Asociația Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului (AEDH) și Asociația Pro Democrația (APD) își exprimă îngrijorarea privind viitorul statului de drept și a independenței justiției în România. În același timp cele două organizații avertizează asupra accentuatei derive iliberale a regimului politic din Romania și cer Comisiei europene să mențină Mecanismul de cooperare și Verificare pentru ca  instrument eficace care să diminueze tendințele antidemocratice contrare modelului statului de drept european.

Noile propuneri de „reformă a justiției” făcute de ministrul român de justiție și susținute de majoritate parlamentară urmează cu fidelitate modelele maghiar și polonez în ce privește ofensiva împotriva funcționării statului de drept. Știm deja ca această tendință conduce la intensificarea ofensivei împotriva drepturilor omului.

De data aceasta nu sunt vizate articole de lege care incriminează actele de corupție sau abuzul de putere, cum s-a întâmplat în ianuarie 2017, ci regulile după care funcționează sistemul de justiție în România. ”Magistrați, să vă fie teamă!” pare a fi mesajul ascuns printre rândurile acestei reforme! Destabilizarea raporturile dintre puteri în stat în favoarea puterilor „politice” și anularea progreselor privind lupta contra corupției printr-o abordare indirectă sunt periculoase pentru viitorul democrației românești. 
 
Propunerile incluse în această „reformă” a sistemului judiciar dezvăluie intenția majorității parlamentare de a elimina justiția dintre puterile din stat și de a limita independența acesteia.

Trecerea Inspecției judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Ministerul Public, deci sub control politic, crearea unei direcții în cadrul aceluiași minister care să urmărească „infracțiunile” săvârșite judecători și procurori, ideea de a crea cadrul juridic pentru a deschide acțiuni împotriva judecătorilor și procurilor care ar fi săvârșit erori cauzatoare de prejudicii imputate statului fac parte dintr-o strategie menită să tempereze prin frică lupta anticorupție. 
 
În același timp, excluderea  președintelui Republicii din procesul de numire a procurorilor șefi se înscrie într-o tentativă de transformare a regimul politic semi-prezidențial actual într-un regim parlamentar excesiv sub controlul șefilor de partid
 
Fără o reacție structurată și eficace această strategie autoritară riscă să afecteze nu doar interesele României pe termen mediu dar și lung ci și echilibrele europene.