Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (A.N.C.A.A.R.) – filiala Iasi desfasoara, in parteneriat cu elevii clasei a 9-a B, de la Liceul Emil Racovita, prof.diriginte Doru Turbatu, proiectul Autismul-Zambet in Tacere.

In cadrul proiectului s-au propus o serie de activitati cu scopul de a aduce impreuna copii cu autism si copii fara dizabilitati care sa-i cunoasca pe acestia, sa dobandeasca cunostinte despre autism, sa-si formeze o atitudine de toleranta, in scopul socializarii, empatizarii si non-discriminarii persoanelor cu dizabilitati.

Astfel, una dintre mamicile din cadrul asociatiei noastre a fost prezenta la o ora de dirigintie unde le-a vorbit elevilor despre autism, despre ce inseamna sa ai un copil autist si a raspuns la intrebari.

Urmatoarea etapa a proiectului se va desfasura pe 5 iunie cand vom sarbatori impreuna, in Parcul „Arca lui Noe” al fundatiei Izvor din comuna Birnova, presedinte Elles Van Ter Beek, Ziua Internationala a Copilului.
   
Copiii vor fi impreuna, vor primi cadouri din partea elevilor, se vor juca si se vor bucura de beneficiile parcului aflat in aer liber.

In acelasi scop, pe data de 1 iunie 2011, un grup de copii din cadrul asociatiei noastre au participat la spectacolul organizat de Palatul Copiilor din Iasi, “VINO LA NOI SA SARBATORIM IMPREUNA” – activitate pentru copiii cu dizabilitati, sustinand un moment artistic.

In Iasi sunt peste 300 de copii cu autism aflati in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului. Dintre acestia sunt putini cei care beneficiaza de terapii specifice, terapii care pot face ca acesti copii sa aiba o viata mai buna.
   
Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica ce ingreuneaza interactiunea sociala si abilitatile de comunicare. Cauzele specifice sunt inca necunoscute, iar incidenta autismului este in crestere. In prezent, 1 din 150 de copii este diagnosticat cu autism. (www.ancaar-iasi.ro),


Persoane contact: Carmen Gherca – presedinte ANCAAR Iasi, Tel: 0729 914 094

Andrada Stoica - coordonator proiect clasa a 9-a B Liceul “Emil Racovita” Iasi, Tel: 0721936415