Sala Pictata a Muzeului National de Istorie si Arheologie Constanta a gazduit conferinta de presa de informare cu privire la desfasurarea primei editii a evenimentului cultural Festivalul Antic Tomis, ce va avea loc in zilele de 17, 18 si 19 august 2012.

Festivalul este organizat de Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii alaturi de Consiliul Judetean Constanta, Primaria Municipiului Constanta si Groove Hour, cu participarea asociatiilor de reconstituire istorica Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca si Cohorta I Tracorum din Bulgaria.

Evenimentul se va derula in perioada 17-18-19 august, la Edificiul Roman cu Mozaic, in parcul din fata boltelor, cu sprijinul asociatiilor de reconstituire istorica si va anima centrul istoric al orasului Constanta cu activitati cultural-educative adresate publicului de toate varstele.

Festivalul Antic Tomis integreaza specificul istorico-arheologic si natural al orasului Constanta si contine evenimente inter-culturale, artistice, de media. Ne propunem astfel sa promovam potentialul turistic al orasului si al Dobrogei.

Festivalul va demara vineri, 17 august, la ora 17.00, cu o Ceremonie de deschidere, ce va fi urmata de o parada militara a unei legiuni romane complet echipata de lupta, in Centrul vechi al orasului Constanta, urmand a-si stabili, apoi, tabara, in Parcul cu Pini, langa Edificiul Roman cu Mozaic din Piata Ovidiu. Urmeaza prezentarea echipamentului dac si a celui roman si marea confruntare intre daci si romani, odata cu prezentarea tacticilor de lupta si lupta in sine. Ziua se incheie cu o cina romana.

In ziua a 2-a, sambata, 18 august, vizitatorii vor avea oportunitatea de a interactiona cu dacii si romanii mult mai intens, inca de dimineata, in cadrul atelierelor de ceramica, impletituri, tesatorie de mici dimensiuni si fierarie. Vor urma jocurile romane autentice de perspicacitate, prezentarile de echipament, antrenamentele militare si concursurile de tir cu arcul si aruncarea sulitei. La ora 18.00 va avea loc o masa rotunda, cu tema "Cetatile pontice, o prioritate nationala".

Pe toata durata festivalului, intr-una din boltele Edificiului Roman cu Mozaic vor rula proiectii de film "Reconstituire 3D a cetatilor Tomis, Histria si Adamclisi", filmul documentar "Pe urmele Argonautilor" prezentarea traseului turistic Constanta-Histria-Cheile Dobrogei.

Ziua a 3-a, duminica 19 august, va incepe la ora 10:00, cu parada cuceritorilor romani, ce se va derula prin orasul Constanta, urmand apoi ceremonia de incheiere a Festivalului Antic Tomis.

Prin organizarea Festivalului Antic Tomis, organizatorii isi propun sa readuca in memoria colectiva perioada de glorie a cetatii antice Tomis si a intregii regiuni Dobrogea, atat de bogata in evenimente si obiective istorice. Odata cu prima editie a evenimentului, vor fi demarcate si alte activitati de colaborare in reenactment istoric, pentru a putea imbogati, pe viitor, oferta turistica, inter-culturala si artistica a editiilor sale ulterioare.

"Orice destinatie turistica se pune in valoare prin evenimente. Cu cat acestea sunt mai vizibile, inedite si atractive, destinatia va atrage mai multi turisti si o imagine pozitiva, atat de necesara Litoralului romanesc. Litoralul romanesc si in mod special Mamaia au castigat, in acest an, o excelenta imagine si un plus consistent de valoare. Este acum momentul sa atragem evenimente si catre Constanta, ca si capitala urbana a Litoralului, iar Festivalul Antic Tomis , aflat la prima sa editie, va reprezenta un extraordinar moment pentru constanteni si mai ales pentru turisti, care vor putea astfel sa intre in atmosfera si istoria vremurilor de nastere a cetatii Tomis . Sunt absolut convinsa ca evenimentul va atrage un interes fantastic si va reprezenta o noua pagina in istoria evenimentelor de promovare a Constantei si a destinatiei turistice Litoral Romanesc", a declarat Corina Martin, Presedinte Asociatia Litoral- Delta Dunarii.

Multumim pentru colaborare tuturor partenerilor care fac posibila organizarea acestui eveniment: Catheol Film, Bio Manufactura Concept Natura, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, Disco Zone, Simo Sound, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Dobrogea S.A., Zip Escort.

Parteneri media: Radio Romania Constanta, Cityplex, Constantablog, Magic FM, Mesager de Constanta, EMSI Advertising, Telegraf, Ziua de Constanta, TV Neptun, Litoral TV, Travel Mix, Evenimente Constanta, E-Reporter, Cuget Liber.