In fiecare luna propunem o tema de discutii, pe care o incheiem cu un atelier practic.

Vino sa sarbatorim impreuna joi, 16 aprilie, ora 17:30 la Absintherie Sixtina din Bucuresti in Centrul Vechi pe str Soarelui nr.1 (Colt cu Str. Covaci), la etajul cladirii cu Amsterdam Cafe. Vom prezenta, intr-o atmosfera informala, proiectele interdisciplinare la care lucram si directiile viitoare pe care vrem sa le adoptam. Ne-ar ajuta grozav de mult daca ai putea confima prezenta ta aici.
 
Sponge in 2014
Am conectat organizatii din domeniul media, tehnologia informatiei si a transparentei in cadrul mai multor evenimente interdisciplinare: Coliberator, o conferinta nationala cu 9 invitati internationali despre viata privata si securitatea pe Internet;  un hackaton cu 13 proiecte inscrise si 6 aplicatii dezvoltate in weekendul alegerilor prezidentiale; 8 ateliere media cu peste 300 de activisti, dezvoltatori si utilizatori de programe libere, jurnalisti, cartografi, avocati, studenti, oameni de comunicare, istorici, analisti politici si angajati ai unor institutii publice. 
 
Am promovat informatia libera, relevanta si verificabila sub forma de articole sau aplicatii pe www.thesponge.eu. Ne-am implicat cu succes in mai multe activitati de advocacy, reusind sa strângem aproape 1900 de semnaturi din România si din intreaga lume, pe o petitie ce viza legislatia deficitara adoptata in România si am contribuit la blocarea acestei legislatii de catre Curtea Constitutionala.
 
Am experimentat cu noi unelte digitale de eliberare a informatiei de interes public in weekend-ul alegerilor electorale in care am organizat al doilea hackathon Sponge din acest an. In cele doua zile de hackathon au fost materializate proiecte precum cartografierea   camerelor  de desupraveghere  din  Bucuresti  pentru  a  le identifica  pe cele functionale si pe cele neprotejate, realizarea unei harti interactive cu evolutia promisiunilor legate de constructia autostrazilor din România, realizarea unui formular web usor de folosit pentru trimiterea de plângeri catre Autoritatea pentru protectia datelor (ANSPDCP). 
 
Sponge a fost prezentat ca model inovator de organizare la mai multe conferinte internationale din Europa si Statele Unite,  si a fost nominalizat la European Press Prize pentru premiul in Inovare, cel mai cunoscut premiu european in domeniul presei. 
 
Proiecte in desfasurare 
Knowledge Exchange Platform (KEP)
In 2014 am ajuns la concluzia ca reteaua Sponge ar deveni mult mai eficienta si ar creste mai rapid, intr-o maniera descentralizata, daca am avea platforma noastra proprie unde am putea face schimb de informatii si unde am putea gasi colaboratori pentru proiecte din domenii diverse. Astfel, unul dintre scopurile principale Sponge a devenit dezvoltarea KEP, o structura deschisa si modulara, care are incorporate si o suita de unelte digitale, care faciliteaza schimbul de informatii intre membri, sprijinind colaborarile de impact, precum si construind o baza de date complexa. 
      
KEP este gândita ca o casa care sa gazduiasca diferite retele si grupuri interdisciplinare, care pot face schimb de nevoi si oferte, intr-o maniera deschisa si colaborativa. KEP cuprinde mai multe module, care vor putea fi folosite si in afara retelei Sponge
• FixerFinder App – aplicatie care pune automat in contact direct, pe baza profilului utilizatorului, nevoi si solutii legate de informatie relevanta si de interes public.
• KEP toolkit – un kit de unelte digitale care asista tehnic la dezvoltarea proiectelor colaborative (editare comuna, cautare in arhivaa, management al proiectului).
• KEP publishing platform – standardizarea formatului prin care rezultatul colaborarii este publicat si posibilitatea de a integra materialele in platforme Sponge sau externe.
 
Cum te poti implica si tu? 
Inscrie-te pe lista noastra de discutii pentru a fi la curent cu toate intâlnirile si initiativele noastre.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   In fiecare luna, laboratorul Sponge propune o tema de discutii si dezbateri. Daca esti deja pasionat si vrei sa te conectezi la comunitatea celor care promoveaza o lume digitala libera si deschisa, participa la atelierele practice organizate la sfârsitul fiecarei luni. 
Intra in comunitatea Sponge si participa la intâlnirile informale de joi la sediul Sponge unde in fiecare saptamâna avem doi invitati care prezinta proiectele la care lucreaza. Poti fi unul dintre invitati.

Contribuie cu un articol pe oricare dintre temele propuse. Il poti trimite la adresa contact@thesponge.eu.
 
***
Sponge este un laborator media experimental care conecteaza organizatii din domeniul media, tehnologia informatiei si a transparentei. Experimentam cu noi unelte digitale de eliberare a informatiei de interes public. Promovam informatia libera, relevanta si verificabila sub forma de articole sau aplicatii. Organizam ateliere, hacatoane, cursuri si conferinte. Partenerii Sponge sunt Centrul Român pentru Jurnalism de Investigatie, ActiveWatch, Fundatia Ceata, geo-spatial.org, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Facultatea de Stiinte Politice - Universitatea Bucuresti.
 
Aceasta activitate este finantata prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Gasesti mai multe informatii aici.
 
Intra in comunitatea SPONGE: aici.
Scrie-ne: contact@thesponge.eu
Viziteaza-ne: www.thesponge.eu