Street Delivery e un eveniment liber, responsabil, fara garduri si taxe, care se preocupa de urbanism, arte si mobilitate. Ne imaginam un oras in care pietonii sa aiba parte de strazi cel putin la fel de mult ca masinile. Un oras in care oamenii au prioritate si se bucura sa traiasca.
 
Deocamdata, nu e cazul Bucurestiului (al 6-lea oras european ca numar de locuitori dupa Londra, Berlin, Madrid, Roma si Paris) si nici al altor orase din Romania. Ignorat de turisti si declarat de Comisia Europeana printre cele mai poluate capitale europeana (cu toate ca nu detine industrie), Bucurestiul are un imens potential neexploatat. Street Delivery este o imagine in prototip a felului in care ar putea arata un oras in care pietonul sa conteze.
 
In 2014 Street Delivery a ajuns la editia #9 in Bucuresti, editia #8 in Timisoara si editia #2 in Iasi. Printre noutatile acestui an se numara extinderea Street Delivery Bucuresti in Piata George Enescu din capitala, care va gazdui insula Street Delivery Sports, dar si deschiderea pentru public a peluzei Casei Universitarilor dinspre Arthur Verona.
 
Street Delivery se desfasoara pe Strada Arthur Verona si in Piata George Enescu din Bucuresti, pe strada Marasesti din Timisoara si pe strada Vasile Pogor din Iasi.
 
Ce vrem? 
1. Orase pentru oameni, in care pietonii si cei care folosesc mijloace de transport responsabile sa aiba prioritate in fata masinilor. Ni se pare ca orasul se dezvolta ignorandu-si locuitorii, pe cei care-i dau viata, si istoria sa (si asa rasa de bombardamente si sistematizari dictatoriale).
 
2. In Bucuresti: crearea unui traseu cultural pietonal care sa lege Estul Bucurestiului de Vest, pornind de la Gradina Icoanei la Cismigiu. Traseul ar putea fi parcurs la pas in 15 minute si contine zeci de monumente istorice de maxim interes turistic, cultural si de patrimoniu, dar si lucrari de arta publica. Doua bulevarde mari (Magheru si Calea Victoriei) fractureaza in zilele noastre mobilitatea bucurestenilor cu treceri de pietoni rare si cu trotuare pline de masini parcate ilegal.
 
3. Crearea unei alternative turistice responsabile in Bucuresti. Centrul Vechi bucurestean, desi un succes de public, dezechilibreaza viata orasului in mod artificial si a devenit un rai pentru rechinii imobiliari.
 
4. Un Weekend National al Spatiului Public care sa aiba loc in fiecare an in orasele Romaniei, la sfarsitul celei de-a doua saptamani a lunii iunie.
 
Tema Street Delivery 2014, pe baza careia am facut o selectie din cele peste 400 de proiecte inscrise, e SOCIETATEA MOBILA, o imbinare intre societatea civila si ideea de mobilitate. Societatea civila e formata din toti acei cetateni care fac gesturi mici (precum a nu-si arunca gunoiul in strada, a-si ajuta semenii) sau mari (a schimba mentalitati, a organiza comunitati pentru indeplinirea unui scop comun).
 
Cand spunem mobilitate, ne gandim la doua lucruri. Primul: miscare urbana. Cum putem inlesni mobilitatea in oras fara a folosi sistemul auto, care ne ia strada de sub picioare si ne-o vinde inapoi cu pretul petrolului? Al doilea: lumea digitala. Mobilitatea inteleasa prin prisma device-urilor mobile. Ne gandim mai ales la aplicatiile care fac orasul mai usor de utilizat, mai intuitiv. Dar si la cum putem scapa de dependentele acestui Ev Media dominat de gadget-uri, care ne inchid privirea in contemplarea unui mic ecran stralucitor. Cautam un echilibru intre tehnologie si natura.
 
Street Delivery nu ar fi posibil fara sprijinul vecinilor, voluntarilor, participantilor, sponsorilor si al partenerilor media. Multumim Grolsch, Red Bull, WeTour, U-Man, Europa FM, Digi24, Sapte Seri, ARCUB, Zeppelin, TOTB, Veioza Arte, Feeder, VICE, Ginger Group, Modernism.ro, The Institute, Bucurestiul meu drag, Primariei Municipiului Bucuresti, Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, AIR Design Construct, Romprest.
 
 
Din 2013 Street Delivery a fost inscris in demersul de Responsabilizare Sociala demarat de Societal (retea nationala de ONG-uri) si, ca urmare a angajamentului sau, editiile cu numarul 8 si 9 poarta marca Eveniment Responsabil.
 
Va asteptam pe strazi mobilate cu ideile voastre!