Timp de o luna, 12 copii si tinerii cu autism de la filiala A.N.C.A.A.R. au fost angrenati intr-o serie de activitati zilnice desfasurate la sediul filialei. In functie de preferintele si abilitatile fiecaruia, terapeutii asociatiei, impreuna cu o echipa de voluntari, au ales diferite activitati care au vizat in principal: dezvoltarea autonomiei personale, dezvoltarea abilitatilor manuale, stimularea si dezvoltarea comunicarii, imbunatatirea si dezvoltarea abilitatilor cognitive, cunoasterea mediului prin iesiri in parcul din curtea Corpului Brandusa al Scolii speciale „C-tin. Paunescu” si in Parcul “Arca lui Noe”.

Fiindca perioada de derulare a proiectului este in vacanta scolara toate activitatile au avut ca scop si relaxarea: la mare, unde 56 de copii, tineri si parintii acestora au fost 5 zile in tabara de la Eforie Nord, prin sport: 15 copii au avut posibilitatea de a practica inotul prin programul saptamanal desfasurat la piscina Union si cea de la Hill Center, precum si kinetoterapia, in cadrul spatiului nostru nou amenajat.

In toate aceste tipuri de activitati am avut alaturi o echipa minunata de voluntari, in ultima zi a Clubului de vara fiind desemnat si voluntarul lunii iulie. Pentru implicare, talent, daruire si rabdare, Vuza Alexandra a primit aceasta “titulatura”, pentru care a primit diploma realizata de Razvan si Robert, doi dintre beneficiarii nostri.

“Voluntariatul inseamna implicarea efectiva, fara a urmari un scop material, ci doar acumulare de experienta si oferirea de ajutor cu toata inima”,
ne-a spus Alexandra.

In Iasi sunt peste 300 de copii cu autism aflati in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului. Dintre ei, putini beneficiaza de terapii specifice, terapii care i-ar putea ajuta sa aiba o viata mai buna. Este nevoie de mai multa implicare din partea comunitatii locale si a societatii, in general, pentru a le asigura un climat sigur de dezvoltare.
Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica ce ingreuneaza interactiunea sociala si abilitatile de comunicare.

Cauzele specifice sunt inca necunoscute, iar incidenta autismului este in crestere. In prezent, 1 din 100 de copii este diagnosticat cu autism. (www.ancaar-iasi.ro)

***
Persoana contact:
Carmen Gherca – presedinte ANCAAR Iasi, vicepresedinte FEDRA    
Tel: 0729 914 094