Miercuri, 25 iulie 2012, in localitatea Crisan din judetul Tulcea, Asociatia Ivan Patzaikin - Mila 23 a lansat, prin intermediul programului Rowmania, initiativa Centrului de Ecoturism Rowmania Crisan (CER).

Initiativa Centrul de Ecoturism Rowmania Crisan (CER) a fost lansata in localitatea Crisan din judetul Tulcea, in prezenta ambasadorului SUA, a reprezentantilor organizatiilor implicate in finantarea acestei initiative – Romanian American Foundation (RAF), Fundatia pentru Parteneriat, a Programului de Granturi Mici-Fondul Global de Mediu (SGP-GEF), a reprezentantilor companiilor sustinatoare – Aqua Carpatica (Valvis Holding) si MOL Romania, precum si a partenerilor locali si a autoritatilor locale din localitatile Deltei Dunarii, implicati in proiect, de fata fiind si presa de specialitate invitata.

Prezent la lansare, Excelenta Sa dl. Mark Gitenstein, Ambasadorul SUA a declarat ca este extrem de bucuros sa poata participa la marcarea bornei ”kilometrice 0”a ecoturismului in Delta Dunarii. Ivan Patzaichin, presedintele Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23 a declarat: „Ne-am propus lansarea initiativei Rowmania la Crisan in mijlocul Deltei, pentru aceia care vor sa descopere o altfel de Delta in miscarea lina a unei canotci. De aici se pot porni, astfel, calatorii catre restul Rezervatiei.” Andrei Blumer, presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania considera ca: ”Este important sa avem concepte puternice de dezvoltare locala care pot genera proiecte reale, finantabile. In acest context, CER este un model de abordare durabila la nivel local prin ecoturism care poate fi replicat si in alte destinatii de ecoturism din Romania”.

Initiativa Centrul de Ecoturism Rowmania Crisan (CER) este un proiect pilot de antreprenoriat social al Asociatiei de Ecoturism Romania (AER) si al Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23. Centrul va fi primul din viitoarea retea de 10 centre Rowmania ce vor fi create in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Centrele de ecoturism din retea vor oferi vizitatorilor Deltei Dunarii trasee de turism lent, cu ghidare si interpretare atat la centru cat si prin intermediul insotitorilor in tururi, iar pentru tururile pe canale, vor fi folosite canotci-ambarcatiuni traditionale din lemn, confectionate local, forta de munca implicata in proiect fiind cea locala.

Aceasta initiativa de ecoturism este sustinuta de Aqua Carpatica si este pusa in practica prin diferite proiecte de dezvoltare durabila, din finantari diverse, astfel:

- „Centrul de Ecoturism Rowmania Crisan – Intelegand mostenirea naturii intr-un mod lent” in cadrul programului de finantare „Antreprenoriat Verde” derulat in parteneriat de catre Romanian – American Foundation si Fundatia pentru Parteneriat;

- ”La pedale si pagaie – Ecoturism in Retezat – Tara Hategului si in Delta Dunarii pentru dezvoltarea comunitatilor locale si conservarea biodiversitatii”, proiect finantat prin Programul de granturi mici GEF-SGP, UNDP;

- „Cu canotca in Delta: metode inovative de interpretare a naturii”, finantat de MOL Romania si Fundatia Pentru Parteneriat.

 

Sursa: www.rowmania.ro