Asociatia Inima Copiilor si Fundatia Vodafone Romania initiaza o noua campanie de strangere de fonduri pentru constructia unui nou corp al Sectiei de Terapie Intensiva pentru Nou-nascuti a Spitalulului de copii Marie Curie, din Bucuresti.

•    Pentru fiecare SMS in valoare de 2 Euro donat la numarul 858, Fundatia Vodafone Romania doneaza alti 2 Euro
•    In plus, pentru inceperea constructiei, Fundatia Vodafone doneaza 100.000 de Euro
•    Campania de strangere de fonduri se deruleaza in perioada 1 aprilie – 25 mai 2012 si se adreseaza tuturor celor care vor sa sustina aceasta cauza

Fundatia Vodafone dubleaza suma donatiilor de 2 Euro ce pot fi facute prin trimiterea unui SMS la numarul 858. Totodata, pentru a incepe constructia noii sectii, Fundatia Vodafone doneaza 100.000 de Euro. Campania de donatii prin SMS se desfasoara in perioada 1 aprilie – 25 mai 2012, iar suma totala necesara proiectului este de 1 milion de Euro.

Extinderea sectiei de Terapie Intensiva pentru Nou-nascuti este absolut necesara intrucat cea actuala nu poate prelua decat 50% dintre pacientii care solicita servicii medicale. In plus, in sectie se afla cu 70% mai multi pacienti decat ar trebui.

„Sanatatea este unul din domeniile in care Fundatia Vodafone investeste cu prioritate - de cinci ani renovam, modernizam si dotam cu echipamente medicale spitalele din Romania. Am ales sa sustinem aceasta cauza deoarece Spitalul Marie Curie este locul catre care isi indreapta sperantele mii de parinti din toata tara ai caror copii au nevoie de tratamente si operatii. Fiecare dintre noi poate dona 2 Euro, printr-un SMS la numarul 858, iar Fundatia Vodafone dubleaza fiecare donatie, ajutand astfel medicii extraordinari de aici sa ajute, la randul lor, sutele de copiii care au nevoie de interventii speciale”, a spus Florina Tanase, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs, Vodafone Romania.

„Tratam in fiecare an cam 200 de copii veniti din toata tara. Refuzam tot cam atatia. Cu toate acestea, sectia este permanent supraaglomerata, avem cate 17-18 pacienti in loc de 11, cati ar trebui sa fie. Nu e normal nici sa inghesui copiii, sa pui paturi pe culoare, dar nu putem nici sa refuzam internarea pacientilor, pentru ca asta inseamna sa refuzam unor nou-nascuti dreptul la viata. Avem foarte mare nevoie de o sectie mai mare ca sa-i putem primi pe toti, si mai moderna ca sa-i tratam mai eficient si mai repede. Proiectul acesta va dubla practic capacitatea sectiei noastre”, declara Dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de terapie intensiva nou-nascuti de la spitalul Marie Curie.

“Stim ca Marie Curie e un loc bun! Sectia de Terapie Intensiva nou nascuti e deja foarte buna, dar din pacate refuza sute de pacienti anual, pentru ca nu are spatiu. Speram ca, marind aceasta sectie, vor putea fi salvate mai multe vieti abia incepute. In proiectul nostru de amenajare a Sectiei de Cardiochirurgie, tot la Marie Curie, sectie care acum se pregateste sa ia startul, am fost ajutati cu donatii de sute de mii de romani si am aratat ca stim sa folosim eficient si corect donatiile. Am reusit sa facem cel mai modern spatiu medical din Romania si vrem sa facem la fel si pentru sectia de Terapie intensiva nou-nascuti. Ii rugam pe toti cei care pot, sa ne ajute donand 2 Euro printr-un SMS la 858. Si le multumim. Din inima, ca intotdeauna!”, a spus Alex Popa, Presedintele Asociatiei Inima Copiilor.

Dupa constructie, noua sectie de terapie intensiva va avea:
•    un spatiu mult mai mare si o capacitate aproape dubla fata de cea actuala: 18-20 paturi fata de 11, cate sunt in prezent;
•    spatiu separat pentru fiecare pacient, ceea ce asigura nou-nascutilor confortul necesar si este foarte important pentru dezvoltarea psihosomatica din primele zile de viata;
•    sistem de monitorizare centralizat, sistem de telemedicina pentru diagnostic la distanta;
•    climatizare performanta pentru a asigura delimitarea zonelor de sterilitate diferita. Vor fi astfel create conditii speciale de sterilitate, ce vor permite realizarea interventiilor chirurgicale „la pat”, pentru pacientii care nu pot fi transportati in conditii de siguranta in sala de operatii si pentru care aceste interventii sunt de importanta vitala;
•    spatiu dedicat pentru prepararea solutiilor perfuzabile si a solutiilor de hrana parenterala (hrana speciala pentru pacientii care nu se pot alimenta adecvat oral); spatii conexe pentru medici si asistente, pentru parintii care insotesc nou-nascutii internati, sali de consultatii si spatii tehnice;
•    un centru de training pentru urgente pediatrice la parterul noii cladiri, unde vor transmise si procedurile medicale complexe
Proiectul noii sectii este realizat dupa modelul Sectiei de terapie intensiva nou nascuti din Spitalul Universitar din Iowa City (USA), considerat a fi unul dintre cele mai performante astfel de centre din lume, iar toate amenajarile si dotarile sectiei de la Marie Curie se vor face respectand cele mai noi si mai stricte recomandari in domeniu. Detalii despre proiectul noii sectii sunt disponibile pe www.inimacopiilor.ro.    

Spitalul de copii Marie Curie este cel mai mare spital pediatric din tara, un spital multidisciplinar, cu multiple posibilitati de diagnostic si tratament, catre care sunt directionati foarte multi pacienti din toata tara, cu patologii variate si dificile.

Sectia de terapie intensiva nou-nascuti a spitalului are cele mai bune rezultate si cea mai mica rata de mortalitate infantila din tara, cifre apropiate de media din centre europene de prestigiu. Aici sunt tratati cu succes, nou nascuti si chiar prematuri sub 1000g cu malformatii digestive, malformatii pulmonare, hernii diafragmatice, traumatisme obstetricale, boli infectioase severe, afectiuni neurochirurgicale.

Sectia are personal medical bine instruit si dedicat, cu specializari in strainatate, in centre renumite si au experienta deosebita in specialitatea lor. Astfel, mortalitatea neonatala in spitalul Marie Curie a scazut de la valori de 70-80% in anii '90, la 13-15% in prezent, in conditiile existentei unor patologii mult mai grave.

Campania de donatii prin SMS pentru strangerea fondurilor necesare constructiei noii sectii se va desfasura in perioada 1 aprilie – 25 mai 2012. Oricine poate ajuta, donand 2 Euro printr-un SMS la numarul 858. Numarul este oferit gratuit de catre toti operatorii de telefonie mobila din Romania si nu se percepe TVA. De asemenea, toate sumele colectate de Asociatia Inima Copiilor prin redirectionarea a 2% din impozitul pe venit in 2012, vor fi folosite pentru acest proiect.

Fundatia Vodafone a sprijinit constant sistemul medical romanesc, prin modernizarea si dotarea cu echipamente medicale a spitalelor din Romania. Astfel, in ultimii cinci ani, Fundatia Vodafone a donat peste  2 milioane Euro pentru renovarea si dotarea cu echipamente a Departamentului de Oncologie si Ecografie a Institutului Clinic Fundeni Bucuresti, pentru achizitionarea de echipamente medicale de ultima generatie necesare spitalului Victor Babes din Timisoara, pentru echipamente medicale necesare Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva Timisoara, pentru constructia primului Centru de Excelenta din Romania pentru diagnosticarea si tratarea cancerului la copii, la spitalul Louis Turcanu din Timisoara si pentru renovarea etajului cinci a spitalului Marie Curie din Bucuresti.   



***
Asociatia Inima Copiilor este o asociatie non-guvernamentala si non-profit constituita in ianuarie 2006. Din august 2006 Asociatia „Inima Copiilor” reprezinta oficial in Romania organizatia de interes umanitar international „The Heart of Children”, Italia.

Scopul Asociatiei este acela de a ajuta copiii cu probleme medicale grave, in special pe cei cu malformatii cardiace congenitale.
In 2006-2008, Asociatia a dotat cu aparatura medicala in valoare de peste 480.000 Euro Sectia de Cardiochirurgie Pediatrica a Institutului Inimii “Niculae Stancioiu” din Cluj, unde a si organizat si sustinut financiar 6 misiuni medicale umanitare.

In 2009-2011, Asociatia a construit si amenajat Departamentul de cardiochirurgie de la Spitalul de copii Marie Curie din Bucuresti, proiect ce se ridica la o valoare de peste 3.5 milioane de Euro, din care 1.6 milioane au fost stransi si investiti de Inima Copiilor.
In curand va fi incheiata si amenajarea Sectiei de cardiologie de la Marie Curie, o investitie de aproximativ 50.000 de Euro, ce vine sa completeze proiectul dedicat cardiochirurgiei pediatrice la Bucuresti.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 14 ani de activitate, Fundatia Vodafone a finantat peste 600 de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate, cu dizabilitati si al victimelor calamitatilor naturale. Pana in prezent, Fundatia Vodafone a investit peste 13 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro.