Din noiembrie 2007, in Constanta  si Tulcea functioneaza Centrele Baylor de asistenta si testare rapida HIV, testarea fiind voluntara, confidentiala si gratuita pentru populatia din regiunea Dobrogei.

Cele doua centre sunt sustinute de catre Fundatia Baylor Marea Neagra, fundatie care acorda servicii psiho- sociale si medicale complementare persoanelor infectate cu HIV.

Proiectul de testare se desfasoara in parteneriat cu Spitalele Judetene  din Constanta si Tulcea, in spatii puse la dispozitie de catre acestea, cu personalul specializat al Fundatiei si cu finantare de catre Texas  Children’s Hospital, SUA. Conform solicitarilor si colaborarilor echipele centrelor de testare se deplaseaza si in comunitate.

Testele Determine HIV 1-2 sunt donate de catre Abbott Laboratories, SUA (www.abbott.com, www. Abbottglobalcare.org ), rezultatul testarii fiind disponibil in 15 minute.Specificitatea testului Determine HIV 1-2 este de 99%, iar sensitivitatea este de 100%.


In total, in perioada noiembrie 2007-februarie 2008 peste 1000 de persoane au fost testate, tinerii fiind majoritari. Toate persoanele sunt consiliate pre si post test, pentru a analiza riscurile de infectare cu HIV si explicarea rezultatului. Pentru a inchide circuitul, persoanele cu teste pozitive sunt referite catre Autoritatea de Sanatate Publica locala, pentru confirmare si acces catre serviciile specializate multidisciplinare.

 Proiectul urmareste si intarirea retelei de referire a persoanelor din comunitate catre centrele de testare.  In acest sens a fost deja creat un parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie Tulcea precum si cu Directiile de Asistenta Sociala din ambele judete. Medici de familie si politisti din jud. Tulcea au fost informati despre importanta testarii HIV si o parte dintre ei au devenit colaboratori apropiati ai centrelor.

 Informatii despre infectia si riscul transmiterii cu HIV si centrele de testare se afla atat pe site-ul Fundatiei: www.baylor-romania.ro cat si pe un site creat special: www.test-hiv.ro

 Datele de contact pentru cele doua centre sunt:

Constanta: Centrul Baylor- Policlinica 1, cabinet 243 , tel 0241 691 730/0752 665 005; email: testarehivct@baylor-romania.ro.

 Tulcea: Centrul Baylor-Spitalul Judetean de Urgenta, sectia Boli Infectioase, parter, tel 0240 532 345; email: testarehivtl@baylor-romania.ro.

 Educarea comunitatii in scopul reducerii trasmiterii infectiei cu HIV este un proces continuu si permanent, iar aceste centre de asistenta si testare sunt o “rotita” care vor determina schimbari in starea de sanatate a populatiei.