Circa 100 de femei de etnie roma se pregatesc sa lucreze in cinci cooperative care vor fi infiintate in urmatoare 30 de zile la Alba Iulia, Oradea, Targu Mures si Targu Jiu.

In acest scop, Asociatia Pakiv Romania a semnat, in perioada 30 – 31 iulie 2012, cu femeile beneficiare antecontractele care vor sta la baza infiintarii legale a celor cinci cooperative. Dupa acest moment, in cel mult 30 de zile, cooperativele vor fi functionale, iar aproape 100 de femei de etnie roma isi vor unii eforturile pentru a le face profitabile.

In trei regiuni de dezvoltare din Romania vor fi infiintate cinci cooperative dupa cum urmeaza:

- la Targu Mures cooperativa se va numi ”Anarom” si va avea ca obiect de activitate producerea si comercializarea de obiecte de artizanat din material textil (papusi si decoratiuni);

- la Oradea vor fi infiintate doua cooperative. Una dintre ele se va numi ”Igien Protect” si va avea ca obiect de activitate prestarea serviciilor de curetenie si plasare a fortei de munca, iar cea de a doua se va numi ”Larysee” si va avea ca obiectiv comercializarea florilor;

- la Alba Iulia cooperativa se va numi ”Florareasa cetatii” si va avea ca obiectiv comercializarea florilor;

- la Targu Jiu cooperativa se va numi ”Paradisul Florilor” si va avea ca obiectiv comercializarea florilor.

Cooperativele vor fi infiintate si administrate de femei de etnie roma care vor angaja personal calificat din cadrul programelor de formare profesionala desfasurate in cadrul proiectului Fem.RRom. – Imbunatatirea accesului femeilor de etnie roma pe piata muncii si sprijinirea economiei sociale: promovarea si dezvoltarea unor servicii integrate prin crearea unor cooperative pentru femei, asigurarea accesului la educatie formala si dezvoltarea unor servicii de ocupare specializate si personalizate, cofinatat din Fondul Social European prin Programul Operatiobnal Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Sursa: pakiv.ro