Prin asistenta juridica oferita agentilor ecologi ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD) a inregistrat o noua victorie in lupta cu ilegalitatile din Delta Dunarii. Decizia pronuntata de tribunalul Tulcea in cazul dosarului penal nr. 5448/327/2010 [1] a schimbat solutia data de Parchetul de pe langa Tribunal care dispusese initial neinceperea urmarii penale.

Iata un scurt istoric al cazului:

1. La data de 23.12.2007, doi consilieri ecologici (Acsentiev Nicu si Gheba Pavel) din cadrul ARBDD au fost agresati de catre patru indivizi care pescuiau ilegal in zona canalului de acces in lacul Trei Iezere.

2. In urma plangerii adresata de partile vatamate Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea a dispus in 31.07.2008 neinceperea urmaririi penale, sub aspectul savarsirii tentativei de omor calificat, solutie confirmata si de Curtea de Apel Constanta. In ciuda evidentelor si a datelor inscrise in raportul medico-legal, procurorul argumenteaza decizia mentionand ca pentru existenta tentativei de omor trebuie sa existe trei elemente esentiale (1. Un obiect demn sa provoace moartea; 2. Zona vizata sa fie vitala; 3. Lovitura aplicata sa aiba o intensitate mare.) Asadar, desi agentii ecologi au fost atacati cu obiecte dure (vasla, maceta si bahorul [2], si chiar daca Acsentiev Nicu a fost lovit in principal in zona cervicala si a capului, procurorul nu a putut cataloga atacul drept lovitura de intensitate mare si, prin urmare, a considerat ca a lipsit intentia suprimarii vietii.

3. Cercetarile Parchetului in acest caz au continuat sub aspectul savarsirii infractiunilor de ultraj si distrugere, pentru care, in final, acelas Parchet, a dat inca o data solutia de neincepere a urmaririi penale..

4. In anul 2010 cazul a fost reluat. Salvati Dunarea si Delta a formulat plangere impotiva solutiei initiale. Plangerea a fost de respinsa. Motivatia respingerii a fost aceea ca dovada unor leziuni mentionate intr-un certificat medico-legal nu demonstreaza faptul ca acestea au fost produse de faptuitori. Mai mult decat atat, prim-procurorul a refuzat expertiza tehnica a ambarcatiunii pe motiv ca starea bunului rezulta din fotografiile depuse la dosar.

5. Solutia prim-procurorului a fost atacata la randul ei in instanta. Argumentele expuse de avocatul SDD au fost acceptate. Dupa admiterea plangerii impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, faptuitorii au declarat recurs. In data de 8 februarie 2011, Tribunalul Tulcea respinge ca inadmisibil recursul declarat de intimati si mentine hotararea atacata ca temeinica şi legala. Drept urmare, solutia instantei de fond ramane valabila, iar cauza se va intoarce la Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea pentru inceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de ultraj in forma agravanta si distrugere.

Avand in vedere situatia alarmanta a braconajului in Delta Dunarii si fenomenul coruptiei cu care institutiile de control ale Statului se confrunta, SDD va urmarii cu atentie evolutia dosarului si, ori de cate ori agentii ecologi sau alte victime ale braconierilor vor avea nevoie de ajutor, vor primi tot sprijinul necesar pentru solutionarea unor astfel de cazuri.

Conform unor studii efectuate de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in perioada 2005-2010, in urma actelor de control anti-braconaj efectuate in Delta Dunarii, s-au intocmit un numar de 1175 de dosare. Din cele 1175 de dosare, procurorii au intocmit şi au trimis in instanta spre judecare doar 88 de rechizitorii, restul de 1087 au primit solutia de neincepere a urmaririi penale. O procedura foarte des intalnita in practica organelor judiciare este "scoaterea de sub urmarire penala" a braconierilor prinşi in flagrant pe motiv ca “fapta nu prezinta pericol social”.

NOTE:
[1] Informatii despre acest caz si declaratii ale partilor implicate gasiti pe site-ul SDD:
http://www.salvatidelta.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=637&Itemid=1
 
[2] Maceta – un cutit asemanator unui topor, util in zonele greu accesibile pentru a taia crengi, buruieni, plante agatatoare etc. Bahorul este un un carlig ascutit cu maner lung.

Pentru alte informatii suplimentare:
Dan Barbulescu, Director executiv Salvati Dunarea si Delta, telefon 0729199396, email: dan.barbulescu@salvatidelta.ro
Oana Soare, PR executive Salvati Dunarea si Delta, telefon 0729882614, email: oana.soare@salvatidelta.ro