“Sacosa de Panza”, dezvoltat de catre Asociatia Viitor Plus, este un proiect complex care isi propune sa ofere o alternativa eco pungilor de plastic, dar sa si ajute material persoane aflate in dificultate.

Sic, cu imprimeuri haioase, ”merge” in orice sezon, poate fi folosita pentru carti sau cursuri, la plaja, la piata sau la magazin, e ecologica: nimeni alta decat modesta sacosa de panza. Mai ales daca mai are si o poveste care o insoteste, asa cum este fiecare dintre sacosele de la ”Atelierul de panza” al Asociatiei Viitor Plus, atunci acest accesoriu pare de nelipsit.

Produsele sunt lucrate in atelier de trei persoane aflate in dificultate, iar alte trei persoane cu dizabilitati fizice lucreaza la domiciliu.Sacosele de panza sunt produse intr-un atelier ce are la baza principii de functionare prietenoase cu mediul inconjurator – tesatura este netratata, nefinisata, vopseaua de imprimat este pe baza de apa, eticheta este din hartie reciclata, iar resturile de productie sunt zero.

”Atelierul de panza este un puzzle de valori care se imbina. Piesele lui: valorile economica, sociala si de mediu se potrivesc pentru a da ceva unitar. Producem obiecte din bumbac si iuta, tesatura netratata, nevopsita si neinalbita, pentru a fi cat mai prietenoase cu mediul si obtinem: sacose de panza, sorturi de bucatarie, ghiozdane, bratari, semne de carte, veste, ce pot fi personalizate. Realizarea acestor produse le revine unor persoane cu o poveste, in care incercam sa jucam un rol de sustinere. Cei care realizeaza produsele sunt persoane aflate in dificultate sau cu dizabilitati fizice, care astfel beneficiaza de un nou start: integrarea lor in cadrul atelierului este o incercare de imbunatatire a situatiei lor sociale, profesionale. Prin deprinderea unor abilitati, adaptarea la spatiul de lucru in echipa, la relatia cu un angajator, respectarea unor norme de lucru, ele capata experienta necesara pentru a se integra pe piata muncii. Proiectul se autosustine prin comercializarea acestor produse si are un obiectiv economic. Ceea ce duce proiectul mai departe este viziunea imbinarii celor trei valori intr-un tot functional ce modeleaza in nuante noi activitatea economica. Pana in prezent, 14 persoane au fost integrate in atelierul de insertie socio-profesionala, din care patru s-au angajat ulterior. Cu ajutorul lor am produs peste 30.000 de sacose din panza”, se prezinta cei de la Viitor Plus.

Atelierul de panza, infiintat in anul 2009, are o sectie unitate protejata din luna ianuarie a acestui an.

Ce inseamna o unitate protejata? Este o unitate economica in care sunt angajate persoane cu dizabilitati si a carei activitate este incurajata de legea privind persoanele cu handicap. Conform Legii 448/2006, firmele cu mai mult de 50 de angajati, care nu au persoane cu handicap angajate, sunt obligate sa plateasca lunar valoarea a 50% din salariu minim brut inmultit cu numarul de locuri pe care nu au angajat persoane cu handicap sau ca cumpere produse si servicii ale unitatilor protejate echivalente cu suma respectiva.

 

***
Asociatia ViitorPlus a fost infiintata ca organizatie neguvernamentala  nonprofit, independenta, pentru a stimula si contribui la transpunerea in practica a conceptului de dezvoltare durabila la nivel de individ, comunitate si organizatii.

 

Sursa: sacosadepanza.ro