Avand in vedere programul Comisiei Speciale din Parlament care azi organizeaza intalniri cu ONG-uri, Alburnus Maior isi reafirma pozitia referitoare la inutilitatea si scopul propagandistic al Comisiei Speciale din Parlament ce discuta legea distrugerii Rosiei Montane. Campania Salvati Rosia Montana nu va participa la lucrarile acestei comisii refuzand sa legitimeze convorbiri inutile si nelegitime pe marginea unui proiect de lege vadit anticonstitutional si fata de care opozitia publica din Romania este fara precedent.
 
Alburnus Maior reclama, fapt confirmat de numeroase declaratii ale membrilor acestei Comisii, faptul ca rolul acestei comisii este de a aduce amendamente proiectului de lege in forma propusa de Guvern. Cu toate acestea, cosmetizarile unor formulari nu vor schimba scopul legii: sa deroge de la acele prevederi legale existente care reprezinta impedimente esentiale pentru realizarea proiectului minier. Intreg demersul tinteste sa creeze un cadru legal special in favoarea companiei miniere care doreste exploatarea aurului la Rosia Montana pentru ca aceasta sa poata incepe si desfasura proiectul minier.
 
Alburnus Maior a pus la dispozitia fiecarui parlamentar care va da un vot in plen analize critice intocmite atat de experti juridici, cat si de experti in domeniul protectiei patrimoniului cultural, mediului sau al impactului socio-economic. Prin aceste studii se demonstreza ca propunerea legislativa este neconstitutionala si ca proiectul minier are un impact destructiv ireversibil asupra Rosiei Montane si a unor vaste zone inconjuratoare.
 
Discutiile promovate de aceasta Comisie nu reprezinta o dezbatere reala si democratica in jurul exploatarii propuse la Rosia Montana, ci au un scop nelegitim si propagandistic. Etapa consultarilor publice din cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru exploatarea miniera s-a incheiat in anul 2007. In cadrul acestei etape organizatiile, institutiile si cetatenii care se opun exploatarii la suprafata cu cianuri a zacamantului au realizat studii de specialitate privind impactul economic, social, de mediu si asupra patrimoniului al proiectului. Aceste studii au fost inaintate in termenele si etapele prevazute de lege autoritatilor cu rol in analiza lor. Procedura a prevazut inclusiv organizarea de consultari publice cu participarea a mii de cetateni interesati, consultari in care peste 150.000 de cetateni din Romania si strainatate au inregistrat propriile comentarii si critici la adresa exploatarii miniere pe baza de cianuri.
 
De altfel, Comisia Speciala a dezinformat grav cand a comunicat luni, 23 septembrie, ca va avea o discutie cu Alburnus Maior la Rosia Montana, desi intalnirea nu era stabilita de comun acord, iar refuzul nostru de a recunoaste legitimitatea comisiei e cunoscut inca inainte de infiintarea acesteia. Campania Salvati Rosia Montana condamna pasivitatea autoritatilor in fata instigarii la violenta a companiei miniere a angajatilor sai. Ca urmare a agresivitatii acestora, mai multi turisti  care venisera sa isi formeze o parere obiectiva, la fata locului, asupra Rosiei Montane au fost bruscati, iar masina lor a fost vandalizata.
 
In ultima saptamana numarul motilor participanti la proteste repetate impotriva exploatarii cu cianuri a fost in continua crestere, trecand peste 1500 de persoane ieri, 25 septembrie, la Campeni. Este evident ca locuitorii Vaii Ariesului au ajuns sa inteleaga pericolul imens reprezentat de acest proiect, si ca pozitia lor contrazice vehement tot ceea ce compania miniera a afirmat. Reprezentanti ai comunitatii oamenilor de afaceri si ai unor asociatii profesionale au discutat tot ieri cu membrii Comisiei la Campeni. Cu aceasta ocazie, acestia si-au manifestat opozitia ferma fata de proiectul minier de la Rosia Montana care, daca va fi implementat, va distruge mult mai multe locuri de munca din domeniile prelucrarii lemnului, cresterii animalelor sau turismului decat vor fi generate prin constructia si exploatarea minei. 

„Atragem inca o data atentia asupra pericolului crescand provocat de insistenta unor politicieni, in frunte cu premierul Victor Ponta, de a forta adoptarea in Parlament a unei legi cu multiple aspecte de neconstitutionalitate. Consideram in continuare ca insasi infiintarea Comisiei este o mascarada menita sa ii mai insele o data pe romani, sa dea o aparenta de dialog, in situatia in care am afirmat cu claritate ca nici o negociere nu este posibila si am stabilit/ comunicat inca de la inceputul protestelor cele cinci revendicari clare pentru rezolvarea carora protestatarii au iesit in strada in peste 70 de orase romanesti si straine”, a declarat Eugen David, Presedintele Asociatiei Alburnus Maior.
 
Pentru mai multe informatii: Eugen David, 0740-280309, alburnusmaior@ngo.ro