Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea” (Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania), anunta lansarea studiul "Dezechilibrul pe piata muncii. Analiza exploratorie a situatiei somerilor si angajatorilor: studiu de caz - judetul Galati".

Studiul a fost realizat in cadrul proiectului "Fii competent pe piata muncii! - Dezvoltarea competentelor profesionale pentru reintegrarea somerilor in viata activa in judetul Galati". Acest studiu face parte din strategia organizatiei de identificare a problemelor cu care se confrunta angajatii si fostii angajati pe baza unor cercetari temeinice, capabile sa fundamenteze cele mai oportune decizii si strategii privitoare la piata muncii.

Desi este vorba de o cercetare ce priveste piata muncii din Galati, rezultatele si mai ales recomandarile studiului pot fi luate in considerare, cel putin ca punct de pornire al unei analize temeinice, la nivel national.

Aproape 40% dintre companii considera ca au dificultati in a gasi personal conform propriilor necesitati, care, potrivit cercetarii desfasurate, ar trebui ca in afara de calificarea necesara locului de munca sa aiba urmatoarele competente:

- abilitati de comunicare-53,8%;
- carnet de sofer-28,3%;
- cunostinte de operare a calculatorului - 21,5%;
- cunostinte de contabilitate primara - 18,2%;
- cunostinte de limbi straine - 17,7%;
- abilitati administrative / de secretariat - 8,4%;

Se observa astfel prioritatile companiilor in selectia angajatilor: persoane care comunica usor si eficient, au un grad de mobilitate ridicat, cunosc si pot aplica noile tehnologii si tehnici de calcul, folosindu-le si cu o interfata in limba straina, si avand cunostinte (minime) ale aspectelor contabile/financiare. Se remarca si optiuni relative la competentele comune pe care ar trebui sa le aiba angajatii: pentru barbati permisul de conducere, pentru femei cunostinte limbi straine, contabilitate, comunicare si secretariat.

In cadrul cercetarii a fost utilizata si observatia participativa, studiul continand sinteza observatiilor desfasurate de echipa de cercetare asupra grupului tinta pe o perioada de 15 luni. Cercetarea s-a desfasurat in perioada decembrie 2010 – mai 2012.

Formatul electronic al studiului poate fi vizualizat la adresele: http://cautmunca.ro si www.cercetare-sociala.ro/ro/studii-realizate.html

Sursa: stiriong.ro