Summit-ul Beyond Sport 2012 care s-a desfasurat la sfarsitul lui iulie la Londra a adus inca o recunoastere, de data aceasta internationala, a eforturilor echipei Policy Center for Roma and Minorities (PCRM) de a transforma vietile copiilor din Ferentari - Bucuresti prin educatie si sport.

Beyond Sport, o organizatie internationala care promoveaza, dezvolta si sprijina utilizarea sportului ca instrument al schimbarii sociale pozitive in inteaga lume, a selectat PCRM pentru a doua oara printre finalistii la competitia anuala a celor mai inovative proiecte dedicate sportului pentru schimbare sociala. Dupa participarea la summit-ul de la Cape Town, Africa de Sud in decembrie 2011, PCRM a revenit la Beyond Sport la Londra, unde i-a fost decernat premiul UNICEF Sport pentru Educatie cu doar doua zile inainte de startul Jocurilor Olimpice. In alte categorii ale competitiei, proiectele castigatoare au provenit din tari cat se poate de diverse: de la Afganistan si Africa de Sud la Haiti, Statele Unite si Uganda.

Intitulata „Sport pentru educatie, educatie pentru viitor”, aplicatia PCRM a prezentat activitatile sportive prin care copiii de la Clubul de Educatie Alternativa sunt motivati sa invete. Datorita activitatilor de sport—fotbal, baschet, volei, tenis de masa sau street dance—copiii isi recapata increderea in educatie si in fortele proprii, insusindu-si in acelasi timp valori precum disciplina, respectul fata de sine si fata de celalalt sau spiritul de colaborare. Participarea la evenimente sportive mai importante le ofera copiilor si posibilitatea de a cunoaste atleti profesionisti care le servesc drept modele in viata. In acelasi timp, sportivi romani de marca si publicul larg amator de sport descopera prin activitatile PCRM realitatea vietii din ghetoul din Ferentari si nevoia de a lupta impotriva rasismului, discriminarii si excluziunii sociale.

Summit-ul Beyond Sport 2012 a avut loc la Londra intre 23 si 25 iulie, 2012.

Dupa ceremonia de premiere, Presedintele PCRM Valeriu Nicolae a discutat modelul PCRM de incluziune sociala a copiilor care cresc in ghetou cu personalitati precum fostul premier britanic Tony Blair (liderul de onoare al „ambasadorilor” Beyond Sport), Ambasadorul UNICEF in Marea Britanie Martin Bell (fotografiat mai sus alaturi de dl. Nicolae), atletul american Michael Johnson si rugby-stul François Pienaar, fost capitan al nationalei Africii de Sud. Dl. Nicolae a prezentat Clubul de Educatie Alternativa si Trimisului Special pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Hannah Rosenthal, care a promis ca va vizita Clubul la urmatoarea venire in Romania.

PCRM este singura organizatie din Europa care a castigat pana in prezent un premiu in aceasta categorie si totodata singura organizatie roma premiata la Beyond Sport. Pe langa prestigiul recunoasterii la nivel global, decernarea premiului confera castigatorilor si avantaje concrete: consultanta gratuita de la PricewaterhouseCoopers pentru imbunatatirea eficientei si sustenabilitatii proiectului, includere in reteaua Beyond Sport (si astfel oportunitati de parteneriat si consiliere strategica) si un premiu in bani.