Care va fi viitorul Timișoarei? Ce instrumente avem la îndemână să influențăm direcția în care se dezvoltă orașul? Cine dă tonul? Cine trage alarma? Cine pune frână? O comunitate „se construiește” atunci când își înțelege nevoile și răspunde la ele. Pentru a susține participarea tinerilor în această construcție, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș derulează proiectul ELAN - Incubator de imaginație civică pentru tineri.
 
ELAN dorește să ofere, prin inițiative culturale, spațiul și contextul necesar pentru ca tinerii din cartierele timișorene să-și facă vocea auzită prin găsirea de soluții și inițiative necesare comunității din care fac parte.
 
Un pas pe acest drum al schimbării este Hackathonul: Construim OpportUNITY v1.0, ce va avea loc online, sâmbăta aceasta, în 28 noiembrie. 
 
Participanții vor lucra la o platformă construită pentru și de către tineri din Timișoara, care să-i ajute să identifice și să propună oportunități de dezvoltare prin implicare civică, comunitară, socială și culturală. Platforma va facilita și accesul la consiliere și mentorat, un calendar de evenimente, un forum pentru organizarea unor noi acțiuni sau inițiative, printre alte funcționalități considerate utile de către tinerii creativi.  
 
Înscrierile la hackathon sunt încă deschise, iar cei curioși se pot înscrie prin evenimentul de pe Facebook: Hackathon: Construim OpportUNITY v1.0.
     
Din dorința de a da impuls ideilor inspirate și intențiilor bune pentru a încuraja o cultură a civismului în rândul tineretului, s-au realizat 12 interviuri care surprind motivația și traseul parcurs de câțiva tineri activiști din România, Kosovo și Serbia, din domeniile cultural, civic, drepturile omului și mediu. Ele vor face parte dintr-o instalație virtuală alături de portretele a 50 de tineri activi din Timișoara / România, care aspiră la implicare și mișcare a comunităților din care provin. Instalația va putea fi văzută în curând pe site-ul programului ELAN.
 
O altă veste bună pentru viitorul cartierelor din Timișoara, este că tineri din 3 zone diferite ale orașului au lucrat la câteva scenarii despre starea actuală și despre cum cred ei că va arăta cartierul lor peste 10 ani. Filmele vor putea fi și ele urmărite în zilele care urmează, tot pe website-ul dedicat proiectului.
 
Proiectul ELAN este organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, în cadrul apelului reprezentând angajamente din dosarul de candidatură Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii. Parteneri de proiect: Asociația Diogene, Pokret Gorana Vojvodine (PGV) și ANIBAR.