Banca Comerciala Romana si Fundatia ERSTE demareaza o campanie de promovare a prevederii 2% din Codul Fiscal in randul angajatilor bancii. Aceasta permite oricarui cetatean din Romania, contribuabil persoana fizica, sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit, non-guvernamentala. Campania “Unde-s 2% puterea creste! Redistribuie catre ONG-uri!” se deruleaza in perioada 10 aprilie – 15 mai 2012, in Bucuresti si judetele: Alba, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Covasna, Iasi, Satu-Mare, Targu Mures si Timis.

Fundatia ERSTE recomanda angajatilor Bancii Comerciale Romane organizatiile cu care colaboreaza  in Romania in cadrul celor trei programe: Dezvoltare Sociala, Europa si Cultura, iar BCR recomanda ONG-urile pe care le sustine deja de cativa ani in ariile sale strategice de implicare in comunitate: acces la educatie, educatie financiara, educatie antreprenoriala si solidaritate sociala.

In primele doua zile ale campaniei (10-11 aprilie), compania va gazdui simultan, in Bucuresti si in alte zece orase, un targ la care vor participa ONG-uri locale ce desfasoara proiecte de succes in domenii precum educatie, sanatate, cultura sau integrare sociala. Targul „Organizatiile vin in vizita” isi propune sa aduca fata in fata angajatii BCR cu organizatiile recomandate si sa incurajeze comunicarea dintre acestia. Cei peste 8000 de angajati au ocazia sa interactioneze direct cu reprezentantii ONG-urilor prezente si sa ia, astfel, o decizie documentata privind destinatia celor 2% din impozitul lor pe venit.



Credem ca BCR trebuie sa fie un catalizator al implicarii in comunitate. Astfel, prin aceasta campanie, urmarim sa sprijinim sectorul ONG prin incurajarea colegilor din BCR sa directioneze cei 2% catre acele organizatii alaturi de care am lucrat si care, prin proiecte lor, aduc o schimbare in bine in Comunitate”.  Ana Ilinca Macri, Sef Departament Comunicare Interna si Comunitate.

“Noi credem ca oricine poate contribui la dezvoltarea societatii. Si credem ca, pentru o societate dezvoltata, contributia organizatiilor non-guvernamentale este esentiala. Din aceste considerente, Fundatia ERSTE, investeste de ani de zile in dezvoltarea societatii civile din Romania. Si din acest motiv, dorim sa incurajam angajatii BCR sa se alature efortului nostru, folosind oportunitatea oferita de lege pentru a redirectiona 2% din taxele pe venit pentru o cauza in folosul societatii! Invitam angajatii BCR sa consulte lista ONG-urilor recomandate de noi si BCR, si suntem convinsi ca vor gasi un proiect interesant pe care sa il sustina!” a declarat Boris Marte -  membru al Consiliului de Conducere al Fundatiei ERSTE.

ONG-urile care si-au anuntat prezenta la targul organizat in sucursalele BCR sunt: Caritas Alba Iulia, Fundatia pentru Educatie Dezvoltare si Sprijin Comunitar "Constantin Brancoveanu", WWF Danube-Carpathian Programme Romania, Fundatia Agapedia Romania, Organizatia Salvati Copiii Romania, Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret, Junior Achievement Romania, Crucea Rosie, Motivation, Sfantul Dimitrie, Organizatia umanitara CONCORDIA, Asociatia PAVEL, Agentia  de dezvoltare comunitara Impreuna, Fundatia Romanian Angel Appeal, Centrul Roman pentru Educatie si Dezvoltare Umana, Asociatia ACCEPT, WWF Danube-Carpathian Programme Romania (Brasov), Asociatia Zeppelin, Asociatia Info carte, Fundatia Crestina Diakonia Sfantu Gheorghe - Casa Iris, Asociatia pentru promovare Incluziunii Sociale, Asociatia Little People Romania, Asociatia SPEhRo, Caritas Iasi, Fundatia de Cultura si Stiinta "Daco-Romana", Caritas Satu-Mare, Asociatia Pro Democratia - Club Timisoara, Asociatia Alaturi de Voi, Asociatia Femeilor Tiganci "Pentru Copiii Nostri", Asociatia AVIS, Caritas Timisoara.

***
Banca Comerciala Romana
Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private si a bancilor de locuinte. BCR este banca Nr.1 in Romania dupa valoarea activelor (peste 16 mld EUR), banca Nr.1 dupa numarul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania, dupa gradul de incredere al clientilor si dupa numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking. Ca lider in domeniul bancar, misiunea BCR in ceea ce priveste responsabilitatea sociala este sa catalizeze resurse pentru dezvoltarea sociala si economica a Romaniei. Banca dezvolta si sustine programe in cadrul a trei platforme de implicare in comunitate: Antrenorii Responsabilitatii Financiare, Antrenor de Antreprenor si platforma de Leadership Social, care agrega initiative de sustinere a comunitatilor locale si actiuni de voluntariat ale angajatilor.
www.bcr.ro

Fundatia ERSTE
In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Banca de Economii din Austria. Fundatia ERSTE este actionarul principal al Grupului Erste si investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea societatii civile din Europa Centrala si de Sud-Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa.
www.erstestiftung.org

Contact
Crina Marina Morteanu – Coordonator Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala (Romania si Republica Moldova)
E-mail: crina.morteanu@socialintegration.org;  Tel: 0722 263 659

Nicoleta Deliu – Specialist Relatii Publice, BCR
E-mail: nicoleta.deliu@bcr.ro ; Tel: 0731808476