Federatia Junior Chamber International Romania (JCI Romania), in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Asociatia „Institutul pentru Politici Sociale” anunta organizarea primelor cursuri de formare de manageri in responsabilitate sociala acreditate de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC).

Definirea rolului pe care un manager de responsabilitate sociala ar trebui sa il aiba si formarea profesionala in acest domeniu reprezinta aspecte cheie pentru stimularea implicarii sociale a organizatiilor si promovarea initiativelor de responsabilitate sociala. In acest sens, echipa proiectului ”Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC” a considerat necesara dezvoltarea standardului ocupational de manager de responsabilitate sociaa di derularea unor cursuri de formare menite sa raspunda nevoilor de dezvoltare ale celor care activeaza in acest domeniu.

Cursul de Manager in Responsabilitate Sociala se adreseaza tuturor reprezentantilor partenerilor sociali (sindicate si patronate), camerelor de comert si industrie, asociatiilor de IMM-uri si comitetelor sectoriale interesati de dobandirea calitatii de multiplicator in domeniul responsabilitatii sociale.

Conditii de acces: Cursul se adreseaza absolventilor de studii superioare cu diploma in orice domeniu. Reprezentantii grupului tinta care au participat la workshop-urile realizate in cadrul proiectului „Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC” nu sunt eligibili pentru participarea cursul de Manager in Responsabilitate Sociala.

Participarea la cursul de Manager in Responsabilitate Sociala se face doar prin completarea chestionarului disponibili AICI.

Structura cursului imbina componenta teoretica – centrata pe dobandirea cunostintelor de baza si formarea abilitatilor necesare unui manager in responsabilitate sociala - , cu o componenta practica foarte dezvoltata  - simularea unor situatii reale din experienta de zi cu ai a acestuia. Programul de formare va porni de la construirea unei perspective holiste asupra conceptului de RSC – evolutia acestuia in ultimii ani – si va continua cu principiile responsabilitatii sociale, etica in afaceri, focusandu-se pe explicarea aspectelor practice si oferirea instrumentelor necesare in procesul de  management al responsabilitatii sociale in cadrul unei organizatii.

In acelasi timp, o sectiune importanta este alocata standardelor in domeniu si instrumentelor care stabilesc principii ale responsabilitatii sociale: ISO 26000, SA 8000, Global Reporting Initiative (GRI) sau Global Compact.

Cursul abordeaza principiile si practicile de responsabilitate sociala - precum managementul relatiei cu stakeholderii, buna guvernare corporatista, managementul responsabil al riscurilor, evaluarea si raportarea performantei sociale.

Pe parcursul celor 5 zile de curs, participantii la curs vor invata cum sa elaboreze o strategie de responsabilitate sociala adaptata profilului organizatiei din care fac parte, vor afla cum sa aleaga cele mai potrivite proiecte in functie de specificul industriei, cum sa comunice eficient rezultatele actiunilor pe care le desfasoara si cum sa evalueze impactul demersurilor de responsabilitate sociala.

Cursul se finalizeaza cu sustinerea unui examen scris si a unei prezentari, participantii primind certificatul de absolvire eliberat de Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, insotite de suplimentul descriptiv care atesta competentele dobandite pentru specializarea „Manager in Responsabilitate Sociala”.

Cursul se va desfasura pe Valea Prahovei (locul exact va fi comunicat ulterior) si va include 5 zile de formare (40 de ore), in cea de-a sasea zi urmand sa aiba loc sustinerea examenului de certificare. Perioadele de desfasuare a cursului  sunt urmataoarele:
•    Seria 1: 19 - 25 mai 2013 ;
•    Seria 2: 26 mai - 1 iunie 2013;

Participarea la cursul de formare Manager in Responsabilitate Sociala este GRATUITA, organizatorii asigurand cazarea, masa (mic dejun, pranz, cina si pauze de cafea; pentru prima zi de cazare – 19 mai/26 mai – nu va fi asigurata masa) si transportul participantilor (mai multe detalii vor fi comunicate in momentul inscrierii).

•    Pentru prima serie de cursuri (19 – 25 mai 2013) cazarea se va face pe data de 19 mai. Cursurile vor avea loc in intervalul 20 – 24 mai, iar examenul de certificare se va desfasura in data de 25 mai.
•     Pentru cea de-a doua serie de cursuri (26 – 1 iunie), cazarea se va face pe data de 26 mai. Cursurile vor avea loc in intervalul 27 – 31 mai, iar examenul de certificare se va desfasura in data de 1 iunie.

Numarul de locuri este LIMITAT
, motiv pentru care participarea va fi asigurata in ordinea inscrierilor.

Traineri
Cursurile de Manager in Responsabilitate Sociala vor fi faciliate de specialisti reputati din domeniul responsabilitatii sociale, cu experienta vasta in derularea de proiecte, precum si experienta de formare a adultilor: Tincuta Apateanu (Fondator Asociatia Edusfera), Cristina Horia (Director Executiv Fundatia Sensiblu), Cristian Ducu (Membru Fondator al Centrului de Cercetare in Etica Aplicata) si Romeo Denuntzio (Auditor Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii – SRAC).

Pentru informatii suplimentare, va rugam accesati: www.actionamresponsabil.ro 
Contact presa: Alina Aura Gheorghe, alina.gheorghe@actionamresponsabil.ro, tel.: 0762.248.178