In perioada 25-26 martie a.c. Asociatia "SOS Infertilitatea" va participa la reuniunea Fertility Europe de la Viena.

Fertility Europe este federatia paneuropeana a asociatiilor ce au ca obiect de activitate problemele de fertilitate, tratamentele de fertilitate sau asistenta pentru cuplurile care se confrunta cu dificultati in a concepe un copil. La evenimentul de la Viena vor participa 26 de organizatii din 20 de tari ale Uniunii europene si se va inregistra in premiera si o prezenta romaneasca: Asociatia “SOS Infertilitatea”.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un cuplu de varsta reproductiva din sase este afectat de probleme de fertilitate, iar in plan european acest tip de asociatii exista si activeaza de decenii. In Romania insa, pana in urma cu doi ani subiectul “infertilitate” nu exista pe agenda publica, nu era luat in considerare de catre Ministerul Sanatatii, nu era abordat decat absolut tangential in presa, nu exista o organizatie de pacienti in domeniu. Situatia este pe cale a se schimba si in Romania, insa procesul este unul lent si dificil.

Asociatia “SOS Infertilitatea” a reusit sa suscite o mediatizare exceptionala a subiectului in mass media si sa obtina sprijin pentru cauza din partea a numerosi politicieni, inclusiv printr-o campanie de advocacy la sediul Parlamentului European. In urma asctiunilor Asociatiei “SOS Infertilitatea”, Ministerul Sanatatii a anuntat initierea unui program prin care un numar (insuficient, din punctul nostru de vedere!) de cupluri vor beneficia de o prima fertilizare in vitro gratuita. In ianuarie 2010, ministrul Sanatatii, dl. Attila Cseke, anunta oficial programul-pilot FIV ca fiind una din prioritatile Institutiei in acest an. De asemenea, in urma actiunilor Asociatiei “SOS Infertilitatea”, la Camera Deputatilor s-au pus bazele unei comisii mixte, care sa conceapa un proiect de lege coerent in domeniul reproducerii umane asistate, cu accent pe respectarea principiilor de bioetica si a prevederilor constitutionale.

Participarea la evenimentul Fertility Europe are drept scop prezentarea situatiei din Romania si atragerea de sprijin international pentru ameliorarea acesteia. Toate costurile participarii Asociatiei “SOS Infertilitatea” (organizatie de voluntari, fara surse externe de finantare) la reuniunea de la Viena sunt asumate de catre European Society of Human Reproduction and Embriology (ESHRE), carora le multumim.

Relatari si fotografii de la Fertility Europe meeting vor fi furnizate pe blogul Asociatiei “SOS Infertilitatea” - www.infertilitate.com

Asociatia "SOS Infertilitatea"
E-mail: contact@infertilitate.com
Telefoane:  0742.80.77.83 (Elena MICLEA)
0721.201.555  (Adina GARTAN)