Copiii din lumea intreaga au dreptul la supravietuire, la dezvoltare, la protectie impotriva oricarei forme de abuz si exploatare si la participare deplina la viata familiala, culturala si sociala.

Adultii si guvernele au responsabilitati si obligatii pentru a se asigura ca drepturile tuturor copiilor sunt respectate. In 1989 liderii tuturor tarilor membre ONU s-au intalnit pentru a intocmi acest set de promisiuni pentru copii reunite in Conventia cu privire la Drepturile Copilului, care a fost semnata pe 20 noiembrie. Astfel, aceasta data a devenit Ziua Internationala a Drepturilor Copilului. Romania a fost una dintre primele tari semnatare ale Conventiei.

De Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, 20 noiembrie, Presedintele Camerei Deputatilor, domnul Valeriu Zgonea, a semnat, alaturi de reprezentantul UNICEF in Romania, doamna Sandie Blanchet, Scrisoarea de intentie privind colaborarea dintre cele doua institutii pentru urmatorii ani in beneficiul copiilor din Romania.

„UNICEF este o organizatie recunoscuta la nivel global pentru proiectele sale dedicate copiilor. In Romania, UNICEF a contribuit activ in ultimii ani la dezvoltarea de politici pentru protejarea drepturilor si pentru sporirea bunastarii copiilor romani. Avem nevoie de experienta UNICEF in acest domeniu, tocmai de aceea imi face o deosebita placere sa anunt semnarea Scrisorii de intentie care va contribui la o mai stransa cooperare pentru urmatorii patru ani intre Camera Deputatilor si Reprezentanta UNICEF in Romania. Cred cu tarie ca acest parteneriat va duce la o promovare si o sustinere mai bune a drepturilor copiilor in Romania si va reprezenta un sprijin pentru toti deputatii care vor promova actiuni si legi in acest domeniu”
, a declarat Valeriu Zgonea.

La randul sau, reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, a subliniat: “Ma bucur ca semnarea acestei scrisori de intentie a avut loc chiar de Ziua Internationala a Drepturilor Copilului ca recunoastere a faptului ca, in ultimii 20 de ani, Romania a facut progrese considerabile in ceea ce priveste respectarea drepturilor copilului.

Prin acest parteneriat, Camera Deputatilor si UNICEF vor colabora indeaproape pentru ca toti copiii si, in special, copiii vulnerabili sa se bucure de drepturile lor: sa creasca in familiile lor biologice, sa aiba acces la servicii de sanatate, sa mearga la scoala, sa fie protejati impotriva violentei. Chiar daca mai sunt chestiuni nerezolvate de pe agenda privind drepturile copilului, UNICEF recunoaste ca Romania poate sa ofere exemple de buna practica si sa impartaseasca din experienta sa tarilor din regiune”.

In cadrul parteneriatului, Camera Deputatilor si Reprezentanta UNICEF in Romania se angajeaza sa sprijine punerea in aplicare si monitorizarea drepturilor copilului in Romania, in regiune si in intreaga lume, inclusiv prin organizarea de dezbateri nationale si internationale. De asemenea, in domeniile de interes comun, Camera Deputatilor si UNICEF se vor informa reciproc si se vor consulta cu privire la progresele facute in respectarea drepturilor copilului.

In plus, Camera Deputatilor va sustine initiativele UNICEF in favoarea copiilor si mobilizarea resurselor pentru drepturile copilului, inclusiv prin organizarea de intalniri, conferinte si evenimente sub Inaltul Patronaj al Camerei Deputatilor.

***
Despre UNICEF Romania

UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta.In Romania, UNICEF sustine drepturile copiilor prin programe de sanatate si nutritie, educatie de calitate, precum si prin protectia copiilor impotriva violentei, neglijentei si HIV/SIDA. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatilor, fundatiilor si a guvernelor.