Fundația Comunitară București lansează Fondul de Urgență ”Împreună”, pentru susținerea nevoilor urgente ale refugiaților din Ucraina care ajung în București. O primă nevoie urgentă este susținerea biletelor de tren ale celor care pleacă din România și tranzitează Ungaria, țară care nu permite deocamdată transportul gratuit al refugiaților.

Bucureștiul este un spațiu de tranzit și de azil pentru mulți refugiați care părăsesc Ucraina din calea războiului. În primele șapte zile de la declanșarea conflictului, mii de persoane au tranzitat orașul. Pentru moment, marea majoritate a celor care ajung aici pleacă mai departe imediat sau au nevoie de susținere pentru câteva zile, în care rezolvă probleme administrative. Totuși, este de așteptat că Bucureștiul va deveni destinație pentru cei care solicită azil și intenționează să rămână în România pentru mai mult timp, pentru oportunitățile de muncă și educație pe care le oferă.

Pentru a susține în mod eficient și rapid nevoile în schimbare ale refugiaților din București, Fundația Comunitară București desfășoară Fondul de Urgență ÎMPREUNĂ, în coordonare cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB).

Fondul este unul flexibil, construit pentru a acoperi finanțări pentru o gamă extinsă de servicii, de la transport de persoane și dotarea adăposturilor, până la integrare, servicii educaționale sau consiliere psihologică pentru cei care vor solicita azil și vor dori să facă din București acasă. Prioritățile și finanțările vor fi stabilite săptămânal, în funcție de sumele strânse, de un juriu format din reprezentanți ai Fundației Comunitare București, DGASMB și un specialist independent.
În perioada imediat următoare, donațiile vor fi direcționate pentru transportul eficient și demn al refugiaților în afara țării, pentru evitarea aglomerării adăposturilor. În acest moment, costurile de bilete de tren pe teritoriul Ungariei nu sunt acoperite de gratuitate, și nici bilete de avion spre multiple destinații.

CUM TE POȚI IMPLICA?
- Poți dona orice sumă de bani simplu, la acest link.
- Sau prin transfer în contul de mai jos: IBAN RO12BACX0000000686330003 (Unicredit Bank) CIF: 29472532 Fundația Comunitară București
- Dacă ai o firmă, scrie-ne la office@fundatiacomunitarabucuresti.ro și noi îți trimitem imediat un contract de sponsorizare, pentru ca suma să fie deductibilă prin impozitul pe profit

Fundația Comunitară București nu reține niciun procent din donațiile din această campanie. Singurele costuri acoperite sunt cele de procesare a plăților cu cardul, sub 1% din sumele strânse. Fundația urmează să comunice săptămânal nevoile cele mai urgente, sumele strânse și cele alocate.

De 10 ani construim și susținem comunități care să facă din București un oraș în care să ne simțim acasă. De 3 ani construim rețele de suport în caz de dezastre, prin programul Bucureștiul Pregătit. Iată că acum Bucureștiul are nevoie să fie pregătit pentru orice – chiar și pentru un val de refugiați, cu o amploare și nevoi pe care încă nu le putem estima, dar despre care știm că vor fi importante. Prin Fondul de Urgență ÎMPREUNĂ, construim un București incluziv, al comunității unite prin solidaritate.Alina Kasprovschi, director executiv Fundația Comunitară București.

În perioada aprilie-mai 2020, la începutul pandemiei COVID-19, fundația a gestionat Fondul de Urgență pentru Comunități Vulnerabile, în parteneriat cu ING Bank România. Fondul a strâns peste 175.000 de euro din donațiile băncii și ale peste 5.000 dintre clienții săi și a susținut 46 de proiecte de ajutorare, pentru mai mult de 10.000 de oameni. Fondul de Urgență a susținut 10.824 de persoane vulnerabile, cu 5.559 de pachete cu alimente, 3.122 pachete cu produse de igienă și de curățenie și 508 pachete cu medicamente.

 
***
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 10 ani, a finanțat peste 600 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 3 milioane de euro. Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare internaţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din țară și peste 2000 în lume.