La eveniment au participat experti in domeniul votului electronic si prin corespondenta, alaturi de reprezentanti ai comunitatii romanesti din zona metropolitana a capitalei americane, care activeaza in mediul academic, de afaceri, diplomatic si in cadrul unor organizatii internationale. Evenimentul s-a bucurat de prezenta Ambasadorului Romaniei in SUA, domnul George Cristian Maior.

Proiectul „Democratie si reprezentare: Perspectivele votului electronic si prin corespondenta pentru romanii de pretutindeni" reprezinta o initiativa comuna a membrilor CAESAR din Franta, Marea Britanie si SUA. Initiativa urmareste coagularea de expertiza din randul comunitatii de romani din diaspora si din tara in vederea identificarii unor solutii viabile privind imbunatatirea accesului cetatenilor romani la exercitarea unui drept constitutional fundamental: dreptul la vot. Evenimentul de la Washington a marcat finalul seriei de trei colocvii organizate in cadrul acestui proiect, dintre care doua s-au desfasurat anterior la Paris si Londra. 

Pe parcursul colocviului, participantii au dezbatut perspectivele votului electronic si a votului prin corespondenta in cadrul a trei sesiuni: democratia participativa, securitatea cibernetica si tehnologia informatiei, si aspecte legale. Cei prezenti au atras atentia asupra punctelor slabe pe care le are legislatia din domeniu. S-a apreciat ca, desi reprezinta un pas inainte privind alternativa la votul clasic, legea propusa a votului prin corespondenta – adoptata recent in Parlament si contestata ulterior la Curtea Constitutionala – se aplica doar romanilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate, si nu si celor din interiorul granitelor Romaniei (de ex., studentii din centrele universitare cu domiciliul in alta localitate). Totodata, romanii din strainatate vor putea vota strict pentru parlamentarii care reprezinta diaspora (doi senatori si patru deputati), astfel ca impactul legii nu ar fi unul semnificativ si nu ar influenta in mod substantial configuratia Parlamentului de la Bucuresti. Au fost semnalate si anumite probleme cu privire la aspectele legale ale legii votului prin corespondenta. Acestea tin, in special, de barierele birocratice privind inscrierea in registrul electoral, dar si de normele metodologice care ar urma sa fie elaborate, desi acest lucru ar fi fost de preferat sa aiba loc concomitent cu discutarea proiectului de lege in cauza.

In ceea ce priveste votul electronic, expertii au aratat punctual motivele pentru care aplicarea acestui tip de vot nu este oportuna si nici fezabila in contextul actual romanesc. Pe langa faptul ca introducerea si implementarea votului electronic ar dura 5-7 ani, exista serioase probleme privind confidentialitatea votului si a integritatii procesului aferent. 

La finalul discutiilor, participantii au convenit asupra unor solutii concrete menite sa imbunatateasca legea votului prin corespondenta, alaturi de eliminarea unor ambiguitati si obstacole administrative. Printre masurile propuse se numara: i) aplicabilitatea legii si pentru romanii din tara, in situatia in care acestia stiu ca nu se vor afla in ziua votului in circumscriptia de care apartin; ii) inscrierea in registrul electoral sa fie posibila si online (si nu limitata la depunerea documentelor aferente prin posta sau in persoana la misiunile diplomatice romanesti); iii) inscrierea in registrul electoral sa fie posibila in baza unui act de identitate/pasaport eliberat de autoritatile romane, si nu in baza documentelor emise de autoritatile straine; si iv) posibilitatea exercitarii votului pentru parlamentarii care reprezinta circumscriptia in care romanii din diaspora isi au domiciliul in Romania. Nu in ultimul rand, cei prezenti au propus demersuri pentru imbunatatirea reprezentativitatii in legislativul de la Bucuresti a romanilor care traiesc in afara granitelor tarii prin cresterea numarului de parlamentari pentru diaspora.

In perioada imediat urmatoare, Fundatia CAESAR va demara un proces de consultare cu reprezentanti ai diasporei si cu experti in domenii relevante votului electronic si prin corespondenta. Ideile si propunerile avansate pe temele in cauza vor constitui un cadru pentru continuarea dialogului privind alternativele la votul clasic si vor duce la elaborarea unor propuneri si directii de actiune concrete, ce urmeaza a fi prezentate public in prima parte a    anului 2016. 
 
***
Fundatia CAESAR este o comunitate de experti, un laborator de idei si o platforma de actiune civica pentru dezvoltarea economica si consolidarea democratica a Romaniei.
Institut de cercetare romanesc cu prezenta globala, CAESAR reuneste experti din intreaga lume selectati pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academica si profesionala.
Uniti in jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate si profesionalism – expertii CAESAR ofera idei si solutii concrete in domeniile de importanta strategica pentru viitorul Romaniei. Pe baza acestor cunostinte si experiente globale, CAESAR promoveaza prin platforma proprie de actiune civica politici de dezvoltare la nivel local, regional si national.

CONTACT
 
Manuela MOT 
Coordonator de proiect SUA
manuelamot@yahoo.com +1 919-945-4077
 
Maria Emanuela TURTUROIU
Coordonator international de proiect (Franta, Marea Britanie si SUA)
france@fundatiacaesar.ro  +33 6 10 49 55 33