Ideea castigatoare a Barborei Kuckova si Olgai Guttenova a fost aceea de a dezvolta un business social care sa combata saracia si excluziunea sociala in randul femeilor varstnice

In cadrul evenimentului Social Business Tour 2010 din Bucuresti au fost anuntati castigatorii la nivel european ai Competitiei de Idei de Business Social 2010, precum si castigatorii nationali din faza preliminara (din Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia si Romania).

Proiectul castigator al Barborei Kuckova si Olgai Guttenova se numeste "Impleteste-ti pensia" si vizeaza femeile pensionare cu talent la impletit. Potrivit ideii proiectului, acestor femei varstnice ar trebui sa li se ofere oportunitatea de a participa la ateliere de design modern si tipare de impletituri, astfel incat produsele pe care le fabrica (bluze, palarii, fulare etc.) sa corespunda standardelor la moda si sa devina piese dezirabile in garderoba. Mai mult, un “brand al bunicii” ar fi creat pentru produsele impletite, care va beneficia de promovare pe internet si ar putea fi incheiate chiar si parteneriate cu creatori de moda.

Cei sase castigatori la nivel national sunt:
Austria: Nicole Prop, Theresia Berger si Dorit Haubenhofer, cu "Primul centru de ingrijire eco-social din Austria "
Slovacia: Barbora Kuckova si Olga Guttenova, cu "Impleteste-ti pensia"
Ungaria: Melinda Kassai si Aron Horvath, cu " Programul ProRatatouille "
Cehia: Lucie Lankašová si Kristina Řešátková, cu "Angajarea persoanelor cu dizabilitati in proiectele comunitare de reciclare a deseurilor menajere” 
Romania: Beuca Ioan si Popovici Vasile cu "Dezvoltarea sustenabila a micro-regiunii Valea Ruscovei” Serbia: Dragana Tomic, cu "Centrul pentru antreprenoriat cu orientare sociala”

Echipa castigatoare la nivel european, formata din Barbora Kuckova si Olga Guttenova, va beneficia de suport integrat pe termen lung, din partea grupului Erste, pentru implementarea proiectului, de la servicii de consultanta experta pana la acordarea finantarii necesare pentru demararea proiectului. Castigatorii nationali vor primi  din partea Fundatiei ERSTE servicii de consultanta si training in valoare de 5.000 de euro. De asemenea, castigatorii vor beneficia de suport suplimentar si din partea sponsorilor Competitei de Idei de Business Social : Fundatia ERSTE, Slovenská sporiteľňa, Ministerul Federal al Muncii, Afacerilor Sociale si Protectiei Consumatorului din Austria, Wolf Theiss, Hub Prague.

Competitia s-a derulat in cadrul Social Business Tour 2010 - eveniment desfasurat sub patronajul Laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Profesorul Muhammad Yunus, care a oferit in perioada mai–octombrie 2010 informatii despre antreprenoriatul social si a incurajat initiativele durabile de antreprenoriat social in sase tari si sase orase din Europa Centrala si de Est (Viena, Bratislava, Budapesta, Praga, Bucuresti si Belgrad). Profesorul Yunus insusi i-a premiat pe casigatori in cadrul evenimentului din Bucuresti, pe 29 octombrie. 

Competitia de Idei de Business Social 2010 a fost, dupa cum arata si numele, un concurs de idei – si nu un concurs de proiecte de business social deja implementate. Ideile inscrise a trebuit sa aiba potentialul de a rezolva o problema sociala specifica din diferite domenii (e.g. educatie, agricultura, sanatate, energie, financiar) sau o problema legata de integrarea sociala a persoanelor afectate de saracie sau marginalizare sociala. De asemenea, a trebuit sa respecte si celelalte criterii ale unui business social – sa fie sustenabile din punct de vedere financiar, social si ecologic, sa se axeze pe obiective sociale si sa reinvesteasca profitul pentru dezvoltarea intreprinderii respective.

Juriile nationale au fost formate din experti din diferite domenii: afaceri, antreprenoriat, finante si din sectorul non-profit din tarile respective. Castigatorul la nivel european a fost ales de un juriu international, printre ai carui membri s-au numarat: Prof. Muhammad Yunus, fondator si CEO al Grameen Bank; Dominic Bruynseels, Presedinte BCR; Jennifer Rowe, CEO good.bee; Boris Marte, membru al Cmitetului de Conducere al Fundatiei ERSTE; Hans Reitz, fondator al Grameen Creative Lab; Michael Landau, CEO Caritas Vienna; Ester Bergmann, reprezentant al Ministerului Federal al Muncii, Afacerilor Sociale si Protectiei Consumatorului din Austria; Ewa Konczal, CEO Ashoka.
Pentru mai multe informatii, va rugam accesati www.socialbusinesstour.com

Contact:
Fundatia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Maribel Königer, Tel. +43 (0) 50100 15453, e-mail: maribel.koeniger@erstestiftung.org
Andreea Gurau, Tel. +43 (0) 50100 19614, e-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org
Friedrichstr. 10, 1010 Vienna, Austria
Graffiti PR: Ana Dumitru, tel.: 0724 303 710, e-mail: ana.dumitru@graffitipr.ro