Asociația Code for Romania anunță rezultatele utilizării aplicației mobile Monitorizare Vot la alegerile parlamentare din 11 decembrie: 562 observatori au folosit aplicația în 1346 de secții de votare din 36 de județe. Observatorii au trimis un total de 51.250 de mesaje, dintre care 1.322 au fost sesizări ale unor încălcări ale regulilor de vot.

Aplicația Monitorizare Vot a fost creată de la zero de o echipă de 20 de voluntari Code for Romania. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu organizațiile Expert Forum, Funky Citizens, Geeks for Democracy și Observatorul Electoral. Aplicația a fost disponibilă în Google Play și AppStore, iar observatorii au accesat-o în baza numărului de telefon și a unui PIN unic, pentru securizarea contului și a datelor transmise. Rapoartele au fost accesibile organizațiilor partenere în timp real, pe parcursul zilei, și la încheierea votului. Pentru accesarea datelor, organizațiile au avut la rândul lor acces la o platformă online dedicată, creată tot de voluntarii Code for Romania.

Centralizarea rapoartelor primite de la observatorii care au folosit aplicația Monitorizare Vot a generat, printre altele, următoarele date:

1. Cazuri sesizate în care observarea alegerilor a fost împiedicată: 20
2. Cazuri în care alegătorilor domiciliați în altă circumscripție li s-a permis să voteze: 90
3. Cazuri în care s-a sesizat că alegătorii au fost împiedicați să voteze fără motive temeinice: 11
4. Cazuri în care alegătorilor arondați în altă secție de votare din aceeași localitate li s-a permis să voteze: 149
5. Cazuri în care s-a sesizat că urnele erau nesigilate sau sigilate necorespunzător: 244
6. Cazuri de intimidare a alegătorilor și/sau a membrilor BESV: 20
7. Cazuri în care s-a semnalat prezența unor persoane neautorizate în timpul votării: 76
8. Cazuri în care s-a semnalat prezența unor persoane neautorizate în timpul numărării voturilor: 13
9. Cazuri în care s-a semnalat că un alegător a votat în locul altui alegător, absent sau prezent: 15
10. Cazuri în care s-a semnalat că nu toți membrii BESV au avut posibilitatea de a examina buletinele de vot la numărare: 10
11. Cazuri în care s-a semnalat că procedura stabilită prin lege pentru numărare nu a fost urmată: 48
12. Cazuri în care s-a semnalat că rezultatele nu au fost corect consemnate în procesele verbale: 7

Atât observatorii, cât și organizațiile partenere care i-au acreditat (Expert Forum, Funky Citizens, Centrul pentru Resurse Civice și Centrul pentru Studiul Democrației)au precizat că principalele avantaje ale aplicației constau în viteza de transmitere a informației și eficientizarea întregului proces de observare. Până acum, procesul de raportare consta în completarea unor formulare de observare pe hârtie. Acestea trebuiau procesate digital, ceea ce întârzia centralizarea rezultatelor.

„Aplicaţia Monitorizare Vot este mai mult decât un instrument foarte util pentru centralizarea rapoartelor de observare, fiindcă a uşurat mult şi completarea formularelor pentru observatorii de pe teren. Cam 60% dintre observatori au folosit aplicaţia, astfel încât concluziile observării la o mie de secţii de votare erau deja centralizate la sfârşitul zilei alegerilor. Feedback-ul pozitiv din partea utilizatorilor înseamnă probabil că la alegerile următoare aplicaţia va fi folosită de mult mai mulţi observatori.” a declarat Maria Krause din partea Observatorului Electoral.

Sesizările primite de la cetățeni sunt prezentate pe www.monitorizarevot.ro, unde au fost raportate atât suspiciuni de turism electoral, încercare de mobilizare a electoratului prin SMS-uri trimise în ziua votului sau nereguli legate de buletinele de vot.

Aplicația Monitorizare Vot este cel de-al treilea proiect lansat de Code for Romania (www.code4.ro) și va putea fi folosită și pentru următoarele alegeri. Organizația dezvoltă proiecte în următoarele domenii: informare și acces la date publice, educare și promovarea culturii, implicare civică și colaborare și facilitarea accesului la servicii publice.