O fundatie comunitara este o organizatie locala formata din oameni care vor sa isi puna timpul si resursele in revitalizarea orasului in care traiesc. Pentru asta, sprijina cultura, educatia, sportul, mediul si serviciile sociale locale cu ajutorul financiar al intregului oras. Fundatiile comunitare incurajeaza generozitatea, solidaritatea si activismul local prin faptul ca le dau oamenilor sansa sa se implice in rezolvarea problemelor care ii afecteaza. Fundatiile organizeaza evenimente de atragere de resurse care implica intreaga comunitate (precum un maraton sau un swimathon), ajuta companiile locale sa gaseasca parteneri sociali cu ajutorul carora sa rezolve probleme locale si incurajeaza oamenii sa doneze strategic pentru ca banii pe care ii dau sa faca o diferenta semnificativa.
 
"Desi locuiesc de aproape trei ani in Iasi, in ultimul an am simtit ca s-a produs o schimbare ce a venit din partea Fundatiei Comunitare Iasi prin proiectele de impact asupra intregii comunitati iesene. Cred cu tarie ca in acest moment Fundatia reprezinta motorul comunitatii din Iasi." (Nicu Enache, participant Swimathon Iasi)
 
Din 2008 pana in 2013, programul de fundatii comunitare al ARC ajutat la infiintarea a 12 fundatii care deservesc 35% din totalul populatiei Romaniei. Cele 12 fundatii au acordat granturi in valoare de aproape 4 milioane lei, din care peste 1,5 milioane au fost acordate in 2013. Principalul domeniu finantat a fost educatia, cu 737.000 lei, urmat de dezvoltare sociala/incluziune sociala, cultura si arta si dezvoltarea spatiilor publice. 
 
Pentru ca acest model, care exista deja in 12 orase, sa se extinda si sa imbunatateasca vietile mai multor oameni, ARC ajuta financiar si tehnic localnicii interesati sa puna bazele unei astfel de fundatii. Comunitatile care demonstreaza ca isi doresc si pot sa infiinteze o astfel de fundatie vor primi consultanta pentru a incepe activitatile. Primele trei care fac pasi in directia infiintarii fundatiei si strang jumatate din patrimoniul necesar primesc de la program cealalta jumatate, in valoare de 42.500 de lei. 
 
„Dezvoltarea capacitatii individuale de a raspunde propriilor nevoi este esentiala pentru cresterea bunastarii. Fundatiile comunitare sunt un instrument prin care reprezentanti ai comunitatilor locale inteleg ca sunt cei mai potriviti sa decida de ce au nevoie si aleg sa contribuie direct pentru a raspunde acestor nevoi, antrenand si alti cetateni in acest demers. Prin contributia la infiintarea a 3 noi fundatii comunitare dorim sa promovam un model de cetatenie activa si sa contribuim la dezvoltarea unei societati competente, implicate si responsabile.” (Corina Vasile, Director Comunicare si Relatii Publice, Raiffeisen Bank)
 
Cei interesati trebuie sa trimita o scrisoare de intentie in care sa arate ca doresc sa infiinteze o astfel de fundatie si ca in comunitatea lor este nevoie de o fundatie comunitara. De asemenea, doritorii trebuie sa identifice donatorii si partenerii importanti posibili, dar si problemele cele mai stringente ale comunitatii. ARC asteapta scrisorile de intentie pana pe 20 martie 2014, inclusiv, la adresa contact@fundatiicomunitare.ro.
 
Asteptam cu prioritate initiative din Arad, Brasov, Constanta, Craiova, Deva, Galati, Hunedoara, Pitesti, Suceava, Timisoara, insa suntem deschisi la initiative si din alte zone care nu sunt momentan acoperite de fundatii.
 
Puteti afla informatii suplimentare pe site-ul fundatiicomunitare.ro sau scriind la adresa: contact@fundatiicomunitare.ro.
 
Programul de fundatii comunitare este desfasurat in Romania de Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC), in parteneriat cu Federatia Fundatiilor Comunitare din Romania si Fundatia pentru Parteneriat, cu finantare din partea Raiffeisen Bank, a Fundatiei C.S. Mott si a Romanian-American Foundation. 
 
***
Asociatia pentru Relatii Comunitare este organizatia care a initiat in Romania dezvoltarea de fundatii comunitare, a promovat aceasta idee incepand cu anul 2006 si a sprijinit constant infiintarea si functionarea fundatiilor comunitare. De peste un deceniu, ARC construieste impreuna cu cele mai bune organizatii, companii cu viziune si donatori individuali o lume in care problemele pot fi rezolvate prin mobilizarea resurselor private.
 
Raiffeisen Bank sustine dezvoltarea sustenabila a comunitatilor locale, cat si a fundatiilor comunitare, contribuind astfel la o societate responsabila in care oamenii si comunitatile reusesc sa contribuie la bunastarea lor. Raiffeisen Bank investeste constant in domenii precum protectia mediului, arta si cultura, educatie si tineret, social, sport, sanatate prin parteneriate cu organizatii active, acordarea de finantari si un dialog permanent cu actorii comunitari.