Romania se distinge in Uniunea Europeana prin fertilitatea solului si potentialul agricol deosebit. Lipsa unor tehnologii adecvate, dar si modalitatile - nu intotdeauna potrivite - de implicare a comunitatilor rurale in procesul de dezvoltare au dus la productivitate redusa.

Programul LEADER a aratat importanta acordata abordarii de jos in sus in cadrul strategiei de dezvoltare rurala in tarile UE. Astfel, comunitatile locale determina care sunt nevoile zonei in care traiesc, care sunt modalitatile de satisfacere a acestora si cum poate fi pus in valoare potentialul endogen, actiuni in urma carora spatiul rural va evolua in folosul comunitatilor locale.

Dezvoltarea comunitara este factor de dezvoltare durabila, fiind o investitie pe termen lung ce urmareste cresterea capacitatii colectivitatilor umane de participare, implicare si decizie.

Fundatia PACT - Parteneriat pentru Actiune Comunitara impreuna cu Romanian-American Foundation (RAF) lanseaza proiectul "Initiativa comunitara pentru agricultura sustenabila". Acest proiect isi propune sa stimuleze crearea de grupuri de initiativa ale fermierilor locali, oferind asistenta si consultanta pentru dezvoltarea unor forme asociative in agricultura, cu scopul valorificarii pe piata a productiei, cresterii eficientei si dezvoltarii economice si sociale a comunitatilor locale.

In prima etapa, consultantii si facilitatorii PACT vor cerceta, pe baza unei metodologii specifice dezvoltarii comunitare, 7 comunitati rurale din trei judete: Balilesti, Hartiesti, Maracineni (Arges), Aricestii Zeletin, Valea Plopului (Prahova), Dracea si Suhaia (Teleorman). Scopul acestor vizite este a evalua potentialul de resurse si interesul comunitatii (autoritati publice, institutii si organizatii, simpli cetateni, grupuri vulnerabile etc.) pentru initierea procesului de consultanta si asistenta tehnica.

Vor fi selectate trei comunitati in care echipa PACT va facilita coagularea grupului de initiativa format din 5-10 fermieri. In fiecare dintre cele trei comunitati se va organiza un atelier de antreprenoriat pentru grupul de initiativa, care va avea ca rezultat concret generarea si dezvoltarea unei idei de afaceri. Va fi selectata cea mai buna idee de afacere pentru agricultura locala.

Fundatia PACT, in calitate de partener ce asigura asistenta tehnica, va sprijini grupul de initiativa pentru a deveni o entitate agricola asociativa viabila. Va oferi facilitare si consultanta pentru ca grupul sa-si dezvolte viziunea si misiunea pe termen lung, sa identifice cea mai potrivita formula de asociere pentru comunitatea locala si pentru concretizarea ideii de afaceri selectate.

In  cadrul acestui proiect, PACT va organiza pentru prima data in Romania un atelier de lucru - Participatory Impact Pathway Analysis (PIPA) – ca instrument de monitorizare, evaluare si ajustare a unui proiect inovator intr-o comunitate, avand ca rezultat direct alinierea nevoilor, asteptarilor si comportamentelor tuturor actorilor locali (organizatii comunitare, autoritati si institutii locale, potentiali consumatori din orasele din proximitate etc), pentru a asigura un impact optim al proiectului.

Proiectul  ”Initiativa comunitara pentru agricultura sustenabila” este implementat de Fundatia PACT in cadrul programului „Dezvoltare Rurala prin antreprenoriat si asociere” initiat si finantat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat in parteneriat cu CIVITAS, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Centrul de Mediere si Securitate Comunitara (CMSC), Centrul Roman pentru Politici Europene (CRPE) si Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare (CEED).
Acest proiect este sustinut de partenerii media: Radio France International, Romania Pozitiva, ȘtiriONG, Gala Societatii Civile, Calendar Evenimente si Eurodesk.

Fundatia PACT contribuie la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor prin promovarea initiativelor locale si regionale, a parteneriatului si a responsabilitatii sociale. Oferim instruire, consultanta, facilitare si mica finantare grupurilor interesate sa deruleze proiecte comunitare si afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunitatilor pe care le reprezinta. Pana in prezent, am finantat 95 de proiecte comunitare in comunitati mici si mijlocii din sudul Romaniei, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate si am imbunatatit viata a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.

www.fundatiapact.ro 
www.facebook.com/FundatiaPACT