Astra Film Junior, singurul program de educatie vizuala prin film documentar din Romania dedicat copiilor si adolescentilor, ajunge la Roma la invitatia Preasfintitului Siluan, in cadrul Festivalului Bucuriei care va avea loc la sediul Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, intre 1 si 2 iunie 2013.

Va fi proiectata mini-seria Esperanto, copiii apei, un documentar care prezinta ideile inovative a patru copii, care desi au doar 10 ani, incearca sa salveze mediul in care traiesc. Artur, Stanislas, Rachid si Clyd traiesc in cele patru colturi ale Atlanticului, dar sunt uniti de aceeasi grija majora: cauta solutii pentru indepartarea pericolului care ameninta elementul primordial al vietii, apa. Invitatia vine intr-un context favorabil, 2013 fiind declarat Anul International al Cooperarii in Domeniul Apei de catre UNESCO. Fiecare episod este dublat in limba romana.

Dincolo de dimensiunea educationala si culturala, filmul Esperanto, copiii apei reprezinta si un punct de lansare a dialogului intre participanti despre problemele ecologice cu care se confrunta pamantul, iar prin interactiune se vor dobandi notiuni primare despre modalitati de combatere a acestora. „Ne bucuram ca Astra Film Junior ajunge in Italia, unde se afla cea mai numeroasa comunitate romaneasca din diaspora. Suntem onorati sa prezentam copiilor romani stabiliti in Italia un program original cu un real succes pe plan national.”, a declarat Dumitru Budrala, director Astra Film.

Festivalul Bucuriei se adreseaza copiilor si adolescentilor romani din intreaga Italie si are ca scop conservarea si raspandirea traditiilor originare, intelegerea propriei identitati, dar mai ales, reprezinta un loc de intalnire pentru romanii din diaspora, care nu sunt doar forta de munca, ci mai presus de toate, sunt persoane cu credinta si identitate care trebuie sa-si gaseasca locul de manifestare si coimpartasire.

Astra Film Junior este un program educational pentru copii initiat in 2009 de Astra Film Sibiu, din necesitatea unei educatii prin imagine putin existente in Romania si din dorinta de a oferi un program de calitate ca o alternativa la programele TV care incearca transformarea publicului dupa conceptul: „devin ceea ce vad”. Astra Film Junior este laureat al Galei Societatii Civile in 2012 la sectiunea Educatie, Invatamant, Cercetare. Pana in prezent, Festivalul Astra Film Junior a avut 4 editii la Sibiu, 2 editii la nivel national, la care au participat zeci de mii de elevi devenind una dintre cele mai de amploare activitati educationale extrascolare din tara.