Joi 24 februarie, Asociația Code for Romania a anunțat că își oprește activitatea uzuală și că își îndreaptă toate eforturile echipei și comunități de peste 2300 de voluntari spre construcția infrastructurii digitale de care refugiații au nevoie.

48 de ore mai târziu iată care este statusul Code for Romania War Task Force:

RVM (Resource & Volunteer Management): Soluție live
Gestionarea resurselor pentru refugiați

RVM este un instrument de administrare de voluntari și resurse pus la dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru un management corect al stocurilor de resurse disponibile, al cantității acestora și locurile în care ele sunt depozitate, precum și statusul voluntarilor organizați pe specializări distincte. Soluția este folosită deja de către Departamentul pentru Situații de Urgență.

În acest moment extindem RVM cu noi funcționalități pentru a putea utiliza cât mai eficient și rapid resursele disponibile atunci când cei mai vulnerabili vor avea nevoie de ele. Practic dezvoltăm un nou sistem de management al categoriilor de resurse și adăugăm noi tipuri de utilizatori.


DOPOMOHA (trad: ajutor, în limba ucraineană)
Ghid de Informații vitale pentru refugiați

Dopomoha este platforma generală de resurse și ajutor pentru refugiați, o platformă unică din punct de vedere a ușurinței în utilizare și a informațiilor verificate și validate de către organizațiile internaționale suport pentru refugiați și autoritățile locale.

Dopomoha înseamnă ajutor în ucraineană. Ajutor pentru refugiații ucraineni care au nevoie rapid de informații corecte: care este procedura de intrare în țară, care sunt metodele de solicitare a azilului în România, care sunt drepturile și obligațiile persoanelor care intră în țară, la ce resurse pot avea acces etc.

Ne-au trebuit mai puțin de 72 de ore să construim de la zero și să avem live Dopomoha.ro, platforma centrală cu informații pentru ucrainenii care caută refugiu în România. Capacitarea întregii echipe și comunități Code for Romania a fost fantastică, un efort uriaș depus de noi pentru ca cei care ajung în România să nu simtă haos, panică sau incertitudine. Ni s-au alăturat ca parteneri în crearea și validarea informațiilor din platformă cei de la Departamentul pentru SItuații de Urgență, Organizația Internațională pentru Migrație și Consiliul Național Român pentru Refugiați. E mai mult decât tehnologie, iar asta ne dă încrederea că putem, oră cu oră, zi cu zi, aplicație cu aplicație să fie puțin mai bine.” declară Bogdan Ivănel, Co-founder & CEO Asociația Code for Romania.

Platforma este un ghid general de informare și sprijin pentru cei care vor să se adăpostească în România din cauza războiului din Ucraina și poate fi accesată prin browser de pe orice dispozitiv. Ea este disponibilă în limbile ucraineană, română, engleză și rusă. Platforma va fi actualizată permanent cu informații utile verificate de partenerii noștri, Organizația Internațională pentru Migrație, Consiliul Național Român pentru Refugiați și Departamentul pentru Situații de Urgență, United Nations High Commissioner for Refugees.


UN ACOPERIȘ: Soluție în dezvoltare
Adăpost sigur pentru refugiați

Un acoperiș va fi platforma prin care refugiații care au nevoie de găzduire vor fi direcționați către locuri de cazare verificate și adaptate nevoilor lor speciale, astfel încât cei care fug din calea războiului să fie în siguranță.
Echipa de voluntari lucrează în acest moment la capacitate maximă la implementarea platformei. Foarte curând vom avea conturile de utilizatori și toată infrastructură setată. Algoritmii de verificare se conturează chiar în aceste momente. Echipa de avocați pusă la dispoziție de LiderJust lucrează și ei în aceste momente să definitiveze cadrul juridic al platformei.
Avem finalizată deja internaționalizarea platformei, pentru ca ea să fie disponibilă pentru utilizatori în toate limbile necesare: română, ucraineană și rusă.
Pașii următori pentru Un Acoperiș sunt definitivarea formularelor de înscriere și managementul procesării informațiilor transmise și verificările/testările de securitate.


SPRIJIN DE URGENȚĂ: Soluție în dezvoltare
Conexiunea dintre cei care vor să ajute și refugiați

Creăm un spațiu în care cei care vor să își ofere ajutorul, dar nu știu cum, să o poată face, iar cei care au nevoie de ajutor să poată intra direct în contact cu ei. Îi avem ca parteneri în dezvoltarea soluției pe cei de la DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență), cei care vor accesa și coordona efortul de distribuire în funcție de nevoile persoanelor care trec acum granița în România.
Datele centralizate de către DSU prin formularul comunicat deja de Guvern vor fi preluate în noua soluție odată ce aceasta va fi gata.


CINE CE FACE: Conținut în lucru
Rolul actorilor instituționali în ajutorarea refugiaților
O identificare rapidă a rolului actorilor instituționali în ajutorarea refugiaților, cine ce face în situația actuală.

Echipa Code for Romania s-a mobilizat de fiecare dată în momente de criză. Am făcut-o acum doi ani, la începutul pandemiei de Covid-19, o facem și acum., în timp ce războiul din Ucraina zdruncină viețile refugiaților și schimbă uluitor de repede și viețile noastre, a celor din România.. Depunem, la capacitate maximă,, tot efortul omenesc posibil pentru a livra cât mai repede soluțiile digitale care să vină în ajutorul refugiaților, în primul rând, dar și al societății civile și al autorităților., în al doilea rând. Vrem să aducem, pe cât posibil, siguranță celor care au fost nevoiți să lase totul în urmă. Vrem să poată vedea România ca pe un loc sigur, în care li se oferă ajutorul de care au nevoie în aceste momente, nu ca pe un loc al incertitudinii, haosului și panicii generalizate.” spune Bogdan Ivănel, Co-fondator și CEO al Asociației Code for Romania.

Asociația Code for Romania
mulțumește partenerilor instituționali și celor din societatea civilă, care prin implicarea lor contribuie la dezvoltarea ecosistemului Code for Romania War Task Force: DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență), IOM (International Organization for Migration), CNRR (Consiliul Național Român pentru Refugiați), UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) Liderjust, FONSS (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale), Zi de bine, FDSC (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile).