Asociatia IHTIS Romania, fondata de si pentru persoanele cu dizabilitati fizice, va organiza in luna decembrie 2010 a doua editie a festivalului de colinde ,,Suflet langa suflet prin colindul romanesc”.

Evenimentul urmareste incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati fizice si recunoasterea lor ca resursa in societate. Organizatorii apeleaza la donatori si sponsori pentru a strange fondurile necesare organizarii festivalului.

Incurajati de succesul editiei de anul trecut, organizatorii doresc sa creeze o traditie din organizarea anuala a acestui festival, la care sa participe copii si tineri cu si fara dizabilitati fizice din toata tara. Obiectivul evenimentului este de a crea un cadru in care tinerii cu si fara dizabilitati sa ilustreze imaginea unei societati incluzive, in care pot convietui si impartasi pasiuni comune.

„Acest festival este unul din foarte putinele evenimente din Romania unde tinerii cu dizabilitati fizice au posibilitatea de a concura direct cu semenii lor fara astfel de probleme. Doar o competitie in care toti concurentii pleaca de pe poziții de egalitate poate genera sentimentul de integrare sociala deplina” a declarat a Mihaela Mihaescu, Presedintele asociatiei.

La fel ca la editia precedenta, festivalul se va desfasura sub forma unei competitii la care pot participa persoane cu varste cuprinse intre 6 si 35 de ani, cu si fara dizabilitati fizice, tocmai pentru a nu lasa loc discriminarii. La editia 2009 au participat 82 de concurenti din toata tara, care au fost evaluati in mod egal de un juriu de specialitate format preponderent din interpreti de muzica populara, printre care Dumitru Ridescu, Norica Enache, Doina Cernea, Petrica Ciobanu. Marele trofeu in 2009 a fost castigat de Corul Scolii pentru Hipoacuzici. 

Festivalul va avea loc pe data de 3 decembrie 2010 la Centrul Cultural Tinerimea Romana din Bucuresti,  incepand cu ora 17. Desi multe dintre actiuni sunt efectuate pro bono, pentru organizarea festivalului este necesar un buget de aproximativ 9.000 de ron, care sa acopere cheltuielile legate de transportul si cazarea concurentilor, inchirierea salii, premii. Organizatorii fac un apel la donatori si sponsori, in speranta de a obtine in timp util fondurile necesare care sa faca posibila organizarea in bune conditii a actualei editii.

IHTIS Romania a castigat in cadrul Galei Societatii Civile 2010 Premiul Special al Fundatiei ERSTE la categoria „Servicii sociale pentru categorii defavorizate” pentru proiectul IMPREUNA INTREGI, proiect care militeaza pentru incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati fizice si pentru recunoasterea lor ca resursa in societate. 


***
Despre Asociatia IHTIS Romania:
IHTIS Romania este o asociatie infiintata in anul 2004 de un grup de tineri cu dizabilitați fizice, care, prin proiectele sale cultural-educative, urmareste integrarea sociala a tinerilor cu dizabilitati fizice. Misiunea asociatiei este crearea unui cadru prielnic cresterii gradului de independenta a tinerilor cu dizabilitati fizice si recunoasterii acestora ca resursa in societate. Tinerii semnaleaza problemele pe care le intampina si propun solutii, astfel luand nastere proiectele de pana acum ale asociatiei. 

Printre cele mai importante se numara: IMPREUNA INTREGI (2009) – proiect prin care tinerii cu dizabilitați fizice au demonstrat ca pot fi parteneri in proiecte cu persoanele fara probleme fizice si ca, impreuna, pot forma un grup, o societate, un intreg; postul online TV IHTIS, care ofera tinerilor cu dizabilitati fizice posibilitatea de a se exprima; caravana IHTIS; peer counselling; editura IHTIS.
Cel mai important proiect propus de IHTIS este construirea unui Centru de Viata Independenta, pentru care, insa, este nevoie de fonduri. Mihaela Mihaescu, presedintele asociatei IHTIS si ea insasi persoana cu dizabiltati fizice, nu se ocupa doar de initierea si desfasurarea proiectelor, ci si de publicarea unor carti tematice: ,,Viata in fotoliul rulant”,  ,,Eu si lumea in care traiesc”,  ,,Ravas pentru lumea de azi” sau ,,Suflet langa suflet prin cantec”.
www.asociatia-ihtis.ro


Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
IHTIS: Florin Racoci, membru si voluntar, tel.: 0731 621 854, mail: florinr66@yahoo.com

Graffiti PR: Ana Dumitru, PR Manager, tel.: 0724 303 710, mail: ana.dumitru@graffitipr.ro