Din pacate, in ultimii doi ani, odata cu cresterea vizibilitatii problemelor cu care se confrunta persoanele cu tulburari din spectrul autist (datorita campaniilor coordonate de ONG-urile infiintate de parintii copiilor cu tulburari din spectrul autist, pentru a suplini lipsa serviciilor din partea statului), inregistram o recurenta a termenilor “autist” si “autism”, in discursurile si declaratiile politice. Nu pentru a rezolva problemele serioase cu care se confrunta aceasta categorie de oameni, ci cu sens peiorativ, in special pentru a jigni sau a ataca un adversar sau o pozitie politica. Un scurt istoric al rusinii si lipsei de responsabilitate in exprimare arata cam asa:
 
In luna martie 2014, domnul Mihai Razvan Ungureanu posta pe pagina sa de Facebook urmatorul mesaj: “Romania s-a transformat in fieful liderilor iresponsabil si incapabili. Autismul politic a devenit paradigma pe scena politica. Un sfert din clasa politica romaneasca afiseaza habarnism, incompetenta si lipsa de profesionalism, este corupta si slab pregatita”. Cateva luni mai tarziu, presedintele (pe atunci) al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca ”pozitiile lui Crin Antonescu de dupa rezultatele partiale sunt ale unei persoane care sufera de autism”.
 
FEDRA a solicitat fara succes Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) sa-i sanctioneze pe domnii Calin PopescuTariceanu si Mihai Razvan Ungureanu pentru aceste declaratii. CNCD insa a concluzionat ca afirmatiile lor nu au depasit limitele libertatii de exprimare. Totusi, a recomandat ca persoanele publice sa nu mai foloseasca termenii “autist/autism” cu alte sensuri decat cele corecte. Domnul Mihai Razvan Ungureanu a trimis personal scuze presedintelui FEDRA.

La inceputul anului 2015, domnul Liviu Dragnea, presedintele executiv al PSD, declara ca „nu doreste renuntarea la legile sigurantei, dar ca trebuie gasita o formula in acord cu Constitutia si drepturile fundamentale. Acesta a spus ca sub nicio forma nu trebuie sa fim "autisti", sa ignoram riscurile zonei in care se afla Romania.” La apelul parintilor copiilor cu tulburari in spectrul autist, domnul Liviu Dragnea si-a cerut scuze pentru folosirea improprie a cuvantului „autist”. 

Au trecut doar cateva luni si a iesit la rampa si presedintele Klaus Iohannis, care a declarat recent, in contextul refuzului cotelor de refugiati, ca ”Romania nu este o tara xenofoba, nici autista, nici separatista”, spunand ca oferta tarii noastre pentru primirea refugiatilor este foarte generoasa. Si de aceasta data reprezentantii FEDRA au reactionat si au trimis o scrisoare in atentia Administratiei Prezidentiale prin care sesizau folosirea termenului cu o conotatie peiorativa. Raspunsul venit din partea Administratiei Prezidentiale a fost unul sec si fara scuze macar fata de parintii copiilor cu TSA.

L-a urmat indeaproape ministrul Bogdan Aurescu care a declarat: “in ceea ce priveste migratia, am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE, care sa abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales sa incercam sa gasim solutii durabile pentru gestionarea la sursa in statele de origine a problemei migratiei, pentru ca este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen si nu doar simptomele pe care le vedem astazi in Europa. I-am spus domnului ministru ca, in opinia mea, ridicarea de garduri care sa delimiteze Europa civilizata, intre ghilimele, de restul Europei este un gest mai degraba autist si inacceptabil, in afara spiritului European”. 
 
Joi, 24 septembrie, domnul Tariceanu, presedintele Senatului, foloseste inca o data termenul de autist declarand ca CSM are un "comportament autist", potrivit Agerpres. 

Sunt toate aceste afirmatii in spirit european? Sunt ele compensate de un real interes din partea clasei politice fata de problematica tulburarilor din spectrul autist? Asadar, ne vedem nevoiti sa reamintim ca atat exprimari de acest gen la adresa persoanelor cu tulburari din spectrul autist, cat si atitudinea cu care un reprezentant al clasei politice se raporteaza la aceasta categorie defavorizata sunt ofensatoare.
 
Este nepermis clasei politice sa persevereze in a folosi termeni precum “autism/autist” pentru a atrage atentia publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breasla, asociind atat afectiunea, cat si persoanele care sufera de autism, cu actiuni si comportamente negative.

In ultimii ani, organizatiile care promoveaza drepturile persoanelor cu autism din Romania au informat cu regularitate clasa politica si decidentii politici cu privire la tulburarile de spectru autist, pentru a le face cunoscute si intelese. De asemenea, s-au facut eforturi mari pentru legiferarea unor directii care sa diminueze gradul de discriminare si stigmatizare a persoanelor cu autism si sa faciliteze integrarea sociala a acestora.

Faptul ca oameni politici inca folosesc peiorativ termenul de “autism”, in discursurile publice, asociindu-i conotatii negative, nu aduce doar ofensa persoanelor cu autism, ci instiga indirect la discriminarea si stigmatizarea acestora. Mai mult decat atat, desi reprezentantii clasei politice care au folosit acelasi gen de discurs au fost sesizati in repetate randuri (prin mesaje oficiale sau prin retelele de socializare), acestia nu au revenit niciodata cu scuze publice si cu explicatii menite sa diminueze consecintele neplacute ale declaratiilor lor asupra persoanelor cu autism.

Avand in vedere cele expuse anterior, FEDRA solicita sprijinul mass-media in eforturile pe care le face pentru a constientiza clasa politica atat asupra responsabilitatii de a-si adecva discursul si declaratiile publice, astfel incat sa nu jigneasca sau sa induca discriminarea persoanelor cu TSA, cat si asupra responsabilitatilor care ii revin pentru a aduce Romania la nivelul unor state civilizate in ce priveste serviciile si tratamentele oferite copiilor, tinerilor si adultilor cu TSA.

FEDRA - Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist este prima federatie de acest tip din Romania, care are ca membri in principal organizatii de parinti si se doreste a fi o voce puternica si unitara a organizatiilor de profil din Romania, avand ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizatiile membre FEDRA sunt:
ANCAAR Arges, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iasi,  Asociatia Autism Baia Mare, Asociatia Autism Transilvania Cluj, Asociatia “Centrul de psihologie Delta Dunarii”, Asociatia Centrul Terapeutic Marea Neagra de Sprijin a Persoanelor cu Autism Constanta, Asociatia Copiii de Cristal Brasov, Asociatia Dincolo de Tacere Galati, Autism Europa Bistrita - Centrul de Resurse si Referinta in Autism Micul Print, Asociatia Help Autism Bucuresti, Asociatia Invingem Autismul Bucuresti, Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism din Judetul Botosani, Asociatia Puzzle Romania, Asociatia “Raza de Speanta in Interventia si Terapia TSA” Brasov, Asociatia SOS Autism Bihor, Asociatia  de Sprijin pentru Parintii si Copii cu Autism Galati, AUTISM ROMANIA-Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism, Fundatia Romanian Angel Appeal Bucuresti, Fundatia Univers Plus Piatra Neamt si Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual. www.autismfedra.ro 
 
Contact: Carmen Gherca, Presedinte FEDRA, Tel: 0729 914094, E-mail: contact@autismfedra.ro,