendul Train Delivery, unul realizat de Rezistenta Urbana, celalalt de oamenii strazii din Gara de Nord.

Train Delivery are loc in perioada 25–27 iulie 2014. Pentru  a ajunge la Train Delivery luati metroul pana la statia Gara de Nord sau oricare dintre liniile RATB 62, 65, 79, 86, 93, 97, 133, 182, 205 sau 282.

Ce a ramas in urma colaborarii noastre cu CFR pentru Train Delivery #1?
• Wi-Fi gratuit in toata Gara (cauta reteaua Train Delivery)
• Taxiurile pirat nu mai sunt tolerate la iesirea principala de la coloane
• Cosurile de gunoi au fost inlocuite
• Au fost montate panouri cu harti care te ajuta sa te descurci mai usor prin gara
• Intrarea in Muzeul CFR a fost marcata printr-un graffiti care atrage vizitatori si fotografi
• Angajatii Garii de Nord abia asteapta sa te revada
 
Intrarea la Train Delivery e libera, gratuita, fara garduri, fara bratari si fara bilet de calatorie.
Detalii despre program, proiecte si alte chestiuni feroviare: www.traindelivery.ro
 
Organizatori: Fundatia Carturesti, Street Delivery, CFR SA
Proiect finantat de: ARCUB
Parteneri: CFR Calatori, Muzeul CFR, Romanian Film Initiative, DelaHaze FM, ShortsUP, REGINA MARIA - Reteaua Privata de Sanatate, Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), Atelierul de Grafica, Discoteca, A&A Records, Jazz Compas, Fundatia Friends for Friends
Parteneri media: Digi24, Europa FM, SapteSeri, VICE, Revista Zeppelin, Metropotam, Think Outside the Box, SUB25, Veioza Arte, FEEDER.ro, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Bucuresti Optimist, Orasul Meu, getlokal, Ginger Group.